14 °C Budapest

329 m eurós külkereskedelmi hiány - egyre nagyobb az élelmiszerimport

Pénzcentrum
2004. november 8. 09:00

329 m eurós deficittel zárt a külkereskedelmi mérleg szeptemberben. A hiány 132 m euróval magasabb mint tavaly szeptemberben volt. Az első háromnegyed évben az import 3.7 mrd euróval haladta meg az exportot, a deficitnövekedés a tavalyi bázishoz képest kb. 500 m euró.

Szeptemberben az exportnövekedés euró alapon számítva 13%-os volt, az import 15.8%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ha az első 9 havi adatokat vizsgáljuk, az export 15.1%-kal, az import szintén 15.1%-kal emelkedett.


Az első nyolc havi folyamatok részletesen

A külkereskedelmi forgalom alakulását továbbra is növekvő tendencia jellemzi. Az év első nyolc hónapjában az export volumene 18, az importé 17% kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor júliusban és augusztusban a növekedés üteme mérséklődött, ez jórészt a nyári szabadságolásokkal, leállásokkal függ össze. (A forgalom augusztusi szintje jelentősen elmaradt a júliusban regisztrálttól, amely megfelel az előző években tapasztalt folyamatoknak.)

A külkereskedelem forintárszínvonala lényegében nem változott az összességében változatlan forintárfolyamszint mellett. Az időszakon belül májusig a forint leértékelődése, június-augusztusban a forint erősödődése volt megfigyelhető.

Az árufőcsoportok közül továbbra is a kivitel 62% át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene bővült a legnagyobb mértékben (25%). A volumenhordozó termékcsoportok közül kiemelkedően nőtt a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke (34%). A feldolgozott termékek átlagosan 12%-os volumennövekedésén belül a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportértéke kimagaslóan, 39% kal nőtt, de a műanyag alapanyagok és termékek (20%), valamint a színesfémek és az egyéb fémtermékek exportnövekedése is meghaladta az átlagot. Ugyanakkor a jelentős forgalmi értéket képviselő ruházati cikkek és öltözékkiegészítők forgalma 3%-kal, a lábbelik kivitele 15-%-kal csökkent.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A behozatal 52%-át képviselő gépek és szállítóeszközök volumene 23%-kal nőtt. Ezen belül a gépcserékkel és a beruházásokkal összefüggésbe hozható, jelentős részarányt képviselő villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint az energiafejlesztő gépek importértéke közel 30%-kal bővült. Az import nem egészen 4% át képviselő élelmiszerek, italok, dohánytermékek volumene 31%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A forgalom két iránya között tapasztalt legnagyobb mértékű ütemkülönbség továbbra is ezen árufőcsoport kereskedelmében tapasztalható.


Az Európai Unióból származó behozatal volumene 14%-kal nőtt. A legnagyobb, 39%-os forgalomnövekedés az élelmiszer, ital, dohány árufőcsoportban történt, melynek importja lassan megközelíti az ide irányuló export értékét. Az unión kívüli országokból érkező import volumenének bővülése 15 százalékponttal meghaladta az uniós forgalomét. Az ázsiai országok behozatali dinamikája hónapról hónapra nő, január-augusztusban a folyó áras bővülés már 43%-os volt.

Az első nyolc hónapban az Európai Unió országaival szembeni passzívum csökkent. Az ázsiai országokkal folytatott külkereskedelem hiánya - az import erőteljes növekedése miatt - augusztus végére már 574 milliárd forint volt, közel 177 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi folyamat annak következménye, hogy a magyarországi vállalatok az Európai Unióba irányuló exportjuk lebonyolításához szükséges alapanyagokat és részegységeket a korábbiakhoz képest jóval nagyobb mértékben szerzik be közvetlenül ezekből a távol keleti országokból.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?