31 °C Budapest

Külföldi elemzői vélemények a mai kamatdöntés és inflációs jelentés előtt (DrKW, Calyon, UBS, Danske)

Pénzcentrum
2005. május 23. 10:50

"Most vágni, vagy később" - ez lehet a Monetáris Tanács dilemmája a mai kamatmeghatározó ülésen - véli Ivailo Vesselinov, a londoni Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) elemzője mai feltörekvő piaci jelentésében. A kamatszint tartása, vagy csökkentése közötti piaci megosztottság további volatilitást adhat a devizapiacnak - írja Claire Dissaux, a párizsi Calyon Bank elemzője. Az utóbbi hónapok vártnál magasabb inflációs rátái miatt valószínűtlen, hogy az végén 4% alatt legyen a pénzromlás üteme, így a ma megjelenő inflációs jelentésben az idei év végi cél a mostani 3.6%-ról felfelé módosulhat - írja a UBS egy ma reggeli feltörekvő piaci jelentésében. A ma várhatóan változatlanul maradó kamatszint miatt euró eladást és forint vételt javasol ügyfeleinek a koppenhágai Danske Bank két szakértője, Elisabeth Andreew és Lars Christensen. Véleményük szerint a forint a mostani 252.50 körüli euró árfolyamról erősödhet a változatlanul maradó kamatszint miatt, 251.40 körül érdemes lehet profitot realizálni. A kamatdöntés és az inlfációs jelentés ma 14:00-kor válik ismertté.


A DrkW elemzője szerint a kedvezőtlen áprilisi inflációs adat, és a közelgő francia népszavazás miatti bizonytalanság fokozottan óvatosság teszi a Monetáris Tanácsot, így nem változik ma a 7.5%-on álló alapkamat.

A teljes elemzői vélemény itt érhető el angolul:

ANALYST VIEW - NBH to choose between cutting now or later - DrKW

A Calyon elemzője szerint szintén valószínűtlen, hogy ma csökkenne az alapkamat, és arra sem lehet számítani, hogy tovább csökkenének a jegybank által valószínűnek tartott év végi inflációs értékek (3.6% és 3.4% 2005. decemberre, illetve 2006. decemberre), ugyanakkor a mai kamatdöntést követő piaci megosztottság fokozott forint/euró árfolyam-volatilitásban mutatkozhat meg.

A teljes elemzői vélemény itt érhető el angolul:

ANALYST VIEW - Cenbank rate decision may cause further FX volatility - Calyon

A svájci UBS egy mai feltörekvő piaci jelentésében arról írt, hogy a kedvezőtlen elmúlt hónapokbeli inflációs adatok (emelkedő head-line, bár csökkenő core index) ellenére ma továbbra is számíthatunk egy 25 bp-os kamatcsökkentésre, de az év végéig ezen kívül már csak egy újabb 25 bp-os vágás "fér bele" a monetáris enyhítési ciklusba.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes elemzői vélemény itt érhető el angolul:

ANALYST VIEW - Hungary cenbank to revise CPI forecast upward - UBS

A jegybanki kamatszint ma várhatóan változatlanul marad, ennek oka főként az infláció emelkedése, ezért a jelenlegi 253 közeli szinten euró eladást és forint vételt javasolnak Elisabeth Andreew és Lars Christensen, a Danske Bank szakértői. 251.40 körül azonban véleményük szerint érdemes lehet profitot realizálni.

A teljes elemzői vélemény itt érhető el angolul:

ANALYST VIEW - Sell EUR/HUF ahead of rate decision - Danske

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
EZT OLVASTAD MÁR?