Lassuló, de dinamikus ipari exportértékesítés

Pénzcentrum
2004. szeptember 15. 09:05

Az ipari termelés 2004 júliusában 4.9%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 7.6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A termelés volumene az év első hét hónapjában 9.5%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, júliusban a dinamika a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött.

2004 első hét hónapjában az ipari export 19%-kal, júliusban 12.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az export így is rendkívül dinamikusnam mondható, ugynakkor a külső kojunktúra és az ehhez kapcsolódó keresleti hatás mérséklődése a magyar ipar exportértékesítésére is viszonylag gyorsan és érzékenyen hat.

A január-júliusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 30.2%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 12.8%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első hét havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.5%-kal csökkent.


Idén júliusban a KSH először regisztrált csökkenést a gép, berendezés gyártásában (0.9%), valamint a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása (3%) alágakban. Az ágazatok alacsonyabb teljesítményéhez döntően a belföldi értékesítés kedvezőtlen alakulása járult hozzá. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét kitevő járműgyártás volumene 5.7%-kal visszaesett, mely részben a nyári üzemleállásokkal van kapcsolatban. A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 10.5%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer is szerepet játszott (importvám, exporttámogatás megszűnése). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 20%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2004 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 14.5%-kal nőtt, mely kedvező kilátást jelent. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések számottevően, 16.6%-kal, az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 6.3%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 17.3%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hónapjában 2.4%-os létszámcsökkenés mellett 12.5 %-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16