15 °C Budapest

Kirúgnak tízezer embert?

Pénzcentrum
2006. április 6. 11:30

Akár tízezer állás is megszűnhet a madárinfluenza miatt - áll a Magyar Baromfi Terméktanács felmérésében. Becsléseik szerint idén egymilliárd forint az ágazat havi vesztesége, ami előrevetíti a feldolgozók és a termelők sorozatos csődjét. Az EP ma szavaz a madárinfluenza miatt kárt szenvedő cégek kompenzálásáról - írja az mno.hu

Akár tízezer állás is megszűnhet a madárinfluenza miatt - áll a Magyar Baromfi Terméktanács felmérésében. Becsléseik szerint idén egymilliárd forint az ágazat havi vesztesége, ami előrevetíti a feldolgozók és a termelők sorozatos csődjét. Az EP ma szavaz a madárinfluenza miatt kárt szenvedő cégek kompenzálásáról - írja az mno.hu
A Magyar Baromfi Terméktanács legfrissebb felmérése szerint a vágóhidakon csaknem ötezer munkahely szűnhet meg hamarosan a madárinfluenza miatt, s ugyanennyien veszíthetik el állásukat a kapcsolódó vállalkozásoknál. Becslések szerint a magyarországi eladások átlagosan harminc, az árak pedig tizenöt százalékkal csökkentek az elmúlt hónapokban.
Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter múlt héten úgy számolt: miután a madárinfluenza veszélye visszavetette a baromfihús-fogyasztást, mintegy 5,3 milliárd forintnyi kár keletkezett. Takács László, a terméktanács igazgatója szerint az igazán nagy baj az, hogy a fogyasztás tartósan csökken, ami az egész szektort válságba sodorja.
Az Európai Parlament ma szavaz a madárinfluenza miatt kárt szenvedő gazdák kompenzálásáról. Az Európai Bizottság javaslata értelmében a jövőben nemcsak a madarak kényszervágása, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg a baromfitenyésztőknek, hanem az egyes országokban drámaian visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket. A kártalanításhoz az unió és a tagállamok fele-fele részben járulnának hozzá.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem