24 °C Budapest

Hamarabb várhatóak a GDP adatok?

Pénzcentrum
2005. május 5. 15:00

Adatközlési és revíziós poltikájának megváltoztatásán dolgozik a KSH - mondta ma Ligeti Csák, a KSH ankétján. Hamarosan az előzetes negyedéves GDP adatok már a tárgyidőszak lejárta után 45 nappal publikálásra kerülnek. A cél a 30 napos határ elérése.


Hamarabb láthatunk előzetes negyedéves GDP adatokat, ha a KSH munkálatai sikeresen alakulnak. Az első negyedéves gyorsbecslés már Pünkösdre meglehet.

A KSH a negyedéves GDP adatokat korábban az alábbi rend szerint közölte:

2003-ban
t + 60 nap előzetes (gyorsjelentés)
t + 90 nap "végleges"

2004-05-ben
t + 60 nap előzetes (gyorsjelentés)
t + 70 nap "végleges"

A 2006-os terv ehhez képest további gyorsítást tartalmaz:
t + 45 nap KSH-Ecostat gyorsbecslés
t + 70 nap "végleges"

Az Ecostat (mely a KSH kutatóintézete) már most május közepén is készít előzetes becslést az első negyedéves GDP adatokról. Ezt a gyakorlatot az év további részében is folytatja. Ha a módszer eredményes lesz, 2006-ban ezek már egyfajta hivatalos jelleget nyernek.

Az adatszolgáltatás felgyorsítására az Eurostat kérte a KSH-t. A cél az lenne, hogy az euró-zóna, illetve az unió "felzárkózzon" az USA-hoz, ahol előzetes közlés már 30 nappal a tárgyidőszak vége után létezik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A KSH a tárgyidőszak vége után 60 nappal adott gyorbecslést, majd az első előzetesnek nevezett becslés t+70 napra jött az éves adatokban. Az első becslés gyakorlatilag a negyedéves adatokon (volumenindexek) nyugszik.

A második felülvizsgálat időpontja t+9 hónap, ekkor már a GNI számok is publikusak (ez különösen jelentős abból a szempontból, hogy az uniós befizetések alapját ez képezi).

2004-ben az első "végleges" becslés t+15 hónapra jött, majd a második "végleges" t+18 hónapra. A módosítgatások oka az új adatok feldolgozása, illetve a hibák javítása.

2005-től a két "végleges" becslés helyett már csak egy lesz t+16.5 hónapos publikációs időponttal. Ez azt jelenti, hogy a 2003-as végleges GDP adatokat május 18-án közli a KSH.

A "végleges" éves adatokat még két ízben vizsgálja felül a KSH: t+21 hónap illetve t+35 hónap. Ezen változásokat pl. az idézheti elő, ha az MNB jelentősen módosítja a fizetési mérleg statisztikát.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?