329 m eurós külkereskedelmi hiány - egyre nagyobb az élelmiszerimport

Pénzcentrum
2004. november 8. 09:00

329 m eurós deficittel zárt a külkereskedelmi mérleg szeptemberben. A hiány 132 m euróval magasabb mint tavaly szeptemberben volt. Az első háromnegyed évben az import 3.7 mrd euróval haladta meg az exportot, a deficitnövekedés a tavalyi bázishoz képest kb. 500 m euró.

Szeptemberben az exportnövekedés euró alapon számítva 13%-os volt, az import 15.8%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ha az első 9 havi adatokat vizsgáljuk, az export 15.1%-kal, az import szintén 15.1%-kal emelkedett.


Az első nyolc havi folyamatok részletesen

A külkereskedelmi forgalom alakulását továbbra is növekvő tendencia jellemzi. Az év első nyolc hónapjában az export volumene 18, az importé 17% kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor júliusban és augusztusban a növekedés üteme mérséklődött, ez jórészt a nyári szabadságolásokkal, leállásokkal függ össze. (A forgalom augusztusi szintje jelentősen elmaradt a júliusban regisztrálttól, amely megfelel az előző években tapasztalt folyamatoknak.)

A külkereskedelem forintárszínvonala lényegében nem változott az összességében változatlan forintárfolyamszint mellett. Az időszakon belül májusig a forint leértékelődése, június-augusztusban a forint erősödődése volt megfigyelhető.

Az árufőcsoportok közül továbbra is a kivitel 62% át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene bővült a legnagyobb mértékben (25%). A volumenhordozó termékcsoportok közül kiemelkedően nőtt a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke (34%). A feldolgozott termékek átlagosan 12%-os volumennövekedésén belül a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportértéke kimagaslóan, 39% kal nőtt, de a műanyag alapanyagok és termékek (20%), valamint a színesfémek és az egyéb fémtermékek exportnövekedése is meghaladta az átlagot. Ugyanakkor a jelentős forgalmi értéket képviselő ruházati cikkek és öltözékkiegészítők forgalma 3%-kal, a lábbelik kivitele 15-%-kal csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A behozatal 52%-át képviselő gépek és szállítóeszközök volumene 23%-kal nőtt. Ezen belül a gépcserékkel és a beruházásokkal összefüggésbe hozható, jelentős részarányt képviselő villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint az energiafejlesztő gépek importértéke közel 30%-kal bővült. Az import nem egészen 4% át képviselő élelmiszerek, italok, dohánytermékek volumene 31%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A forgalom két iránya között tapasztalt legnagyobb mértékű ütemkülönbség továbbra is ezen árufőcsoport kereskedelmében tapasztalható.


Az Európai Unióból származó behozatal volumene 14%-kal nőtt. A legnagyobb, 39%-os forgalomnövekedés az élelmiszer, ital, dohány árufőcsoportban történt, melynek importja lassan megközelíti az ide irányuló export értékét. Az unión kívüli országokból érkező import volumenének bővülése 15 százalékponttal meghaladta az uniós forgalomét. Az ázsiai országok behozatali dinamikája hónapról hónapra nő, január-augusztusban a folyó áras bővülés már 43%-os volt.

Az első nyolc hónapban az Európai Unió országaival szembeni passzívum csökkent. Az ázsiai országokkal folytatott külkereskedelem hiánya - az import erőteljes növekedése miatt - augusztus végére már 574 milliárd forint volt, közel 177 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi folyamat annak következménye, hogy a magyarországi vállalatok az Európai Unióba irányuló exportjuk lebonyolításához szükséges alapanyagokat és részegységeket a korábbiakhoz képest jóval nagyobb mértékben szerzik be közvetlenül ezekből a távol keleti országokból.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?