25 °C Budapest

OTP Alapkezelő: hozambiztosított alap már nyíltvégű formában is

Pénzcentrum
2005. február 21. 11:27

A csökkenő alapkamat miatt az alacsony kockázatú eszközökbe való újra befektetéskor egy alapvető nehézséggel találja szemben magát a befektető. Megelégszik-e az alacsonyabb kamattal/hozammal vagy keres valamivel kockázatosabb eszközöket, melyek magasabb hozam elérését teszik lehetővé. A hazai piacon is megjelenő és sokasodó tőke- és hozambiztosított alapok a befektetett tőke és egy minimális hozam garantálása mellett erre a befektetői dilemmára igyekeznek megoldást kínálni. Ezen alapok kockázati besorolásuk alapján a kötvény- és részvényalapok között helyezkednek el.

A csökkenő kamatok és ezzel egyidejűleg mérséklődő állampapírhozamok mára lényegesen vonzóbbá tették a tőkebiztosított, de ezért cserében egy kiemelkedő hozam elérését lehetővé tevő alapokat. Még kisebb a dilemma és még vonzóbb a befektetés, ha a befektetési alap futamidejére a befektetett tőkén felül egy minimális hozamot is biztosít. Így pl. 2%-os éves biztosított hozam esetében az éves elmaradt-hozam dilemma már csak 5% körüli.

A nagyobb alapkezelők közül szinte már mindegyik indított hozamgarantált (hozambiztosított alapokat), a sorba legutóbb az OTP Alapkezelő állt be (OTP Prizma és OTP Alfa Alapok). Az egyaránt 2 év 9 hónapos futamidejű alapok a jegyzéskor befektetett induló tőkén felül egy minimális éves hozamot is biztosítanak befektetőinek. Mindkét befektetésre jellemző, hogy teljes egészében kiszűri a forint és a külföldi devizák keresztárfolyamai jelentette devizakockázatot, így az alapok biztosított hozam feletti tőkenövekményét a külföldi befektetések tisztán saját devizában mért teljesítménye határozza meg.

A Prizma Alapnál a befektetők elsőként helyezhetik el megtakarításaikat a hazai piac tőke- és hozambiztosított alapjai közül olyanban, amelynek biztosított hozamon felüli további tőkenövekményét részben a hazai részvénypiac is befolyásolja (BUX). A BUX és az európai részvények mögöttes befektetésként való szerepeltetése mellett figyelemre méltó az arany megjelenése, amely az Alap futamidő végi hozamának meghatározásakor kiegyensúlyozó szerepet (kontraciklikusság) tölthet be egy esetleges gyengébb tőzsdeszereplés esetén. A hozam számításakor az Alapkezelő negyedéves átlagolást alkalmaz, amivel a három befektetés futamidő alatti teljesítmény-ingadozása szűrhető ki. A végső elszámolásnál ennek megfelelően nem az számít, hogy az egyes befektetések mekkora hozamot értek el a futamidő elejétől a végéig, hanem a kezdettől az egyes negyedévek végéig számított teljesítmények egyszerű számtani átlaga határozza a három befektetés hozzájárulását az Alap hozamához.

További finomítás, hogy a befektetés mögött lévő opciós struktúrának köszönhetően a három befektetés átlagolással kapott hozama még optimalizálható. Eszerint a konstrukció a legjobban szereplő befektetést 45%-ban, a második legjobb teljesítményt elérőt 35%-ban, míg a legkevésbé jól teljesítőt mindössze 20%-ban veszi figyelembe a futamidő végi tőkenövekmény kiszámításakor. Az utólagos optimalizáció előnyét mutatja az is, hogy a két részvénypiac jó szereplése esetén ezek hozama 80%-os súllyal (45%+35%) számít bele a befektetés végső hozamába, míg egy gyengébb részvénypiaci szereplés esetén az arany veszi át a kiegyensúlyozói szerepet a maga 45%-ával, így a hozam részvénypiacoktól való függése 55%-ra (35%+20%) csökken.

Külön említésre érdemes, hogy az OTP Prizma Alap a hazai befektetési alapok között az első olyan alap, amely határozott futamidejű, de nyíltvégű befektetés. Ez azt jelenti, hogy a befektetett összeg bármikor visszaváltható, de természetesen új jegyek vásárlására is van lehetőség. Fontos azonban megjegyezni, hogy a névértékre vetített minimálisan biztosított hozam azt feltételezi, hogy a befektető a futamidő egészére fektet be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Alap egyik újszerűsége, hogy egy, a befektetések névértékére vetített 7%-os fix hozamot már a futamidő első évének végén kifizet. Az ezután elérhető többlethozam ugynakkor korlátozva van, annak maximális nagysága 20-20% lehet, amit az Alap a második év végén és futamidő végén fizet ki.

A második és harmadik hozamfizetés nagysága egy 16 elemű részvénykosár időközi teljesítményétől függ, amelynek összeállításakor érvényesül a 4 régió (Magyarország, EU, USA, Japán) - 4 ágazat (pénzügyi szolgáltatások, energetika, távközlés, gyógyszeripar) elv, mint kockázatmegosztási stratégia.

Az alapkezelő az OTP Alfa Alapnál is szem előtt tartotta a hazai részvénypiaci kitettség fontosságát. Az Alfa Alapnál azonban a Prizma Alappal szemben nem a részvényindex, hanem a 4 legjelentősebb hazai részvény (Matáv, MOL, OTP, Richter) futamidő alatti árfolyam-alakulása határozza meg részben az elérhető többlethozamot. Ezek együttes súlya a részvénykosárban 19%.

Az Alfa Alap hozamfizetési struktúrájában megmutatkozik az Alap egyszerű részvénybefektetésekkel szembeni erőssége. Az Alap mind a második év végén, mind a futamidő végén kifizeti a 16 elemű részvénykosár futamidő elejétől mért teljesítményét (a felső korlát miatt max. 20-20%-ot), szemben egy azonos összetételű, hagyományos részvénybefektetéssel, amelynek hozama egy adott futamidő idő alatt csak egyszer jelentkezik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?