30 °C Budapest

Lassuló, de dinamikus ipari exportértékesítés

Pénzcentrum
2004. szeptember 15. 09:05

Az ipari termelés 2004 júliusában 4.9%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 7.6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A termelés volumene az év első hét hónapjában 9.5%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, júliusban a dinamika a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött.

2004 első hét hónapjában az ipari export 19%-kal, júliusban 12.1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az export így is rendkívül dinamikusnam mondható, ugynakkor a külső kojunktúra és az ehhez kapcsolódó keresleti hatás mérséklődése a magyar ipar exportértékesítésére is viszonylag gyorsan és érzékenyen hat.

A január-júliusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 30.2%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 12.8%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első hét havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.5%-kal csökkent.


Idén júliusban a KSH először regisztrált csökkenést a gép, berendezés gyártásában (0.9%), valamint a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása (3%) alágakban. Az ágazatok alacsonyabb teljesítményéhez döntően a belföldi értékesítés kedvezőtlen alakulása járult hozzá. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét kitevő járműgyártás volumene 5.7%-kal visszaesett, mely részben a nyári üzemleállásokkal van kapcsolatban. A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 10.5%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer is szerepet játszott (importvám, exporttámogatás megszűnése). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 20%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2004 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 14.5%-kal nőtt, mely kedvező kilátást jelent. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések számottevően, 16.6%-kal, az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 6.3%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 17.3%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hónapjában 2.4%-os létszámcsökkenés mellett 12.5 %-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?