16 °C Budapest

Változatlan konjunktúra-, kissé javuló fogyasztói bizalmi index (GKI)

Pénzcentrum
2004. október 18. 08:26

Szeptemberben nem változott a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti bizalmi index értéke kissé romlott, a fogyasztói viszont javult.


Hullámzó üzleti várakozások

Az üzleti szféra optimistább az egy évvel ezelőttinél, az elmúlt hónapokban azonban hullámzóan alakultak a várakozások. Az ipari bizalmi index szeptemberben kissé csökkent, aminek fő oka az elmúlt időszak termelés megítélésének romlása. A következő negyedév lehetőségeiről alkotott vélemény viszont kissé javult, a rendelésállományról - ezen belül az exportról - alkotott vélemény pedig nem változott. A foglalkoztatási tervek az iparban és az építőiparban is pozitívabbá váltak. Ez utóbbi ágazatban viszont romlott az elmúlt három hónap termelésének és a rendelésállománynak a megítélése. A kereskedelemben érezhetően rosszabb az üzletmenetről és passzívabb megrendelési politikáról számoltak be.


Bizakodó fogyasztók - optimista jövőkép

Szeptemberben enyhén emelkedett a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI fogyasztói bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított érték, mely a tavaly augusztus óta tartó stagnálást-csökkenést követően ez év áprilisától - kisebb ingadozásokkal - javulni kezdett. A mutató értéke most már érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben lényegében ugyanolyannak látták, mint augusztusban, de a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Szeptemberben az ország gazdasági helyzetét kissé jobbnak látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik ezzel szemben enyhén emelkedtek az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra szintén nagyobb áremelkedésre számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik ugyancsak emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve az előző havihoz képest mérséklődött, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szerény optimizmust mutattak. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül négyben javultak, háromban gyakorlatilag változatlanok voltak a fogyasztók várakozásai. A Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon lakók véleménye az országos átlagnál nagyobb mértékben javult, míg az Észak-Alföld és a Közép-Dunántúl lakosait mérsékeltebb optimizmus jellemezte. Ezzel szemben Észak-Magyarország, a Nyugat- és Dél-Dunántúl lakosainak helyzetértékelése érdemben nem változott az előző havihoz képest.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06