1 °C Budapest

OTP Alapkezelő: hozambiztosított alap már nyíltvégű formában is

Pénzcentrum
2005. február 21. 11:27

A csökkenő alapkamat miatt az alacsony kockázatú eszközökbe való újra befektetéskor egy alapvető nehézséggel találja szemben magát a befektető. Megelégszik-e az alacsonyabb kamattal/hozammal vagy keres valamivel kockázatosabb eszközöket, melyek magasabb hozam elérését teszik lehetővé. A hazai piacon is megjelenő és sokasodó tőke- és hozambiztosított alapok a befektetett tőke és egy minimális hozam garantálása mellett erre a befektetői dilemmára igyekeznek megoldást kínálni. Ezen alapok kockázati besorolásuk alapján a kötvény- és részvényalapok között helyezkednek el.

A csökkenő kamatok és ezzel egyidejűleg mérséklődő állampapírhozamok mára lényegesen vonzóbbá tették a tőkebiztosított, de ezért cserében egy kiemelkedő hozam elérését lehetővé tevő alapokat. Még kisebb a dilemma és még vonzóbb a befektetés, ha a befektetési alap futamidejére a befektetett tőkén felül egy minimális hozamot is biztosít. Így pl. 2%-os éves biztosított hozam esetében az éves elmaradt-hozam dilemma már csak 5% körüli.

A nagyobb alapkezelők közül szinte már mindegyik indított hozamgarantált (hozambiztosított alapokat), a sorba legutóbb az OTP Alapkezelő állt be (OTP Prizma és OTP Alfa Alapok). Az egyaránt 2 év 9 hónapos futamidejű alapok a jegyzéskor befektetett induló tőkén felül egy minimális éves hozamot is biztosítanak befektetőinek. Mindkét befektetésre jellemző, hogy teljes egészében kiszűri a forint és a külföldi devizák keresztárfolyamai jelentette devizakockázatot, így az alapok biztosított hozam feletti tőkenövekményét a külföldi befektetések tisztán saját devizában mért teljesítménye határozza meg.

A Prizma Alapnál a befektetők elsőként helyezhetik el megtakarításaikat a hazai piac tőke- és hozambiztosított alapjai közül olyanban, amelynek biztosított hozamon felüli további tőkenövekményét részben a hazai részvénypiac is befolyásolja (BUX). A BUX és az európai részvények mögöttes befektetésként való szerepeltetése mellett figyelemre méltó az arany megjelenése, amely az Alap futamidő végi hozamának meghatározásakor kiegyensúlyozó szerepet (kontraciklikusság) tölthet be egy esetleges gyengébb tőzsdeszereplés esetén. A hozam számításakor az Alapkezelő negyedéves átlagolást alkalmaz, amivel a három befektetés futamidő alatti teljesítmény-ingadozása szűrhető ki. A végső elszámolásnál ennek megfelelően nem az számít, hogy az egyes befektetések mekkora hozamot értek el a futamidő elejétől a végéig, hanem a kezdettől az egyes negyedévek végéig számított teljesítmények egyszerű számtani átlaga határozza a három befektetés hozzájárulását az Alap hozamához.

További finomítás, hogy a befektetés mögött lévő opciós struktúrának köszönhetően a három befektetés átlagolással kapott hozama még optimalizálható. Eszerint a konstrukció a legjobban szereplő befektetést 45%-ban, a második legjobb teljesítményt elérőt 35%-ban, míg a legkevésbé jól teljesítőt mindössze 20%-ban veszi figyelembe a futamidő végi tőkenövekmény kiszámításakor. Az utólagos optimalizáció előnyét mutatja az is, hogy a két részvénypiac jó szereplése esetén ezek hozama 80%-os súllyal (45%+35%) számít bele a befektetés végső hozamába, míg egy gyengébb részvénypiaci szereplés esetén az arany veszi át a kiegyensúlyozói szerepet a maga 45%-ával, így a hozam részvénypiacoktól való függése 55%-ra (35%+20%) csökken.

Külön említésre érdemes, hogy az OTP Prizma Alap a hazai befektetési alapok között az első olyan alap, amely határozott futamidejű, de nyíltvégű befektetés. Ez azt jelenti, hogy a befektetett összeg bármikor visszaváltható, de természetesen új jegyek vásárlására is van lehetőség. Fontos azonban megjegyezni, hogy a névértékre vetített minimálisan biztosított hozam azt feltételezi, hogy a befektető a futamidő egészére fektet be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Alap egyik újszerűsége, hogy egy, a befektetések névértékére vetített 7%-os fix hozamot már a futamidő első évének végén kifizet. Az ezután elérhető többlethozam ugynakkor korlátozva van, annak maximális nagysága 20-20% lehet, amit az Alap a második év végén és futamidő végén fizet ki.

A második és harmadik hozamfizetés nagysága egy 16 elemű részvénykosár időközi teljesítményétől függ, amelynek összeállításakor érvényesül a 4 régió (Magyarország, EU, USA, Japán) - 4 ágazat (pénzügyi szolgáltatások, energetika, távközlés, gyógyszeripar) elv, mint kockázatmegosztási stratégia.

Az alapkezelő az OTP Alfa Alapnál is szem előtt tartotta a hazai részvénypiaci kitettség fontosságát. Az Alfa Alapnál azonban a Prizma Alappal szemben nem a részvényindex, hanem a 4 legjelentősebb hazai részvény (Matáv, MOL, OTP, Richter) futamidő alatti árfolyam-alakulása határozza meg részben az elérhető többlethozamot. Ezek együttes súlya a részvénykosárban 19%.

Az Alfa Alap hozamfizetési struktúrájában megmutatkozik az Alap egyszerű részvénybefektetésekkel szembeni erőssége. Az Alap mind a második év végén, mind a futamidő végén kifizeti a 16 elemű részvénykosár futamidő elejétől mért teljesítményét (a felső korlát miatt max. 20-20%-ot), szemben egy azonos összetételű, hagyományos részvénybefektetéssel, amelynek hozama egy adott futamidő idő alatt csak egyszer jelentkezik.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm