30 °C Budapest

Lassuló bérnövekedés, stagnáló foglalkoztatás

Pénzcentrum
2006. július 18. 09:04

Nem változott érdemben a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak száma az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Májusban az év elejéhez képest kb. 60 ezerrel több foglalkoztatott volt. Az első öt hónapot tekintve a versenyszférában enyhe létszámnövekedés, a költségvetési szférában enyhe létszámcsökkenés következett be. A bruttó bérek májusban 6.7%-kal haladták meg az egy évvel

korábbit, ami a bérnövekedés ütemének mérséklődését jelenti az előző hónapokhoz képest. A versenyszférában 6.2%-kal, a költségvetési szférában 8.5%-kal nőtt a bruttó bér.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban 2006. január-májusban átlagosan 2 millió 781 ezer volt, annyi, mint egy évvel korábban. A nemzetgazdaságban január-májusban összességében a bruttó átlagkeresetek 7.3%-kal, a nettó átlagkeresetek 8.2%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-májusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 2.6%-os növekedése mellett) 5.5%-kal nőtt a nemzetgazdaságban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első öt hónapjában a költségvetési szférában 1.3%-kal dolgoztak kevesebben, mint egy évvel korábban. A versenyszférában 0.2%-kal nőtt a létszám.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó 168,700 Ft-ot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 154,600 Ft-ot kerestek 2006. január-májusban. A bruttó átlagkereset 203,800 Ft volt a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóknál, akik 42%-ának van felsőfokú végzettsége, míg a versenyszférában dolgozóknál ez az arány 14%. (A költségvetési szférában az öt havi kereseti átlag tartalmazza az ez évi külön egyhavi juttatást is, ami januárban került kifizetésre.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2006. január-májusban a versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 8.1%-kal, a költségvetési szférában dolgozóké 6.5%-kal volt több az előző év azonos időszaki értéknél, ez nemzetgazdasági szinten 7.3%-os növekedés. A nettó keresetek átlagosan 8.2%-kal, a költségvetés területén 7.5%-kal, a versenyszférában 8.8%-kal emelkedtek. A nemzetgazdasági átlagos nettó átlagkereset 111,000 Ft volt (ezen belül a fizikai foglakozásúaké 80,600 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 145,500 Ft).

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?