10 °C Budapest

Lassuló, de dinamikus ipari exportértékesítés

Pénzcentrum
2004. szeptember 15. 09:05

Az ipari termelés 2004 júliusában 4.9%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 7.6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A termelés volumene az év első hét hónapjában 9.5%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, júliusban a dinamika a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött.

2004 első hét hónapjában az ipari export 19%-kal, júliusban 12.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az export így is rendkívül dinamikusnam mondható, ugynakkor a külső kojunktúra és az ehhez kapcsolódó keresleti hatás mérséklődése a magyar ipar exportértékesítésére is viszonylag gyorsan és érzékenyen hat.

A január-júliusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 30.2%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 12.8%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első hét havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.5%-kal csökkent.


Idén júliusban a KSH először regisztrált csökkenést a gép, berendezés gyártásában (0.9%), valamint a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása (3%) alágakban. Az ágazatok alacsonyabb teljesítményéhez döntően a belföldi értékesítés kedvezőtlen alakulása járult hozzá. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét kitevő járműgyártás volumene 5.7%-kal visszaesett, mely részben a nyári üzemleállásokkal van kapcsolatban. A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 10.5%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer is szerepet játszott (importvám, exporttámogatás megszűnése). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 20%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2004 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 14.5%-kal nőtt, mely kedvező kilátást jelent. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések számottevően, 16.6%-kal, az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 6.3%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 17.3%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hónapjában 2.4%-os létszámcsökkenés mellett 12.5 %-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem