Változatlan konjunktúra-, kissé javuló fogyasztói bizalmi index (GKI)

Pénzcentrum
2004. október 18. 08:26

Szeptemberben nem változott a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti bizalmi index értéke kissé romlott, a fogyasztói viszont javult.


Hullámzó üzleti várakozások

Az üzleti szféra optimistább az egy évvel ezelőttinél, az elmúlt hónapokban azonban hullámzóan alakultak a várakozások. Az ipari bizalmi index szeptemberben kissé csökkent, aminek fő oka az elmúlt időszak termelés megítélésének romlása. A következő negyedév lehetőségeiről alkotott vélemény viszont kissé javult, a rendelésállományról - ezen belül az exportról - alkotott vélemény pedig nem változott. A foglalkoztatási tervek az iparban és az építőiparban is pozitívabbá váltak. Ez utóbbi ágazatban viszont romlott az elmúlt három hónap termelésének és a rendelésállománynak a megítélése. A kereskedelemben érezhetően rosszabb az üzletmenetről és passzívabb megrendelési politikáról számoltak be.


Bizakodó fogyasztók - optimista jövőkép

Szeptemberben enyhén emelkedett a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI fogyasztói bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított érték, mely a tavaly augusztus óta tartó stagnálást-csökkenést követően ez év áprilisától - kisebb ingadozásokkal - javulni kezdett. A mutató értéke most már érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben lényegében ugyanolyannak látták, mint augusztusban, de a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Szeptemberben az ország gazdasági helyzetét kissé jobbnak látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik ezzel szemben enyhén emelkedtek az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra szintén nagyobb áremelkedésre számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik ugyancsak emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve az előző havihoz képest mérséklődött, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szerény optimizmust mutattak. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül négyben javultak, háromban gyakorlatilag változatlanok voltak a fogyasztók várakozásai. A Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon lakók véleménye az országos átlagnál nagyobb mértékben javult, míg az Észak-Alföld és a Közép-Dunántúl lakosait mérsékeltebb optimizmus jellemezte. Ezzel szemben Észak-Magyarország, a Nyugat- és Dél-Dunántúl lakosainak helyzetértékelése érdemben nem változott az előző havihoz képest.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm