37 °C Budapest

153 mrd vagy kevesebb?

Pénzcentrum
2005. június 6. 09:05

A Pénzügyminisztérium a mai napon hozza nyilvánosságra az államháztartás májusi adatait (17:00). A tárca az áprilisi részletes adatok ismertetésekor 153 mrd Ft körüli hiányt prognosztizált, ugyanakkor a pénzügyminiszter a közelmúltban olyan nyilatkozatot tett, miszerint a deficit ennél kisebb lett. Ha a minisztérium előzetes prognózisa többnyire helytálló lesz, akkor a halmozott hiány pénzforgalmi szemléletben elérheti az egész évre tervezett nagyság több mint 80%-át.

A tárca májusra ÁFA bevételekből 130 mrd Ft-ra számított, jövedéki adóból 51 mrd Ft-ra, társasági adóból 35.6 mrd Ft-ra, SZJA-ból közel 68 mrd Ft-ra.

A kiadási oldalon a kamatfizetések az áprilisi 123.5 mrd-ról 46.6 mrd Ft-ra mérséklődhettek, a központi költségvetési szervek kiadása 153.5 mrd Ft-ot tehetett ki. Az utóbbi az idei év eddigi hónapjainak legalacsonyabb értéke lenne. A számítások szerint a lakásépítési támogatások valamivel meghaladhatták a 10 mrd Ft-ot.

Ha egy kicsit távolabb tekintünk, a tárca illetékesei továbbra is tarthatónak vélik az egész évre tervezett költségvetési hiányt, ugyanakkor egyre direktebbek a minisztérium részéről is azok a kijelentések, melyek további intézkedéseket helyeznek kilátásba a túllövés megakadályozása érdekében. A nemzetközi szervezetek, az MNB és a piaci elemzők is úgy vélik, hogy az idei évre kitűzött hiánycélok nem tarthatóak.

A korábbi pénzforgalmi adatok mellett érdemes kicsit áttekinteni az eredményszemléletű számokat, prognózisokat. A nyugdíjpénztári kifizetésekkel korrigált hiány a Pénzügyminisztérium szerint az első félévben eléri a GDP 3.1%-át. A pénzforgalmi hiány ezzel szemben 4.4% lehet az eredményszemlélet 0.8%pontos illetve a nyugdíjpénztári korrekció 0.5%pontos módosító hatása miatt. Az év végére a PM egy 3.6%-os értéket lát (nyugdíjkorrekció nélkül kb. 1%ponttal magasabbat) GDP arányosan. Ennél az említett intézmények, piaci szereplők kb. 1%ponttal mondanak most magasabb értéket. Érdemes utalni rá, hogy az MNB a kvázi fiskális kiadásokat és egyéb korrekciókat is figyelembe véve (pl. autópálya építések, egyéb PPP-k) 8.5%-os deficitet lát az idénre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?