1 °C Budapest

Döntöttek az elvárt adó utódáról

Pénzcentrum
2007. május 15. 08:17

Tegnapi ülésén 188 igen szavazattal, 142 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a parlament az adótörvények módosítását. Ez alapján nem az elvárt adó kerül bevezetésre július elsejétől, hanem azon társas és egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalapja nem éri el a korrigált éves árbevétel 2%-át, egy kiegészítő nyomtatványt kell kitölteniük az adóbevallás során. Ez a dokumentum az alkalmazott költségelszámolást tárja fel, melynek segítségével az APEH kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket hajt végre. A törvényjavaslat meghatározza, hogy az egyes adózói csoportoknál mennyi a nyereségminimum. Amennyiben ezt a küszöböt nem éri el a vállalkozás eredményessége, akkor dönthet úgy, hogy kitölti a nyomtatványt, vagy az ellenőrzést nem kockáztatva befizeti a 16%-os, vagy 10%-os adót a minimum-nyereség után.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány a szabályozás második félévi működése alatt 10-15 milliárd forintos bevételt vár, szemben az eredeti, elvárt adó névre hallgató elképzelésekkel, amelyből fél év alatt 30 milliárdos bevétellel kalkulált. Az elvárt adó intézményét az Alkotmánybíróság megsemmisítette arra hivatkozva, hogy egyrészt új adóalap megállapítása jött a képbe, másrészt a vállalkozásoknak nem állt rendelkezésre bizonyítási lehetőségük arra az esetre, ha valóban veszteségesen működtek.

Az új szabályozás alapján egyrészt nem kerül bevezetésre új adónem, mivel minden vállalkozónak-vállalkozásnak azt az adónemet (társasági adót vagy szja-t) kell fizetnie, amelynek hatálya alá amúgy is tartozik. Másrészt a formanyomtatvány kitöltésével lényegében az adózó kezébe helyezi át a szabályozó a bizonyítási terhet a nem kellően nyereséges működés esetén. Ez a megoldás az adóbevételekre kedvező hatást gyakorolhat, mert aki kicsit is bizonytalan, hogy az APEH valóban mindent rendben találna-e, ha kiválasztaná a céget a nyomtatvány kitöltése alapján ellenőrzésre, az inkább a közterhek befizetését választja.

Az APEH a formanyomtatvány kitöltésekor az ellenőrzésre kiválasztott vállalkozásoknál a jelzett gazdasági események valódiságát, illetve azt vizsgálja, hogy a költségek (ráfordítások) ténylegesen a vállalkozás érdekében merültek fel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

További részletek:

2007.03.28 13:22
Nem lesz elvárt adó, de kiegészítő bevallási nyomtatvány igen

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20