26 °C Budapest

Változatlan konjunktúra-, kissé javuló fogyasztói bizalmi index (GKI)

Pénzcentrum
2004. október 18. 08:26

Szeptemberben nem változott a GKI-Wallis konjunktúra-index értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint az üzleti bizalmi index értéke kissé romlott, a fogyasztói viszont javult.


Hullámzó üzleti várakozások

Az üzleti szféra optimistább az egy évvel ezelőttinél, az elmúlt hónapokban azonban hullámzóan alakultak a várakozások. Az ipari bizalmi index szeptemberben kissé csökkent, aminek fő oka az elmúlt időszak termelés megítélésének romlása. A következő negyedév lehetőségeiről alkotott vélemény viszont kissé javult, a rendelésállományról - ezen belül az exportról - alkotott vélemény pedig nem változott. A foglalkoztatási tervek az iparban és az építőiparban is pozitívabbá váltak. Ez utóbbi ágazatban viszont romlott az elmúlt három hónap termelésének és a rendelésállománynak a megítélése. A kereskedelemben érezhetően rosszabb az üzletmenetről és passzívabb megrendelési politikáról számoltak be.


Bizakodó fogyasztók - optimista jövőkép

Szeptemberben enyhén emelkedett a lakosság gazdasági várakozásait reprezentáló GKI fogyasztói bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított érték, mely a tavaly augusztus óta tartó stagnálást-csökkenést követően ez év áprilisától - kisebb ingadozásokkal - javulni kezdett. A mutató értéke most már érezhetően magasabb, mint egy évvel korábban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben lényegében ugyanolyannak látták, mint augusztusban, de a következő 12 hónapban javulásra számítottak. Szeptemberben az ország gazdasági helyzetét kissé jobbnak látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik ezzel szemben enyhén emelkedtek az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra szintén nagyobb áremelkedésre számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik ugyancsak emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve az előző havihoz képest mérséklődött, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szerény optimizmust mutattak. Tovább emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül négyben javultak, háromban gyakorlatilag változatlanok voltak a fogyasztók várakozásai. A Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon lakók véleménye az országos átlagnál nagyobb mértékben javult, míg az Észak-Alföld és a Közép-Dunántúl lakosait mérsékeltebb optimizmus jellemezte. Ezzel szemben Észak-Magyarország, a Nyugat- és Dél-Dunántúl lakosainak helyzetértékelése érdemben nem változott az előző havihoz képest.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?