153 mrd vagy kevesebb?

Pénzcentrum
2005. június 6. 09:05

A Pénzügyminisztérium a mai napon hozza nyilvánosságra az államháztartás májusi adatait (17:00). A tárca az áprilisi részletes adatok ismertetésekor 153 mrd Ft körüli hiányt prognosztizált, ugyanakkor a pénzügyminiszter a közelmúltban olyan nyilatkozatot tett, miszerint a deficit ennél kisebb lett. Ha a minisztérium előzetes prognózisa többnyire helytálló lesz, akkor a halmozott hiány pénzforgalmi szemléletben elérheti az egész évre tervezett nagyság több mint 80%-át.

A tárca májusra ÁFA bevételekből 130 mrd Ft-ra számított, jövedéki adóból 51 mrd Ft-ra, társasági adóból 35.6 mrd Ft-ra, SZJA-ból közel 68 mrd Ft-ra.

A kiadási oldalon a kamatfizetések az áprilisi 123.5 mrd-ról 46.6 mrd Ft-ra mérséklődhettek, a központi költségvetési szervek kiadása 153.5 mrd Ft-ot tehetett ki. Az utóbbi az idei év eddigi hónapjainak legalacsonyabb értéke lenne. A számítások szerint a lakásépítési támogatások valamivel meghaladhatták a 10 mrd Ft-ot.

Ha egy kicsit távolabb tekintünk, a tárca illetékesei továbbra is tarthatónak vélik az egész évre tervezett költségvetési hiányt, ugyanakkor egyre direktebbek a minisztérium részéről is azok a kijelentések, melyek további intézkedéseket helyeznek kilátásba a túllövés megakadályozása érdekében. A nemzetközi szervezetek, az MNB és a piaci elemzők is úgy vélik, hogy az idei évre kitűzött hiánycélok nem tarthatóak.

A korábbi pénzforgalmi adatok mellett érdemes kicsit áttekinteni az eredményszemléletű számokat, prognózisokat. A nyugdíjpénztári kifizetésekkel korrigált hiány a Pénzügyminisztérium szerint az első félévben eléri a GDP 3.1%-át. A pénzforgalmi hiány ezzel szemben 4.4% lehet az eredményszemlélet 0.8%pontos illetve a nyugdíjpénztári korrekció 0.5%pontos módosító hatása miatt. Az év végére a PM egy 3.6%-os értéket lát (nyugdíjkorrekció nélkül kb. 1%ponttal magasabbat) GDP arányosan. Ennél az említett intézmények, piaci szereplők kb. 1%ponttal mondanak most magasabb értéket. Érdemes utalni rá, hogy az MNB a kvázi fiskális kiadásokat és egyéb korrekciókat is figyelembe véve (pl. autópálya építések, egyéb PPP-k) 8.5%-os deficitet lát az idénre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm