Nem tárgyaltak a kamatról - (2.)

Pénzcentrum
2005. február 7. 14:00

A Monetáris Tanács mai ülésén nem tárgyalt a kamatokról. A tanács foglalkozott a devizaadósság konverziójának kérdésével, ahol a korábbi gyakorlatot kívánják fenntartani. Az MNB továbbra sem akar hirtelen mozgásokat generálni a devizapiacon, ezért napi kis mennyiségben konvertálja át a befolyó devizaforrások egy részét, míg a másik részt tartaléknövelésre fordítja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

1. A Monetáris Tanács 2005. február 7-i ülésén áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat és megvitatta a február 21-én megjelenő inflációs jelentés első változatát. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

2.A Monetáris Tanács áttekintette és eredményesnek ítélte az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének eddigi gyakorlatát, ezért úgy döntött, hogy a 2004-ben alkalmazott módon folytatja azt.

3. A Tanács jóváhagyta a 2005. január 24-i kamatmeghatározó ülés rövidített jegyzőkönyvét, amely 2005. február 11-én 14 órakor jelenik meg az MNB honlapján magyarul és angolul.

A kialakult gyakorlat szerint a költségvetés devizaeszközeit nem a piacon, hanem az MNB-nél váltja át forintra. Az MNB 2004 februárjában a kormányzati devizakonverzió likviditási hatásainak semlegesítése érdekében úgy döntött, hogy az állami devizaforrás-bevonás egy részét megjeleníti a piacon. Az MNB kis mennyiségben folyamatosan konvertált eurót forintra azzal a céllal, hogy az árfolyamban a konverzióhoz kapcsolódó hirtelen elmozdulások ne legyenek.

A Monetáris Tanács áttekintette és eredményesnek ítélte meg az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének eddigi gyakorlatát. Ezért arról döntött, hogy a 2004-ben alkalmazott módon folytatja az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítését. Ez azt jelenti, hogy az MNB a költségvetéshez kapcsolódó nettó devizaforrás-bevonás piacon történő megjelenítésével továbbra sem kívánja befolyásolni a forint árfolyamának alakulását. Az eladásokra az év során a bankközi devizapiacon, a piaci helyzet és az OTC piaci szokványok figyelembe vételével, sok részletben, kis tételekben és árelfogadó módon kerül majd sor. Az ügyletek lehetséges partnerei az MNB-nél devizapiaci limittel rendelkező hazai és külföldi hitelintézetek lesznek.

Az Európai Uniós transzferekből és a külföldi kötvény-kibocsátásokból származó állami deviza-forrásbevonás forintra konvertálása 2005-ben várhatóan mintegy 2.5 milliárd euró értékű devizaátváltást jelent. A Magyar Nemzeti Bank ezen devizakonverzió egy részét a devizatartalékok szintjének növelésére fogja fordítani. Az MNB közleménye arra nem tér ki, hogy a devizatartalékok szintjét pontosan milyen mértékben kellene emelni. A jegybank által korábban közzétett stabilitási jelentésben már létezett arra vonatkozó utalás, hogy a nominális tartalékszintet emeljék.

A konverzió másik részét a jegybank a likviditás-felesleg csökkentése érdekében a 2004-ben kialakított gyakorlatnak megfelelően megjeleníti a devizapiacon.

Az állam devizafinanszírozási politikájának és az EU-transzferek várható egyenlegének függvényében, ha szükséges, az MNB a következő években is folytatja a költségvetés jegybankkal szembeni nettó devizakonverziójának piacra terelését. A piaci konverzió folyamatos forintkeresletet jelent, ezzel árfolyamot támogató tényező.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07