13 °C Budapest

Mennyit kaszál egy adóellenőr?

Pénzcentrum
2006. július 13. 10:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megalapozottabb személyzeti politikát kért az APEH-től, ahol a dolgozók teljesítményét ma is értékelik, ám ez alig köszön vissza a kereseti viszonyokban.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megalapozottabb személyzeti politikát kért az APEH-től, ahol a dolgozók teljesítményét ma is értékelik, ám ez alig köszön vissza a kereseti viszonyokban - írja a Népszabadság.

Az ÁSZ jelentése szerint gondok vannak a hatóság, illetve az afelett igazgatási jogokat gyakorló Pénzügyminisztérium (PM) személyzeti politikájával annak ellenére is, hogy a vizsgált időszakban csaknem 40 százalékkal emelkedett az egy alkalmazottra jutó adóbevétel. A hivatal ezt ugyanis részben egy 10 százalékos létszámleépítés révén érte el, amelyet sem hatástanulmány, sem a feladatellátáshoz szükséges kapacitásokat vizsgáló elemzés nem támasztott alá. Nem meglepő módon így az sem tudható, hogy az egyes szakmai feladatok teljesítése mekkora kapacitást igényel ma, vagyis hogy csökkenthető-e tovább az adóbeszedés fajlagos költsége.

A számvevőszék kifogásolta továbbá a hatóság munkatársainál alkalmazott teljesítményértékelő és motivációs rendszert, a használt mutatók nagy része ugyanis nem hozható összefüggésbe az ügyintézők vagy revizorok egyéni munkavégzésével. Így az nem buzdít az előirányzatok túlteljesítésére. Az átlagkereset mintegy 20-35 százalékát kitevő jutalmat például részben a hatóság összbevételének függvényében kapják meg a dolgozók, amit saját munkájukon felül nagyban meghatároz a bevételi tervezés pontossága vagy a cégek és magánszemélyek adófizetési hajlandósága. Ráadásul 2004-ben, annak ellenére, hogy a bevételi terv nem teljesült, jogtalanul is kiutalta a PM a várt jutalom egy részét.

A hasonló tevékenységet végző könyvvizsgálói piacon egyébként úgy látják, hogy a legnagyobb gondot nem a teljesítményértékelés vagy a motivációs rendszer okozza, hanem az adóhatóság munkaerő-megtartó képessége. Míg a piacon 6-7 év is eltelik, mire egy szakember olyan szakmai szintre jut, hogy ellenjegyezheti egy cég könyvvizsgálatát, addig az APEH-nél sokszor két-három év után távoznak a versenyszférába a szakemberek. A szükséges szakmai tapasztalat így nehezen alakul ki az APEH kötelékében. Az idegen nyelveket jól beszélő APEH-dolgozókat pedig az államigazgatási eljárások alapos ismerete miatt egyébként is szívesen látják a versenyszférában, ahol az államigazgatásra jellemző átlagbérnél jóval magasabb összeget is megkaphat egy tapasztalt auditor. Az ÁSZ jelentése szerint az APEH munkatársai havi bruttó 245800 forintot keresnek (ez az átlagbér az első ügyintéző kategóriára van megadva, amely vélhetőleg a felsőfokú végzettséghez kötött pozíciókat jelenti). Ezt az összeget átlagosan 20 százalékkal növelheti az elméletileg negyedévente járó jutalom, ezzel együtt a havi bruttó átlagkereset 310 ezer forint körül alakul.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm