10 °C Budapest

Lendületbe jött az ipar - régiós összehasonlítás

Pénzcentrum
2005. június 7. 09:02

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 áprilisában 8.8%-kal nőtt - közölte a KSH. A dinamika lényegesen magasabb a korábbi hónapok átlagosan 1-2%-os bővülésénél és az elemzői várakozásoknál is.

A termelés volumene az év első négy hónapjában 3.5%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 3.1%-kal emelkedett.

Az ipari növekedés lassulása, sőt a kibocsátás előző év azonos időszakához képesti visszaesése szinte általános tendencia volt a közép-európai régió országaiban. A ma nyilvánosságra hozott adat egyfajta kitörést mutat ebből a trendből, ugyanakkor itt is hangsúlyozni kell, hogy egyelőre egy adatról van szó (egy-egy nagyobb vállalat elszámolása is okozhat ilyen jelentős változást az egy havi adatokban).


Összességében azonban mindenképpen pozitívan értelmezhető az áprilisi előzetes szám. Főleg így van ez az első negyedéves alacsony indexek tükrében. A növekedés gyorsulása mögött feltehetően az export megugrása áll.

Áprilisban a forint/euró árfolyam jellemzően 245 és 253 között ingadozott. Az exportnövekedés feltehetően csak közvetett kapcsolatban áll ezzel a foringyengüléssel, mert a reálszektor alkalamazkodása ennél lassabb lehet. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyengébb forint drágább importot jelent, emiatt bizonyos esetekben az árfolyamgyengülés rövid távú hatása akár növekedést visszafogó is lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részletes adatok közzététele az előzetesen jelzett időpontban, június 15-én várható. Ekkor kaphatunk pontosabb képet, hogy mely ágazatok azok, melyek lendületet kaptak áprilisban.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem