1 °C Budapest

A nap grafikonja: Forintárfolyam és megszorítások

Pénzcentrum
2004. július 2. 09:55

E hét szerdán látványos forinterősödést tapasztalhattunk, melyet "első ránézésre" a lengyel kamatemelésnek lehetett tulajdonítani. Az ilyen külső hatások azonban rendszerint csak egy-egy napra eredményeznek számottevő elmozdulásokat a régiós devizákban, azaz várható volt tegnapra egy kisebb korrekció a forintpiacon. Ez azonban nem következett be, a forint meg tudta őrizni erejét az euróval szemben: tegnap a 251-251.20 Ft/eurós sávban zárt. Amint tegnap már írtuk, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a látványos forinterősödés mögött a kormány szerdai, takarékoskodást célzó döntése állhat. Az események eredményeként célszerűnek tartottuk megvizsgálni, hogy az elmúlt kb. félév alatt bejelentett 3 "megszorító csomag" milyen elmozdulásokat generált a forint árfolyamában és volatilitásában, és ezek a hatások mennyire voltak átmeneti jellegűek.

Az ábrán jól látható, hogy mindhárom takarékossági "csomag" forinterősödést és a rövid időszakra számított volatilitás emelkedését eredményezte. Ez azt mutatja, hogy a piac minden esetben reagált a bejelentésekre, és a reakció túlnyomó részt pozitív volt. Kicsit hosszabb időszakot szemlélve a volatilitás összességében mérséklődött a múlt év vége óta.


A kormány a tavaly november végi 300 bázispontos kamatemelés megnövekedett kamatterheinek következtében a december 23-i kormányülésen egy 35 milliárd forintos kiadáscsökkentő programról határozott, mely január első napjaiig erősebb forintot, és jelentősen csökkenő volatilitást okozott. Ez azzal magyarázható, hogy a piac egyre határozottabb kormányzati szándékot vélt felfedezni a költségvetési gazdálkodás szigorításáról.

2004. január elején napvilágra került a 2003-as év államháztartási hiányáról szóló előzetes adat (mely meghaladta a kormány célkitűzéseit és a piaci várakozásokat is). A túlzott költségvetési hiány miatt egyre erősebbek lettek László Csaba pénzügyminiszter menesztéséről szóló piaci pletykák. A forint és annak volatilitása jól tükrözte a fokozódó bizonytalanságot, a korábbi intézkedések ellenére forint gyengülését okozó erők kerültek túlsúlyba.

Medgyessy Péter miniszterelnök január 7-én jelentette be, hogy László Csaba február 15-i határidővel távozik a kormányból, és Draskovics Tibor lesz az utód. Azokban a napokban még nem lehetett tudni, hogy az utód milyen irányvonalat képvisel majd a költségvetési gazdálkodás terén, már hivatalba lépésekor felvállal-e egy nagyobb mértékű (szükségesnek tartott) megszorító csomagot, vagy folytatódik az inkább laza költségvetési politika, mely az idei évi költségvetési célkitűzések hitelességét is jelentősen rontotta volna. A bizonytalanság a piacról nem tűnt el, egy rövid "eufórikus" állapotot ismét árfolyamgyengülés követett.

A miniszterváltás február 15-én megtörtént, majd február 18-án bejelentettek egy nagyobb szabású (bruttó 150 milliárd forintot kitevő) takarékossági csomagot. A megszorítási terv az új miniszternek növekvő hitelességet adott, a piac egyértelműen kedvezően fogadta a bizalomépítő elképzeléseket, de kérdéses volt, hogy a tervek valóban megvalósításra kerülnek-e. Az ún. Draskovics-csomagot február 25-én fogadta el a kormány, mely azt jelentette, hogy a kabinet két hónap alatt mintegy 185 milliárd forintos kiadáscsökkentésről döntött. Hangsúlyozni kell, hogy a forint erősödése és az összességében csökkenő volatilitás nem kizárólag a megszorító intézkedések kedvező hatásainak volt az eredménye, figyelembe kell ugyanis venni az egyre javuló makrogazdasági fundamentumokat is (gyorsuló gazdasági növekedés javuló szerkezetben, vártnál alacsonyabb inflációs adatok, stb.).

A forint április közepéig jelentős erősödést mutatott, és volatilitása is csökkent. A havi költségvetési monitoringok alapján a piaci várakozások egyre inkább igazolódni látszottak, miszerint az év végére tervezett 4.6%-os deficitcél nem reális elképzelés a Pénzügyminisztérium részéről újabb intézkedések meghozatala nélkül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A forint árfolyamának gyengülése ugyanakkor nem csak ennek, illetve nem döntően ennek, inkább külső tényezők hatásának volt tulajdonítható. A globálisan megemelkedett kockázatkerülési hajlandóság erősödése, a fejlett piacokon felfokozódott kamatemelési várakozások mind csökkentették egész régiónk relatív tőkevonzó képességét. Ez a hazai kötvénypiacon egyértelműen tapasztalható volt. Bár jelentősebb tőkekivonásra nem került sor, új pénzek nem érkeztek. A volatilitás ez esetben inkább a gyengébb irányba kilengő árfolyam miatt emelkedett időszakosan.

Egyelőre kérdéses, hogy a forint/euró kurzus és volatilitása az előző két intézkedést követő reakciókat most is követi-e? A forinterősödés és a pozitív irányba kilengés - a volatilitás ilyen módon történő emelkedésével - arra utal, hogy igen. Amint az ábrán is látható, a 150 mrd-os csomag összességében egy forinterősödési trend kezdetét jelentette (ua. az árfolyamban feltehetően a korábbi jelentős gyengülés utáni technikai korrekció is megnyilvánult).

A mostani bejelentés a korábbihoz képest nagyságrendileg kisebb volumenűnek értékelhető, ugyanakkor újabb lépés abba az irányba, amit a piac a pénzügyminisztertől vár. A tényszámok terén a költségvetés és a folyó fizetési mérleg továbbra is az egyik legfontosabb árfolyamgyengítő tényező, az ikerdeficit probléma orvoslása elkerülhetetlen a tartósan erős forintárfolyam megteremtésének irányába.


HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem