24 °C Budapest

FITCH leminősítés - költségvetési aggodalmak

Pénzcentrum
2005. január 12. 10:15

"A+"-ról "A"-ra módosította a magyar hosszú lejáratú forintadósság besorolását a Fitch Ratings. Ezzel párhuzamosan a kilátások negatívról stabilra változtak. A devizaadósság besorolása "A-" maradt, de negatív kilátással. A leértékelés mögött költségvetési problémák állnak.A Fitch indoklása szerint a leminősítés a költségvetési problémákkal indokolható. A költségvetési hiány igen jelentős mértékű volt az elmúlt időszakban, ami az adósságállomány növekedését, a folyó mérleg deficit felduzzadását is okozta. A költségvetési gondok azok, melyek az euró bevezetését is leginkább akadályozzák illetve késleltetik a magyar gazdaságban.

A Fitch szerint a deficit ESA módon számítva 2004-ben a GDP 5.3%-ra rúghatott (GFS hiány 6.2%-os volt). Ez bár kisebb a 2003-as 6.2%-os ESA hiánynál, a 3.8%-os eredeti célt mégis jóval meghaladja. Az adósságállomány a múlt év végére a GDP 59%-ra nőtt, ami gyakorlatilag a maastrichti kritériumok határát súrolja.

A Fitch szerint a költségvetési hiány a folyó mérleg deficitjét is növeli (ikerdeficit). A külső hiány ilyen módon értelmezett nagysága akár tartósan is a GDP 8-9%-a körül maradhat, 2005-ben mindössze 8.5%-ra mérséklődhet. Az FDI beáramlás mérséklődése miatt egyre nagyobb a függőség a portfólióelemeken illetve az egyéb adósságon.

A Fitch ugyanakkor megjegyzi, hogy némi kiigazítás már megindult, az egyensúlyi pozíció a következő időszakban lassan javulhat. 2004-ben kedvező irányba módosult a növekedés szerkezete, a beruházások és az export húzták a gazdaságot a fogyasztási dinamika mérséklődése mellett. A Fitch szerint igen nehéz helyzetben vannak a monetáris döntéshozók az ikerdeficit probléma miatt, ha az inflációs célokat komolyan veszik. Az intézet szerint a gazdaság puha landolását számos sokkhatás módosíthatja, melyek az ikerdeficit növekedését, a makrogazdasági egyensúly romlását okozhatják, ezzel újabb leminősítést eredményezhetnek.

A Fitch úgy véli, hogy az elmúlt években érkezett jelentős FDI, illetve az EU tagság továbbra is erős támogatást ad a magyar adósság besorolásnak. A munkaerő képzettsége a bérekhez képest magas, a beruházási ráta szintén jelentős. A politikai környezet stabil, a reálkonvergencia az EU fejlettebb országaival folytatódhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem