25 °C Budapest

Kopits György a WSJE-ban: a kedvezőtlen széljárás és az euró-bevezetés

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 13:41

A Monetáris Tanács tagja a Wall Street Journal Europe mai hasábjain megjelentetett cikkében annak a véleményének ad hangot, hogy míg a kelet-közép-európai régió országaiban a monetáris politika az utóbbi években többnyire jó teljesítményt nyújtott, és a maga részéről egyre inkább megteremtette az euró-bevezetéshez szükséges makrogazdasági feltételeket, addig a "kedvezőtlen széljárás", az adott országok költségvetési politikája akár ahhoz is vezethet, hogy Csehország, Magyarország és Lengyelország még a mostani évtized végén sem lesz képes bevezetni az eurót. Kopits szerint az a tény, hogy a közeljövőben (Lengyelországban már most vasárnap, míg Cseh- és Magyarországon jövő tavasszal) parlamenti választások lesznek, lehetőséget teremt a "széljárás megfordulására" is, azaz az az átfogó államháztartási reformok megindulásához, ami pedig megnyitná az utat az euró-bevezetéshez.


A Monetáris Tanács tagja szerint a 10 új Európai Uniós tagország láthatóan két táborra szakadt a tavalyi EU-tagságot követően: az egyik táborba azok az országok tartoznak, melyek a gyors euróbevezetés (2007-2008) érdekében már csatlakoztak is a közös európai fizetőeszköz előszobájának tekintett ERM-II árfolyam-rendszerhez (Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Málta, Ciprus), emellett a piaci bizalmat a kedvező államháztartási helyzet, illetve gyors növekedési teljesítmény alapozza meg.

A másik táborba a nagyobb új EU-tagállamok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) tartoznak, melyek jelenleg az inflációs célkövetés rendszerét alkalmazzák. Kopits szerint ezen országok jegybankjainál (is) biztosított a jegybanki függetlenség, a transzparencia (pl. inflációs jelentések, kamatdöntésekről kiadott jegyzőkönyvek, pénzügyi stabilitási jelentések), emellett a technikai infrastruktúra is viszonylag fejlettnek mondható (pl. modell-alapú inflációs előrejelzések).

A szerző szerint annak ellenére, hogy a fejlődés egyértelműen látszott ezen országokon, a tanulási folyamatba becsúsztak bizonyos "problémák", melyek részben külső okokkal (pl. nagymértékű tőkeáramlás-ingadozásokkal), részben belső okokkal (pl. megkésett gazdaságpolitikai reakció bizonyos kihívásokra, rossz kommunikáció, stb.) álltak összefüggésben. Kopits szerint ezeket nagyjából megfelelően kezelték az országok. A 4 visegrádi országban is alkalmazott inflációs célkövető rendszerek hatékonynak bizonyultak a kétszámjegyű éves átlagos pénzromlási ütem egyszámjegyűvé csökkentésében, mígnem oda érkezünk, hogy mind a négy országban egy konstans inflációs cél kerül bevezetésre (Magyarországon csak 2007-től, ami 3%-ot jelent). Mindez segít abban - véli Kopits, hogy a maastrichti konvergencia-kritériumok közül az inflációs és a hosszú távú kamatokra vonatkozó feltétel teljesülhessen.

A helyzetkép ezen oldala egészen barátságosnak tűnik, ugyanakkor ha másfelől nézzük azt, mást is látunk. Kopits egy irodalmi képet használ: a nyugodt balatoni hajókázás alkalmával egy "szörnybarlanghoz" jutunk közel. Itt nem másra gondol, mint az utóbbi években kedvezőtlen bizonyítványt felmutató fiskális politikára, amely tekintélyes mértékű egyensúlytalanságot mutat. Kopits a fiskális politikára érti a kedvezőtlen széljárást, amely megnehezíti, hogy a hajós egyenesen, kiszámíthatóan elérje úticélját (euró-bevezetés).

A Monetáris Tanács tagja szerint a nem megfelelő szigorúságot (és esetenként fenntartható adósságállomány-növekedést) mutató költségvetési politika az oka annak, hogy még most is viszonylag magas reálkamatokat kell fenntartani az említett országokban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő két utat lát a négy ország előtt:

Az egyik alternatívát Szlovákia már a magáénak tudhatja: előremutató átfogó költségvetési és adórendszerbeli reformokat hajtott végre (pl. egykulcsos adózás, szociális juttatások lefaragása), melyek a csökkenő reálkamat, illetve a gyors gazdasági növekedés mellett megteremtik annak lehetőségét, hogy az ország 2009-ben bevezethesse az eurót.

A másik (sokkal fájdalmasabb) alternatívát járja a három fennmaradó ország: azaz csak annyit igyekeznek megtenni (jórészt egyszeri intézkedésekkel) az államháztartás területén, amennyi nagyjából a konvergencia-program teljesüléséhez kell. Mindez azonban oda vezet, hogy a gazdasági növekedés lelassul, és az országok lemaradhatnak a mostani évtized végi euró-bevezetésről - véli Kopits. Legrosszabb esetben azonban elképzelhető az is, hogy ezek az országok áldozatául eshetnek olyan komoly pénzügyi sokkoknak, mint ami 1992-ben számos EU-tagot sújtott a befektetői hangulat hirtelen megváltozása nyomán.

Kopits cikke végén reményét fejezi ki, hogy a küszöbön álló parlamenti választások a három országban valóban megteremtik a lehetőséget az átfogó államháztartási reformok meglépéséhez. Ez azonban nem önmagában csak az euró-bevezetéshez lenne szükséges, hanem hozzájárulhatna az EU fejlettebb tagállamaihoz való tényleges felzárkózáshoz is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15