34 °C Budapest

Egy válság tanulságai

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 09:13

Nincs még két éve, hogy Nagy-Britanniában lezárult az ún. split cap trust-ok bukását követő botrány, elemzők mégis újabb hasonló veszélyre hívják fel a befeketetők figyelmét. A hedge fundokba fektető esernyő-alapok abszolút hozamra vonatkozó ígéretét beárnyékolja eszközeik illikviditása, és sok esetben nagyfokú és nehezen felmérhető kockázat elé állítják befektetőiket. A megtakarítók védelmében a

hatóság újabb szabálymódosításokat javasol.

A hedge fundokba fektető alapok sok esetben komolyan akadályoztatva vannak eszközeik szabad mozgatásában - írja a Financial Times. Ennek oka, hogy a hedge fundok az átlagosnál jelentősen hosszabb átfudási idővel teljesítik a tőkekivonásra vonatkozó megbízásokat, és sok esetben a ún. "lock-up"-ot alkalmaznak a befektetett tőkére (ha a befektető egy meghatározott időtartam letelte előtt akarja kivenni a pénzét, akkor elesik a tőke hozamaitól). Ezek az esernyő-alapok tehát sok esetben szembesülnek eszközeik illikviditásával, ami az utóbbi időben a piac egészét meghaladó eséshez vezetett ezeknél az alapoknál.

Szakértők a jelenséggel kapcsolatban a két évvel ezelőtti botrányra emlékezetnek: akkor a kilencevenes évek végén felkapottá vált split cap trust-ok produkáltak fájó veszteségeket okozó, látványos bukást. Ezek olyan befektetési vállalatok voltak, amelyek többféle, különböző jogokat és hozamot ígérő részvénysorozatot adtak ki. A befeketetők számára kétféle módon nyújthatott jövedelmet az ilyenfajta befektetés: egyfelől a rendszeresen fizetett osztalékon, másfelől a részvények árfolyamának növekedésén keresztül.

A split cap vállalatok bukásához az vezetett, hogy a részvénypiacok fellendülésekor sok menedzser hitelekből finanszírozta a vállalat újabb befektetéseit, és ezzel párhuzamosan kereszttulajdonlások jöttek létre a szektoron belül. Ily módon a legtöbb split cap vállalat jelentős hitelállományt, és illikvid eszközállományt halmozott fel.

A szektor 2000-ben bekövetkezett öszeomlásakor számos befektető esett el nemcsak kockázatmentesnek ígért hozamától, hanem befektetett tőkéjétől is. Az éveken át húzódó ügy végére egy kompenzációs alap létrehozása tett pontot: az értintett vállalatok összesen 194 millió fontot helyeztek letétbe pórul járt befektetőik kártalanítására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válság tanulságait a brit pénzügyi szabályozó hatóság, a FSA levonta, és a szabályozás finomhangolásán kertesztül próbálta a hasonló piaci kudarcoknak elejét venni. Az új szabályok a kockázatok világosabb feltüntetését, és az alapok vezetőségeinek nagyobb függetlenségét célozta, ugyanakkor korlátozta az alapok egymás közötti befektetésiet is, hogy elkerülhető legyen a korábban látott "dominó-effektus".

Az FSA a befektetők védelméért folytatott harcban azonban újabb kihívás előtt találta magát: ismét a szabályozás átgondolására van szükség a hedge fundokba fektető alapok veszélyeinek elhárításának érdekében. A FSA lecserélné azt a mechanikus szabályt, miszerint egy alap tőkéjének maximum 20 százalékát fektetheti egy kibocsátó értékpapírjába, és ehelyett rugalmasabb, a befeketetési politikákkal jobban harmonizáló szabályt vezetna be. Ugyanakkor szorosabban korlátozná a short pozíciók felvételét, és nagyobb teret engedne az összetett szintetikus befektetési termékek alkalmazásának.

A hangsúly azonban ismét a kockázatok nyilvánosságra kerülésén van: az FSA álláspontja szerint nem önmagában az eszközök illikviditása a probléma, hanem az, hogy a befektetők az elégséges tájékoztatás hiányában nem képesek az ezzel járó kockázatok felmérésére. Ugyanakkor fontos látni, hogy az illikvid eszközök tartása ugyancsak nem jelent problémát a zártvégű konstrukciók estén, hiszen a futamidő végéig a befektetők csoportos "elvándorlása" esetén sem kell az esközöket értékesíteni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
MEDIA1  |  2022. június 28. 08:19
A Media1 több érdekességet is megtudott az HBO Maxra készülő és a Magyarországon eddig ismertektől m...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 10:52