27 °C Budapest

Kavarás a kisadók körül

Pénzcentrum
2007. október 8. 15:03

A kormány úgy döntött, megszünteti a rehabilitációs járulékot. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium erre nem figyelt: közleményt adott ki az e címen 2008-ban fizetendő összegekről - írja az Index.hu.

Teljes a káosz a kisebb járulékok összevonása körül, írták néhány nappal ezelőtt. Azóta újabb fejezettel bővült a történet.

Az elmúlt hónapban háromszor változott a kormány elképzelése arról, hogy mely kisebb terheket milyen módon házasítson össze, az új elvonást mi után kelljen fizetni, és mekkora mértékű legyen. (A munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei mindegyik ötletet ellenzik, mondván, az adóegyszerűsítésnek titulált lépéssel nemhogy mérséklődne az adminisztrációs terhük, de még az elvonás nagyobb is lenne a mostaninál.)

Eddig a legérdekesebb fejlemény az volt, amikor a pénzügyminiszter a kormány döntését ismertetve bejelentette, hogy a rehabilitációs, a szakképzési és az innovációs hozzájárulást felváltó új sarc mértéke az iparűzési adóalap 0,9 százaléka, 0,95 százaléka, illetve 1,22 százaléka lesz attól függően, hogy hány embert foglalkoztat az adott gazdálkodó szervezet, aztán a rá két napra az Országgyűléshez beterjesztett adócsomagban már 0,3, 0,35, illetve 0,6 százalékos kulcsokat szerepeltetnek.

Mindez a jelek szerint nem befolyásolta a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot. Hiába a kormánydöntés, a tárca úgy gondolja, a három említett hozzájárulás mégsem fog megszűnni. Pár nappal ezelőtt az SZMM közzétette a 2008. január 1-jétől fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összegét, hívták fel az Index figyelmét az Ernst & Young adótanácsadói. A közlemény szerint jövőre annyiszor 13 696 forintot kell fizetniük az érintetteknek (a legalább 20 főt foglalkoztató szervezeteknek) havonta, illetve 164 400 forintot évente rehabilitációs hozzájárulásként, ahánnyal kevesebb megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak a teljes létszám öt százalékánál. Vagyis ha például 100 alkalmazottal működik a cég, és közülük csak ketten megváltozott munkaképességűek, akkor évente 3*164 400 forintot kell lerónia, hiszen a foglalkoztatotti létszám öt százaléka 5 fő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?