11 °C Budapest

Bővülő autópálya-építés és visszaeső lakásprojektek

Pénzcentrum
2004. november 22. 09:00

Mindössze 0.7%-kal nőtt az építőipari termelés volumene 2004 szeptemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év első kilenc hónapjában a termelés 6.4%-kal emelkedett 2003 azonos időszakához képest. A termelés szeptemberben 1.4%-kal volt alacsonyabb az előző havinál. Az éves szintű szerény növekedés mögött jelentős útépítési projektek és ezzel párhuzamosan az épületépítések kb. 10%-os visszaesése áll.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése szeptemberben 6.2%-kal emelkedett, az első kilenc hónapban összesen 12.6%-kal volt magasabb az előző évi alacsony bázisnál. Az alágazat termelésének emelkedését továbbra is a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése okozza.

Az épületgépészeti szerelés termelése szeptemberben 8.3%-kal maradt el a 2003. szeptemberi magas bázistól. A befejező építés termelése szeptemberben jelentősen, egynegyedével maradt el az egy évvel korábbitól, míg évkezdettől számítva 9.1%-kal lett kisebb.


Az épületek építésének volumene szeptemberben 10.4%, az év első kilenc hónapjában 1.9%-kal csökkent. Az egyéb építmények építése ezzel szemben szeptemberben 14%-kal, évkezdettől 18.7%-kal emelkedett, elsősorban a közlekedésfejlesztési beruházásoknak köszönhetően.

Az építőipari vállalkozások szeptemberben 124.4%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések mennyisége 3.5%-kal nőtt, míg az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 3.3-szerese az egy évvel korábbinak. A hó végi szerződésállomány volumene 80%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 38.2%-kal, míg az egyéb építményeké - elsősorban a szeptemberben az autópálya- és autóút-építésekre megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - kétszerese a 2003. szeptemberinek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2003 szeptemberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4.1%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5%-kal emelkedtek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem