25 °C Budapest

Nem tárgyaltak a kamatról - (2.)

Pénzcentrum
2005. február 7. 14:00

A Monetáris Tanács mai ülésén nem tárgyalt a kamatokról. A tanács foglalkozott a devizaadósság konverziójának kérdésével, ahol a korábbi gyakorlatot kívánják fenntartani. Az MNB továbbra sem akar hirtelen mozgásokat generálni a devizapiacon, ezért napi kis mennyiségben konvertálja át a befolyó devizaforrások egy részét, míg a másik részt tartaléknövelésre fordítja.

1. A Monetáris Tanács 2005. február 7-i ülésén áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat és megvitatta a február 21-én megjelenő inflációs jelentés első változatát. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

2.A Monetáris Tanács áttekintette és eredményesnek ítélte az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének eddigi gyakorlatát, ezért úgy döntött, hogy a 2004-ben alkalmazott módon folytatja azt.

3. A Tanács jóváhagyta a 2005. január 24-i kamatmeghatározó ülés rövidített jegyzőkönyvét, amely 2005. február 11-én 14 órakor jelenik meg az MNB honlapján magyarul és angolul.

A kialakult gyakorlat szerint a költségvetés devizaeszközeit nem a piacon, hanem az MNB-nél váltja át forintra. Az MNB 2004 februárjában a kormányzati devizakonverzió likviditási hatásainak semlegesítése érdekében úgy döntött, hogy az állami devizaforrás-bevonás egy részét megjeleníti a piacon. Az MNB kis mennyiségben folyamatosan konvertált eurót forintra azzal a céllal, hogy az árfolyamban a konverzióhoz kapcsolódó hirtelen elmozdulások ne legyenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Monetáris Tanács áttekintette és eredményesnek ítélte meg az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének eddigi gyakorlatát. Ezért arról döntött, hogy a 2004-ben alkalmazott módon folytatja az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítését. Ez azt jelenti, hogy az MNB a költségvetéshez kapcsolódó nettó devizaforrás-bevonás piacon történő megjelenítésével továbbra sem kívánja befolyásolni a forint árfolyamának alakulását. Az eladásokra az év során a bankközi devizapiacon, a piaci helyzet és az OTC piaci szokványok figyelembe vételével, sok részletben, kis tételekben és árelfogadó módon kerül majd sor. Az ügyletek lehetséges partnerei az MNB-nél devizapiaci limittel rendelkező hazai és külföldi hitelintézetek lesznek.

Az Európai Uniós transzferekből és a külföldi kötvény-kibocsátásokból származó állami deviza-forrásbevonás forintra konvertálása 2005-ben várhatóan mintegy 2.5 milliárd euró értékű devizaátváltást jelent. A Magyar Nemzeti Bank ezen devizakonverzió egy részét a devizatartalékok szintjének növelésére fogja fordítani. Az MNB közleménye arra nem tér ki, hogy a devizatartalékok szintjét pontosan milyen mértékben kellene emelni. A jegybank által korábban közzétett stabilitási jelentésben már létezett arra vonatkozó utalás, hogy a nominális tartalékszintet emeljék.

A konverzió másik részét a jegybank a likviditás-felesleg csökkentése érdekében a 2004-ben kialakított gyakorlatnak megfelelően megjeleníti a devizapiacon.

Az állam devizafinanszírozási politikájának és az EU-transzferek várható egyenlegének függvényében, ha szükséges, az MNB a következő években is folytatja a költségvetés jegybankkal szembeni nettó devizakonverziójának piacra terelését. A piaci konverzió folyamatos forintkeresletet jelent, ezzel árfolyamot támogató tényező.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem