17 °C Budapest

Kopits György a WSJE-ban: a kedvezőtlen széljárás és az euró-bevezetés

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 13:41

A Monetáris Tanács tagja a Wall Street Journal Europe mai hasábjain megjelentetett cikkében annak a véleményének ad hangot, hogy míg a kelet-közép-európai régió országaiban a monetáris politika az utóbbi években többnyire jó teljesítményt nyújtott, és a maga részéről egyre inkább megteremtette az euró-bevezetéshez szükséges makrogazdasági feltételeket, addig a "kedvezőtlen széljárás", az adott országok költségvetési politikája akár ahhoz is vezethet, hogy Csehország, Magyarország és Lengyelország még a mostani évtized végén sem lesz képes bevezetni az eurót. Kopits szerint az a tény, hogy a közeljövőben (Lengyelországban már most vasárnap, míg Cseh- és Magyarországon jövő tavasszal) parlamenti választások lesznek, lehetőséget teremt a "széljárás megfordulására" is, azaz az az átfogó államháztartási reformok megindulásához, ami pedig megnyitná az utat az euró-bevezetéshez.

A Monetáris Tanács tagja szerint a 10 új Európai Uniós tagország láthatóan két táborra szakadt a tavalyi EU-tagságot követően: az egyik táborba azok az országok tartoznak, melyek a gyors euróbevezetés (2007-2008) érdekében már csatlakoztak is a közös európai fizetőeszköz előszobájának tekintett ERM-II árfolyam-rendszerhez (Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Málta, Ciprus), emellett a piaci bizalmat a kedvező államháztartási helyzet, illetve gyors növekedési teljesítmény alapozza meg.

A másik táborba a nagyobb új EU-tagállamok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) tartoznak, melyek jelenleg az inflációs célkövetés rendszerét alkalmazzák. Kopits szerint ezen országok jegybankjainál (is) biztosított a jegybanki függetlenség, a transzparencia (pl. inflációs jelentések, kamatdöntésekről kiadott jegyzőkönyvek, pénzügyi stabilitási jelentések), emellett a technikai infrastruktúra is viszonylag fejlettnek mondható (pl. modell-alapú inflációs előrejelzések).

A szerző szerint annak ellenére, hogy a fejlődés egyértelműen látszott ezen országokon, a tanulási folyamatba becsúsztak bizonyos "problémák", melyek részben külső okokkal (pl. nagymértékű tőkeáramlás-ingadozásokkal), részben belső okokkal (pl. megkésett gazdaságpolitikai reakció bizonyos kihívásokra, rossz kommunikáció, stb.) álltak összefüggésben. Kopits szerint ezeket nagyjából megfelelően kezelték az országok. A 4 visegrádi országban is alkalmazott inflációs célkövető rendszerek hatékonynak bizonyultak a kétszámjegyű éves átlagos pénzromlási ütem egyszámjegyűvé csökkentésében, mígnem oda érkezünk, hogy mind a négy országban egy konstans inflációs cél kerül bevezetésre (Magyarországon csak 2007-től, ami 3%-ot jelent). Mindez segít abban - véli Kopits, hogy a maastrichti konvergencia-kritériumok közül az inflációs és a hosszú távú kamatokra vonatkozó feltétel teljesülhessen.

A helyzetkép ezen oldala egészen barátságosnak tűnik, ugyanakkor ha másfelől nézzük azt, mást is látunk. Kopits egy irodalmi képet használ: a nyugodt balatoni hajókázás alkalmával egy "szörnybarlanghoz" jutunk közel. Itt nem másra gondol, mint az utóbbi években kedvezőtlen bizonyítványt felmutató fiskális politikára, amely tekintélyes mértékű egyensúlytalanságot mutat. Kopits a fiskális politikára érti a kedvezőtlen széljárást, amely megnehezíti, hogy a hajós egyenesen, kiszámíthatóan elérje úticélját (euró-bevezetés).

A Monetáris Tanács tagja szerint a nem megfelelő szigorúságot (és esetenként fenntartható adósságállomány-növekedést) mutató költségvetési politika az oka annak, hogy még most is viszonylag magas reálkamatokat kell fenntartani az említett országokban.

A szakértő két utat lát a négy ország előtt:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyik alternatívát Szlovákia már a magáénak tudhatja: előremutató átfogó költségvetési és adórendszerbeli reformokat hajtott végre (pl. egykulcsos adózás, szociális juttatások lefaragása), melyek a csökkenő reálkamat, illetve a gyors gazdasági növekedés mellett megteremtik annak lehetőségét, hogy az ország 2009-ben bevezethesse az eurót.

A másik (sokkal fájdalmasabb) alternatívát járja a három fennmaradó ország: azaz csak annyit igyekeznek megtenni (jórészt egyszeri intézkedésekkel) az államháztartás területén, amennyi nagyjából a konvergencia-program teljesüléséhez kell. Mindez azonban oda vezet, hogy a gazdasági növekedés lelassul, és az országok lemaradhatnak a mostani évtized végi euró-bevezetésről - véli Kopits. Legrosszabb esetben azonban elképzelhető az is, hogy ezek az országok áldozatául eshetnek olyan komoly pénzügyi sokkoknak, mint ami 1992-ben számos EU-tagot sújtott a befektetői hangulat hirtelen megváltozása nyomán.

Kopits cikke végén reményét fejezi ki, hogy a küszöbön álló parlamenti választások a három országban valóban megteremtik a lehetőséget az átfogó államháztartási reformok meglépéséhez. Ez azonban nem önmagában csak az euró-bevezetéshez lenne szükséges, hanem hozzájárulhatna az EU fejlettebb tagállamaihoz való tényleges felzárkózáshoz is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm