0 °C Budapest

Nem tárgyaltak a kamatról - (2.)

Pénzcentrum
2005. február 7. 14:00

A Monetáris Tanács mai ülésén nem tárgyalt a kamatokról. A tanács foglalkozott a devizaadósság konverziójának kérdésével, ahol a korábbi gyakorlatot kívánják fenntartani. Az MNB továbbra sem akar hirtelen mozgásokat generálni a devizapiacon, ezért napi kis mennyiségben konvertálja át a befolyó devizaforrások egy részét, míg a másik részt tartaléknövelésre fordítja.

1. A Monetáris Tanács 2005. február 7-i ülésén áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat és megvitatta a február 21-én megjelenő inflációs jelentés első változatát. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

2.A Monetáris Tanács áttekintette és eredményesnek ítélte az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének eddigi gyakorlatát, ezért úgy döntött, hogy a 2004-ben alkalmazott módon folytatja azt.

3. A Tanács jóváhagyta a 2005. január 24-i kamatmeghatározó ülés rövidített jegyzőkönyvét, amely 2005. február 11-én 14 órakor jelenik meg az MNB honlapján magyarul és angolul.

A kialakult gyakorlat szerint a költségvetés devizaeszközeit nem a piacon, hanem az MNB-nél váltja át forintra. Az MNB 2004 februárjában a kormányzati devizakonverzió likviditási hatásainak semlegesítése érdekében úgy döntött, hogy az állami devizaforrás-bevonás egy részét megjeleníti a piacon. Az MNB kis mennyiségben folyamatosan konvertált eurót forintra azzal a céllal, hogy az árfolyamban a konverzióhoz kapcsolódó hirtelen elmozdulások ne legyenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Monetáris Tanács áttekintette és eredményesnek ítélte meg az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének eddigi gyakorlatát. Ezért arról döntött, hogy a 2004-ben alkalmazott módon folytatja az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítését. Ez azt jelenti, hogy az MNB a költségvetéshez kapcsolódó nettó devizaforrás-bevonás piacon történő megjelenítésével továbbra sem kívánja befolyásolni a forint árfolyamának alakulását. Az eladásokra az év során a bankközi devizapiacon, a piaci helyzet és az OTC piaci szokványok figyelembe vételével, sok részletben, kis tételekben és árelfogadó módon kerül majd sor. Az ügyletek lehetséges partnerei az MNB-nél devizapiaci limittel rendelkező hazai és külföldi hitelintézetek lesznek.

Az Európai Uniós transzferekből és a külföldi kötvény-kibocsátásokból származó állami deviza-forrásbevonás forintra konvertálása 2005-ben várhatóan mintegy 2.5 milliárd euró értékű devizaátváltást jelent. A Magyar Nemzeti Bank ezen devizakonverzió egy részét a devizatartalékok szintjének növelésére fogja fordítani. Az MNB közleménye arra nem tér ki, hogy a devizatartalékok szintjét pontosan milyen mértékben kellene emelni. A jegybank által korábban közzétett stabilitási jelentésben már létezett arra vonatkozó utalás, hogy a nominális tartalékszintet emeljék.

A konverzió másik részét a jegybank a likviditás-felesleg csökkentése érdekében a 2004-ben kialakított gyakorlatnak megfelelően megjeleníti a devizapiacon.

Az állam devizafinanszírozási politikájának és az EU-transzferek várható egyenlegének függvényében, ha szükséges, az MNB a következő években is folytatja a költségvetés jegybankkal szembeni nettó devizakonverziójának piacra terelését. A piaci konverzió folyamatos forintkeresletet jelent, ezzel árfolyamot támogató tényező.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?