18 °C Budapest

329 m eurós külkereskedelmi hiány - egyre nagyobb az élelmiszerimport

Pénzcentrum
2004. november 8. 09:00

329 m eurós deficittel zárt a külkereskedelmi mérleg szeptemberben. A hiány 132 m euróval magasabb mint tavaly szeptemberben volt. Az első háromnegyed évben az import 3.7 mrd euróval haladta meg az exportot, a deficitnövekedés a tavalyi bázishoz képest kb. 500 m euró.

Szeptemberben az exportnövekedés euró alapon számítva 13%-os volt, az import 15.8%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ha az első 9 havi adatokat vizsgáljuk, az export 15.1%-kal, az import szintén 15.1%-kal emelkedett.


Az első nyolc havi folyamatok részletesen

A külkereskedelmi forgalom alakulását továbbra is növekvő tendencia jellemzi. Az év első nyolc hónapjában az export volumene 18, az importé 17% kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor júliusban és augusztusban a növekedés üteme mérséklődött, ez jórészt a nyári szabadságolásokkal, leállásokkal függ össze. (A forgalom augusztusi szintje jelentősen elmaradt a júliusban regisztrálttól, amely megfelel az előző években tapasztalt folyamatoknak.)

A külkereskedelem forintárszínvonala lényegében nem változott az összességében változatlan forintárfolyamszint mellett. Az időszakon belül májusig a forint leértékelődése, június-augusztusban a forint erősödődése volt megfigyelhető.

Az árufőcsoportok közül továbbra is a kivitel 62% át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene bővült a legnagyobb mértékben (25%). A volumenhordozó termékcsoportok közül kiemelkedően nőtt a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke (34%). A feldolgozott termékek átlagosan 12%-os volumennövekedésén belül a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportértéke kimagaslóan, 39% kal nőtt, de a műanyag alapanyagok és termékek (20%), valamint a színesfémek és az egyéb fémtermékek exportnövekedése is meghaladta az átlagot. Ugyanakkor a jelentős forgalmi értéket képviselő ruházati cikkek és öltözékkiegészítők forgalma 3%-kal, a lábbelik kivitele 15-%-kal csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A behozatal 52%-át képviselő gépek és szállítóeszközök volumene 23%-kal nőtt. Ezen belül a gépcserékkel és a beruházásokkal összefüggésbe hozható, jelentős részarányt képviselő villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint az energiafejlesztő gépek importértéke közel 30%-kal bővült. Az import nem egészen 4% át képviselő élelmiszerek, italok, dohánytermékek volumene 31%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A forgalom két iránya között tapasztalt legnagyobb mértékű ütemkülönbség továbbra is ezen árufőcsoport kereskedelmében tapasztalható.


Az Európai Unióból származó behozatal volumene 14%-kal nőtt. A legnagyobb, 39%-os forgalomnövekedés az élelmiszer, ital, dohány árufőcsoportban történt, melynek importja lassan megközelíti az ide irányuló export értékét. Az unión kívüli országokból érkező import volumenének bővülése 15 százalékponttal meghaladta az uniós forgalomét. Az ázsiai országok behozatali dinamikája hónapról hónapra nő, január-augusztusban a folyó áras bővülés már 43%-os volt.

Az első nyolc hónapban az Európai Unió országaival szembeni passzívum csökkent. Az ázsiai országokkal folytatott külkereskedelem hiánya - az import erőteljes növekedése miatt - augusztus végére már 574 milliárd forint volt, közel 177 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi folyamat annak következménye, hogy a magyarországi vállalatok az Európai Unióba irányuló exportjuk lebonyolításához szükséges alapanyagokat és részegységeket a korábbiakhoz képest jóval nagyobb mértékben szerzik be közvetlenül ezekből a távol keleti országokból.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?