24 °C Budapest

Lendületbe jött az ipar - régiós összehasonlítás

Pénzcentrum
2005. június 7. 09:02

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 áprilisában 8.8%-kal nőtt - közölte a KSH. A dinamika lényegesen magasabb a korábbi hónapok átlagosan 1-2%-os bővülésénél és az elemzői várakozásoknál is.

A termelés volumene az év első négy hónapjában 3.5%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 3.1%-kal emelkedett.

Az ipari növekedés lassulása, sőt a kibocsátás előző év azonos időszakához képesti visszaesése szinte általános tendencia volt a közép-európai régió országaiban. A ma nyilvánosságra hozott adat egyfajta kitörést mutat ebből a trendből, ugyanakkor itt is hangsúlyozni kell, hogy egyelőre egy adatról van szó (egy-egy nagyobb vállalat elszámolása is okozhat ilyen jelentős változást az egy havi adatokban).


Összességében azonban mindenképpen pozitívan értelmezhető az áprilisi előzetes szám. Főleg így van ez az első negyedéves alacsony indexek tükrében. A növekedés gyorsulása mögött feltehetően az export megugrása áll.

Áprilisban a forint/euró árfolyam jellemzően 245 és 253 között ingadozott. Az exportnövekedés feltehetően csak közvetett kapcsolatban áll ezzel a foringyengüléssel, mert a reálszektor alkalamazkodása ennél lassabb lehet. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyengébb forint drágább importot jelent, emiatt bizonyos esetekben az árfolyamgyengülés rövid távú hatása akár növekedést visszafogó is lehet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részletes adatok közzététele az előzetesen jelzett időpontban, június 15-én várható. Ekkor kaphatunk pontosabb képet, hogy mely ágazatok azok, melyek lendületet kaptak áprilisban.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15