7 °C Budapest

FITCH leminősítés - költségvetési aggodalmak

Pénzcentrum
2005. január 12. 10:15

"A+"-ról "A"-ra módosította a magyar hosszú lejáratú forintadósság besorolását a Fitch Ratings. Ezzel párhuzamosan a kilátások negatívról stabilra változtak. A devizaadósság besorolása "A-" maradt, de negatív kilátással. A leértékelés mögött költségvetési problémák állnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Fitch indoklása szerint a leminősítés a költségvetési problémákkal indokolható. A költségvetési hiány igen jelentős mértékű volt az elmúlt időszakban, ami az adósságállomány növekedését, a folyó mérleg deficit felduzzadását is okozta. A költségvetési gondok azok, melyek az euró bevezetését is leginkább akadályozzák illetve késleltetik a magyar gazdaságban.

A Fitch szerint a deficit ESA módon számítva 2004-ben a GDP 5.3%-ra rúghatott (GFS hiány 6.2%-os volt). Ez bár kisebb a 2003-as 6.2%-os ESA hiánynál, a 3.8%-os eredeti célt mégis jóval meghaladja. Az adósságállomány a múlt év végére a GDP 59%-ra nőtt, ami gyakorlatilag a maastrichti kritériumok határát súrolja.

A Fitch szerint a költségvetési hiány a folyó mérleg deficitjét is növeli (ikerdeficit). A külső hiány ilyen módon értelmezett nagysága akár tartósan is a GDP 8-9%-a körül maradhat, 2005-ben mindössze 8.5%-ra mérséklődhet. Az FDI beáramlás mérséklődése miatt egyre nagyobb a függőség a portfólióelemeken illetve az egyéb adósságon.

A Fitch ugyanakkor megjegyzi, hogy némi kiigazítás már megindult, az egyensúlyi pozíció a következő időszakban lassan javulhat. 2004-ben kedvező irányba módosult a növekedés szerkezete, a beruházások és az export húzták a gazdaságot a fogyasztási dinamika mérséklődése mellett. A Fitch szerint igen nehéz helyzetben vannak a monetáris döntéshozók az ikerdeficit probléma miatt, ha az inflációs célokat komolyan veszik. Az intézet szerint a gazdaság puha landolását számos sokkhatás módosíthatja, melyek az ikerdeficit növekedését, a makrogazdasági egyensúly romlását okozhatják, ezzel újabb leminősítést eredményezhetnek.

A Fitch úgy véli, hogy az elmúlt években érkezett jelentős FDI, illetve az EU tagság továbbra is erős támogatást ad a magyar adósság besorolásnak. A munkaerő képzettsége a bérekhez képest magas, a beruházási ráta szintén jelentős. A politikai környezet stabil, a reálkonvergencia az EU fejlettebb országaival folytatódhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?