20 °C Budapest

Egy válság tanulságai

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 09:13

Nincs még két éve, hogy Nagy-Britanniában lezárult az ún. split cap trust-ok bukását követő botrány, elemzők mégis újabb hasonló veszélyre hívják fel a befeketetők figyelmét. A hedge fundokba fektető esernyő-alapok abszolút hozamra vonatkozó ígéretét beárnyékolja eszközeik illikviditása, és sok esetben nagyfokú és nehezen felmérhető kockázat elé állítják befektetőiket. A megtakarítók védelmében a

hatóság újabb szabálymódosításokat javasol.

A hedge fundokba fektető alapok sok esetben komolyan akadályoztatva vannak eszközeik szabad mozgatásában - írja a Financial Times. Ennek oka, hogy a hedge fundok az átlagosnál jelentősen hosszabb átfudási idővel teljesítik a tőkekivonásra vonatkozó megbízásokat, és sok esetben a ún. "lock-up"-ot alkalmaznak a befektetett tőkére (ha a befektető egy meghatározott időtartam letelte előtt akarja kivenni a pénzét, akkor elesik a tőke hozamaitól). Ezek az esernyő-alapok tehát sok esetben szembesülnek eszközeik illikviditásával, ami az utóbbi időben a piac egészét meghaladó eséshez vezetett ezeknél az alapoknál.

Szakértők a jelenséggel kapcsolatban a két évvel ezelőtti botrányra emlékezetnek: akkor a kilencevenes évek végén felkapottá vált split cap trust-ok produkáltak fájó veszteségeket okozó, látványos bukást. Ezek olyan befektetési vállalatok voltak, amelyek többféle, különböző jogokat és hozamot ígérő részvénysorozatot adtak ki. A befeketetők számára kétféle módon nyújthatott jövedelmet az ilyenfajta befektetés: egyfelől a rendszeresen fizetett osztalékon, másfelől a részvények árfolyamának növekedésén keresztül.

A split cap vállalatok bukásához az vezetett, hogy a részvénypiacok fellendülésekor sok menedzser hitelekből finanszírozta a vállalat újabb befektetéseit, és ezzel párhuzamosan kereszttulajdonlások jöttek létre a szektoron belül. Ily módon a legtöbb split cap vállalat jelentős hitelállományt, és illikvid eszközállományt halmozott fel.

A szektor 2000-ben bekövetkezett öszeomlásakor számos befektető esett el nemcsak kockázatmentesnek ígért hozamától, hanem befektetett tőkéjétől is. Az éveken át húzódó ügy végére egy kompenzációs alap létrehozása tett pontot: az értintett vállalatok összesen 194 millió fontot helyeztek letétbe pórul járt befektetőik kártalanítására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A válság tanulságait a brit pénzügyi szabályozó hatóság, a FSA levonta, és a szabályozás finomhangolásán kertesztül próbálta a hasonló piaci kudarcoknak elejét venni. Az új szabályok a kockázatok világosabb feltüntetését, és az alapok vezetőségeinek nagyobb függetlenségét célozta, ugyanakkor korlátozta az alapok egymás közötti befektetésiet is, hogy elkerülhető legyen a korábban látott "dominó-effektus".

Az FSA a befektetők védelméért folytatott harcban azonban újabb kihívás előtt találta magát: ismét a szabályozás átgondolására van szükség a hedge fundokba fektető alapok veszélyeinek elhárításának érdekében. A FSA lecserélné azt a mechanikus szabályt, miszerint egy alap tőkéjének maximum 20 százalékát fektetheti egy kibocsátó értékpapírjába, és ehelyett rugalmasabb, a befeketetési politikákkal jobban harmonizáló szabályt vezetna be. Ugyanakkor szorosabban korlátozná a short pozíciók felvételét, és nagyobb teret engedne az összetett szintetikus befektetési termékek alkalmazásának.

A hangsúly azonban ismét a kockázatok nyilvánosságra kerülésén van: az FSA álláspontja szerint nem önmagában az eszközök illikviditása a probléma, hanem az, hogy a befektetők az elégséges tájékoztatás hiányában nem képesek az ezzel járó kockázatok felmérésére. Ugyanakkor fontos látni, hogy az illikvid eszközök tartása ugyancsak nem jelent problémát a zártvégű konstrukciók estén, hiszen a futamidő végéig a befektetők csoportos "elvándorlása" esetén sem kell az esközöket értékesíteni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?