Nem tárgyaltak a kamatról - (2.)

Pénzcentrum
2005. február 7. 14:00

A Monetáris Tanács mai ülésén nem tárgyalt a kamatokról. A tanács foglalkozott a devizaadósság konverziójának kérdésével, ahol a korábbi gyakorlatot kívánják fenntartani. Az MNB továbbra sem akar hirtelen mozgásokat generálni a devizapiacon, ezért napi kis mennyiségben konvertálja át a befolyó devizaforrások egy részét, míg a másik részt tartaléknövelésre fordítja.

1. A Monetáris Tanács 2005. február 7-i ülésén áttekintette a pénz- és tőkepiaci folyamatokat és megvitatta a február 21-én megjelenő inflációs jelentés első változatát. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását.

2.A Monetáris Tanács áttekintette és eredményesnek ítélte az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének eddigi gyakorlatát, ezért úgy döntött, hogy a 2004-ben alkalmazott módon folytatja azt.

3. A Tanács jóváhagyta a 2005. január 24-i kamatmeghatározó ülés rövidített jegyzőkönyvét, amely 2005. február 11-én 14 órakor jelenik meg az MNB honlapján magyarul és angolul.

A kialakult gyakorlat szerint a költségvetés devizaeszközeit nem a piacon, hanem az MNB-nél váltja át forintra. Az MNB 2004 februárjában a kormányzati devizakonverzió likviditási hatásainak semlegesítése érdekében úgy döntött, hogy az állami devizaforrás-bevonás egy részét megjeleníti a piacon. Az MNB kis mennyiségben folyamatosan konvertált eurót forintra azzal a céllal, hogy az árfolyamban a konverzióhoz kapcsolódó hirtelen elmozdulások ne legyenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Monetáris Tanács áttekintette és eredményesnek ítélte meg az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítésének eddigi gyakorlatát. Ezért arról döntött, hogy a 2004-ben alkalmazott módon folytatja az állami devizaforrás-bevonás piaci megjelenítését. Ez azt jelenti, hogy az MNB a költségvetéshez kapcsolódó nettó devizaforrás-bevonás piacon történő megjelenítésével továbbra sem kívánja befolyásolni a forint árfolyamának alakulását. Az eladásokra az év során a bankközi devizapiacon, a piaci helyzet és az OTC piaci szokványok figyelembe vételével, sok részletben, kis tételekben és árelfogadó módon kerül majd sor. Az ügyletek lehetséges partnerei az MNB-nél devizapiaci limittel rendelkező hazai és külföldi hitelintézetek lesznek.

Az Európai Uniós transzferekből és a külföldi kötvény-kibocsátásokból származó állami deviza-forrásbevonás forintra konvertálása 2005-ben várhatóan mintegy 2.5 milliárd euró értékű devizaátváltást jelent. A Magyar Nemzeti Bank ezen devizakonverzió egy részét a devizatartalékok szintjének növelésére fogja fordítani. Az MNB közleménye arra nem tér ki, hogy a devizatartalékok szintjét pontosan milyen mértékben kellene emelni. A jegybank által korábban közzétett stabilitási jelentésben már létezett arra vonatkozó utalás, hogy a nominális tartalékszintet emeljék.

A konverzió másik részét a jegybank a likviditás-felesleg csökkentése érdekében a 2004-ben kialakított gyakorlatnak megfelelően megjeleníti a devizapiacon.

Az állam devizafinanszírozási politikájának és az EU-transzferek várható egyenlegének függvényében, ha szükséges, az MNB a következő években is folytatja a költségvetés jegybankkal szembeni nettó devizakonverziójának piacra terelését. A piaci konverzió folyamatos forintkeresletet jelent, ezzel árfolyamot támogató tényező.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07