6 °C Budapest

FITCH leminősítés - költségvetési aggodalmak

Pénzcentrum
2005. január 12. 10:15

"A+"-ról "A"-ra módosította a magyar hosszú lejáratú forintadósság besorolását a Fitch Ratings. Ezzel párhuzamosan a kilátások negatívról stabilra változtak. A devizaadósság besorolása "A-" maradt, de negatív kilátással. A leértékelés mögött költségvetési problémák állnak.



A Fitch indoklása szerint a leminősítés a költségvetési problémákkal indokolható. A költségvetési hiány igen jelentős mértékű volt az elmúlt időszakban, ami az adósságállomány növekedését, a folyó mérleg deficit felduzzadását is okozta. A költségvetési gondok azok, melyek az euró bevezetését is leginkább akadályozzák illetve késleltetik a magyar gazdaságban.

A Fitch szerint a deficit ESA módon számítva 2004-ben a GDP 5.3%-ra rúghatott (GFS hiány 6.2%-os volt). Ez bár kisebb a 2003-as 6.2%-os ESA hiánynál, a 3.8%-os eredeti célt mégis jóval meghaladja. Az adósságállomány a múlt év végére a GDP 59%-ra nőtt, ami gyakorlatilag a maastrichti kritériumok határát súrolja.

A Fitch szerint a költségvetési hiány a folyó mérleg deficitjét is növeli (ikerdeficit). A külső hiány ilyen módon értelmezett nagysága akár tartósan is a GDP 8-9%-a körül maradhat, 2005-ben mindössze 8.5%-ra mérséklődhet. Az FDI beáramlás mérséklődése miatt egyre nagyobb a függőség a portfólióelemeken illetve az egyéb adósságon.

A Fitch ugyanakkor megjegyzi, hogy némi kiigazítás már megindult, az egyensúlyi pozíció a következő időszakban lassan javulhat. 2004-ben kedvező irányba módosult a növekedés szerkezete, a beruházások és az export húzták a gazdaságot a fogyasztási dinamika mérséklődése mellett. A Fitch szerint igen nehéz helyzetben vannak a monetáris döntéshozók az ikerdeficit probléma miatt, ha az inflációs célokat komolyan veszik. Az intézet szerint a gazdaság puha landolását számos sokkhatás módosíthatja, melyek az ikerdeficit növekedését, a makrogazdasági egyensúly romlását okozhatják, ezzel újabb leminősítést eredményezhetnek.

A Fitch úgy véli, hogy az elmúlt években érkezett jelentős FDI, illetve az EU tagság továbbra is erős támogatást ad a magyar adósság besorolásnak. A munkaerő képzettsége a bérekhez képest magas, a beruházási ráta szintén jelentős. A politikai környezet stabil, a reálkonvergencia az EU fejlettebb országaival folytatódhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?