Változatlan konjunktúra-, kissé javuló fogyasztói bizalmi index (GKI)

Pénzcentrum
2004. október 18. 08:26

Szeptemberben nem változott a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti bizalmi index értéke kissé romlott, a fogyasztói viszont javult.


Hullámzó üzleti várakozások

Az üzleti szféra optimistább az egy évvel ezelőttinél, az elmúlt hónapokban azonban hullámzóan alakultak a várakozások. Az ipari bizalmi index szeptemberben kissé csökkent, aminek fő oka az elmúlt időszak termelés megítélésének romlása. A következő negyedév lehetőségeiről alkotott vélemény viszont kissé javult, a rendelésállományról - ezen belül az exportról - alkotott vélemény pedig nem változott. A foglalkoztatási tervek az iparban és az építőiparban is pozitívabbá váltak. Ez utóbbi ágazatban viszont romlott az elmúlt három hónap termelésének és a rendelésállománynak a megítélése. A kereskedelemben érezhetően rosszabb az üzletmenetről és passzívabb megrendelési politikáról számoltak be.


Bizakodó fogyasztók - optimista jövőkép

Szeptemberben enyhén emelkedett a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI fogyasztói bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított érték, mely a tavaly augusztus óta tartó stagnálást-csökkenést követően ez év áprilisától - kisebb ingadozásokkal - javulni kezdett. A mutató értéke most már érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben lényegében ugyanolyannak látták, mint augusztusban, de a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Szeptemberben az ország gazdasági helyzetét kissé jobbnak látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik ezzel szemben enyhén emelkedtek az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra szintén nagyobb áremelkedésre számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik ugyancsak emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve az előző havihoz képest mérséklődött, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szerény optimizmust mutattak. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül négyben javultak, háromban gyakorlatilag változatlanok voltak a fogyasztók várakozásai. A Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon lakók véleménye az országos átlagnál nagyobb mértékben javult, míg az Észak-Alföld és a Közép-Dunántúl lakosait mérsékeltebb optimizmus jellemezte. Ezzel szemben Észak-Magyarország, a Nyugat- és Dél-Dunántúl lakosainak helyzetértékelése érdemben nem változott az előző havihoz képest.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17