30 °C Budapest

329 m eurós külkereskedelmi hiány - egyre nagyobb az élelmiszerimport

Pénzcentrum
2004. november 8. 09:00

329 m eurós deficittel zárt a külkereskedelmi mérleg szeptemberben. A hiány 132 m euróval magasabb mint tavaly szeptemberben volt. Az első háromnegyed évben az import 3.7 mrd euróval haladta meg az exportot, a deficitnövekedés a tavalyi bázishoz képest kb. 500 m euró.

Szeptemberben az exportnövekedés euró alapon számítva 13%-os volt, az import 15.8%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ha az első 9 havi adatokat vizsgáljuk, az export 15.1%-kal, az import szintén 15.1%-kal emelkedett.


Az első nyolc havi folyamatok részletesen

A külkereskedelmi forgalom alakulását továbbra is növekvő tendencia jellemzi. Az év első nyolc hónapjában az export volumene 18, az importé 17% kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor júliusban és augusztusban a növekedés üteme mérséklődött, ez jórészt a nyári szabadságolásokkal, leállásokkal függ össze. (A forgalom augusztusi szintje jelentősen elmaradt a júliusban regisztrálttól, amely megfelel az előző években tapasztalt folyamatoknak.)

A külkereskedelem forintárszínvonala lényegében nem változott az összességében változatlan forintárfolyamszint mellett. Az időszakon belül májusig a forint leértékelődése, június-augusztusban a forint erősödődése volt megfigyelhető.

Az árufőcsoportok közül továbbra is a kivitel 62% át jelentő gépek és szállítóeszközök volumene bővült a legnagyobb mértékben (25%). A volumenhordozó termékcsoportok közül kiemelkedően nőtt a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke (34%). A feldolgozott termékek átlagosan 12%-os volumennövekedésén belül a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportértéke kimagaslóan, 39% kal nőtt, de a műanyag alapanyagok és termékek (20%), valamint a színesfémek és az egyéb fémtermékek exportnövekedése is meghaladta az átlagot. Ugyanakkor a jelentős forgalmi értéket képviselő ruházati cikkek és öltözékkiegészítők forgalma 3%-kal, a lábbelik kivitele 15-%-kal csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A behozatal 52%-át képviselő gépek és szállítóeszközök volumene 23%-kal nőtt. Ezen belül a gépcserékkel és a beruházásokkal összefüggésbe hozható, jelentős részarányt képviselő villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint az energiafejlesztő gépek importértéke közel 30%-kal bővült. Az import nem egészen 4% át képviselő élelmiszerek, italok, dohánytermékek volumene 31%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A forgalom két iránya között tapasztalt legnagyobb mértékű ütemkülönbség továbbra is ezen árufőcsoport kereskedelmében tapasztalható.


Az Európai Unióból származó behozatal volumene 14%-kal nőtt. A legnagyobb, 39%-os forgalomnövekedés az élelmiszer, ital, dohány árufőcsoportban történt, melynek importja lassan megközelíti az ide irányuló export értékét. Az unión kívüli országokból érkező import volumenének bővülése 15 százalékponttal meghaladta az uniós forgalomét. Az ázsiai országok behozatali dinamikája hónapról hónapra nő, január-augusztusban a folyó áras bővülés már 43%-os volt.

Az első nyolc hónapban az Európai Unió országaival szembeni passzívum csökkent. Az ázsiai országokkal folytatott külkereskedelem hiánya - az import erőteljes növekedése miatt - augusztus végére már 574 milliárd forint volt, közel 177 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Ez utóbbi folyamat annak következménye, hogy a magyarországi vállalatok az Európai Unióba irányuló exportjuk lebonyolításához szükséges alapanyagokat és részegységeket a korábbiakhoz képest jóval nagyobb mértékben szerzik be közvetlenül ezekből a távol keleti országokból.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem