Menedzserek fekete napja: 3 fej is porba hullt

Pénzcentrum
2006. október 12. 15:00

Gyásznapot hirdethetnének október tizenegyedikére az amerikai vállalatok volt és jelenlegi ügyvezető igazgatói, búcsút intve ezzel az elmúlt szép éveknek, és feketében várva az elkövetkező feszültséggel és túlterheléssel teljes esztendőket. Ezen a napon búcsúzott posztjától három óriásvállalat vezetője is, kettőjüknek az opciós botrányok miatt kellett távoznia, a trió harmadik tagja pedig a hónapok óta ránehezedő befektetői nyomás miatt vonult inkább nyugdíjba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az amerikai opciós botrányok okozta attitűdváltozás negatívan befolyásolhatja a vezető beosztású személyek teljesítményét- vallják a szakértők, akik azt is hozzá teszik, eljött a zéró tolerancia ideje, amelyre a legjobb példát a pontosan az opciós botrányok körüli elbocsátások jelentik. Az új trend kialakulásának okát legfőképp az igazgató tanácsok megváltozott hozzáállásában, aktívabbá válásában látják, akik ezentúl már könnyebben váltanak majd ha bármi probléma merül fel.

A rövid idő alatt elvárt óriási teljesítmény azonban egyrészt félelemérzetet gerjeszthet a megbízottakban, másrészt arra sarkallhatja őket, hogy meghamisítsák a vállalat pénzügyi mutatóit, adatait, vagy hazardírozzanak az elvárt eredmények teljesítésének érdekében. Ez a folyamat odáig is elfajulhat, hogy azok az üzletemberek irányítják majd a gazdaságot, akik rövid idő alatt nagy eredményeket tudnak felmutatni, és megszűnik a kereslet a hosszútávú stratégiával dolgozó felsővezetőkre.

A vezetési időszakok rövidülését jól mutatja az a jelenség is, hogy 2005 ugyanezen időszakához viszonyítva kétszeresére nőtt a menesztett topmenedzserek száma, amely az decemberben, az év végi nyugdíjazások miatt még várhatóan emelkedni fog, de a szakemberek szerint ezután sem lélegezhetnek majd fel az amerikai vállalatvezetők, mert a trend állandósulni látszik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?