15 °C Budapest

Kopits György a WSJE-ban: a kedvezőtlen széljárás és az euró-bevezetés

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 13:41

A Monetáris Tanács tagja a Wall Street Journal Europe mai hasábjain megjelentetett cikkében annak a véleményének ad hangot, hogy míg a kelet-közép-európai régió országaiban a monetáris politika az utóbbi években többnyire jó teljesítményt nyújtott, és a maga részéről egyre inkább megteremtette az euró-bevezetéshez szükséges makrogazdasági feltételeket, addig a "kedvezőtlen széljárás", az adott országok költségvetési politikája akár ahhoz is vezethet, hogy Csehország, Magyarország és Lengyelország még a mostani évtized végén sem lesz képes bevezetni az eurót. Kopits szerint az a tény, hogy a közeljövőben (Lengyelországban már most vasárnap, míg Cseh- és Magyarországon jövő tavasszal) parlamenti választások lesznek, lehetőséget teremt a "széljárás megfordulására" is, azaz az az átfogó államháztartási reformok megindulásához, ami pedig megnyitná az utat az euró-bevezetéshez.

A Monetáris Tanács tagja szerint a 10 új Európai Uniós tagország láthatóan két táborra szakadt a tavalyi EU-tagságot követően: az egyik táborba azok az országok tartoznak, melyek a gyors euróbevezetés (2007-2008) érdekében már csatlakoztak is a közös európai fizetőeszköz előszobájának tekintett ERM-II árfolyam-rendszerhez (Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Málta, Ciprus), emellett a piaci bizalmat a kedvező államháztartási helyzet, illetve gyors növekedési teljesítmény alapozza meg.

A másik táborba a nagyobb új EU-tagállamok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) tartoznak, melyek jelenleg az inflációs célkövetés rendszerét alkalmazzák. Kopits szerint ezen országok jegybankjainál (is) biztosított a jegybanki függetlenség, a transzparencia (pl. inflációs jelentések, kamatdöntésekről kiadott jegyzőkönyvek, pénzügyi stabilitási jelentések), emellett a technikai infrastruktúra is viszonylag fejlettnek mondható (pl. modell-alapú inflációs előrejelzések).

A szerző szerint annak ellenére, hogy a fejlődés egyértelműen látszott ezen országokon, a tanulási folyamatba becsúsztak bizonyos "problémák", melyek részben külső okokkal (pl. nagymértékű tőkeáramlás-ingadozásokkal), részben belső okokkal (pl. megkésett gazdaságpolitikai reakció bizonyos kihívásokra, rossz kommunikáció, stb.) álltak összefüggésben. Kopits szerint ezeket nagyjából megfelelően kezelték az országok. A 4 visegrádi országban is alkalmazott inflációs célkövető rendszerek hatékonynak bizonyultak a kétszámjegyű éves átlagos pénzromlási ütem egyszámjegyűvé csökkentésében, mígnem oda érkezünk, hogy mind a négy országban egy konstans inflációs cél kerül bevezetésre (Magyarországon csak 2007-től, ami 3%-ot jelent). Mindez segít abban - véli Kopits, hogy a maastrichti konvergencia-kritériumok közül az inflációs és a hosszú távú kamatokra vonatkozó feltétel teljesülhessen.

A helyzetkép ezen oldala egészen barátságosnak tűnik, ugyanakkor ha másfelől nézzük azt, mást is látunk. Kopits egy irodalmi képet használ: a nyugodt balatoni hajókázás alkalmával egy "szörnybarlanghoz" jutunk közel. Itt nem másra gondol, mint az utóbbi években kedvezőtlen bizonyítványt felmutató fiskális politikára, amely tekintélyes mértékű egyensúlytalanságot mutat. Kopits a fiskális politikára érti a kedvezőtlen széljárást, amely megnehezíti, hogy a hajós egyenesen, kiszámíthatóan elérje úticélját (euró-bevezetés).

A Monetáris Tanács tagja szerint a nem megfelelő szigorúságot (és esetenként fenntartható adósságállomány-növekedést) mutató költségvetési politika az oka annak, hogy még most is viszonylag magas reálkamatokat kell fenntartani az említett országokban.

A szakértő két utat lát a négy ország előtt:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyik alternatívát Szlovákia már a magáénak tudhatja: előremutató átfogó költségvetési és adórendszerbeli reformokat hajtott végre (pl. egykulcsos adózás, szociális juttatások lefaragása), melyek a csökkenő reálkamat, illetve a gyors gazdasági növekedés mellett megteremtik annak lehetőségét, hogy az ország 2009-ben bevezethesse az eurót.

A másik (sokkal fájdalmasabb) alternatívát járja a három fennmaradó ország: azaz csak annyit igyekeznek megtenni (jórészt egyszeri intézkedésekkel) az államháztartás területén, amennyi nagyjából a konvergencia-program teljesüléséhez kell. Mindez azonban oda vezet, hogy a gazdasági növekedés lelassul, és az országok lemaradhatnak a mostani évtized végi euró-bevezetésről - véli Kopits. Legrosszabb esetben azonban elképzelhető az is, hogy ezek az országok áldozatául eshetnek olyan komoly pénzügyi sokkoknak, mint ami 1992-ben számos EU-tagot sújtott a befektetői hangulat hirtelen megváltozása nyomán.

Kopits cikke végén reményét fejezi ki, hogy a küszöbön álló parlamenti választások a három országban valóban megteremtik a lehetőséget az átfogó államháztartási reformok meglépéséhez. Ez azonban nem önmagában csak az euró-bevezetéshez lenne szükséges, hanem hozzájárulhatna az EU fejlettebb tagállamaihoz való tényleges felzárkózáshoz is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem