33 °C Budapest

A nap grafikonja: Forintárfolyam és megszorítások

Pénzcentrum
2004. július 2. 09:55

E hét szerdán látványos forinterősödést tapasztalhattunk, melyet "első ránézésre" a lengyel kamatemelésnek lehetett tulajdonítani. Az ilyen külső hatások azonban rendszerint csak egy-egy napra eredményeznek számottevő elmozdulásokat a régiós devizákban, azaz várható volt tegnapra egy kisebb korrekció a forintpiacon. Ez azonban nem következett be, a forint meg tudta őrizni erejét az euróval szemben: tegnap a 251-251.20 Ft/eurós sávban zárt. Amint tegnap már írtuk, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a látványos forinterősödés mögött a kormány szerdai, takarékoskodást célzó döntése állhat. Az események eredményeként célszerűnek tartottuk megvizsgálni, hogy az elmúlt kb. félév alatt bejelentett 3 "megszorító csomag" milyen elmozdulásokat generált a forint árfolyamában és volatilitásában, és ezek a hatások mennyire voltak átmeneti jellegűek.

Az ábrán jól látható, hogy mindhárom takarékossági "csomag" forinterősödést és a rövid időszakra számított volatilitás emelkedését eredményezte. Ez azt mutatja, hogy a piac minden esetben reagált a bejelentésekre, és a reakció túlnyomó részt pozitív volt. Kicsit hosszabb időszakot szemlélve a volatilitás összességében mérséklődött a múlt év vége óta.


A kormány a tavaly november végi 300 bázispontos kamatemelés megnövekedett kamatterheinek következtében a december 23-i kormányülésen egy 35 milliárd forintos kiadáscsökkentő programról határozott, mely január első napjaiig erősebb forintot, és jelentősen csökkenő volatilitást okozott. Ez azzal magyarázható, hogy a piac egyre határozottabb kormányzati szándékot vélt felfedezni a költségvetési gazdálkodás szigorításáról.

2004. január elején napvilágra került a 2003-as év államháztartási hiányáról szóló előzetes adat (mely meghaladta a kormány célkitűzéseit és a piaci várakozásokat is). A túlzott költségvetési hiány miatt egyre erősebbek lettek László Csaba pénzügyminiszter menesztéséről szóló piaci pletykák. A forint és annak volatilitása jól tükrözte a fokozódó bizonytalanságot, a korábbi intézkedések ellenére forint gyengülését okozó erők kerültek túlsúlyba.

Medgyessy Péter miniszterelnök január 7-én jelentette be, hogy László Csaba február 15-i határidővel távozik a kormányból, és Draskovics Tibor lesz az utód. Azokban a napokban még nem lehetett tudni, hogy az utód milyen irányvonalat képvisel majd a költségvetési gazdálkodás terén, már hivatalba lépésekor felvállal-e egy nagyobb mértékű (szükségesnek tartott) megszorító csomagot, vagy folytatódik az inkább laza költségvetési politika, mely az idei évi költségvetési célkitűzések hitelességét is jelentősen rontotta volna. A bizonytalanság a piacról nem tűnt el, egy rövid "eufórikus" állapotot ismét árfolyamgyengülés követett.

A miniszterváltás február 15-én megtörtént, majd február 18-án bejelentettek egy nagyobb szabású (bruttó 150 milliárd forintot kitevő) takarékossági csomagot. A megszorítási terv az új miniszternek növekvő hitelességet adott, a piac egyértelműen kedvezően fogadta a bizalomépítő elképzeléseket, de kérdéses volt, hogy a tervek valóban megvalósításra kerülnek-e. Az ún. Draskovics-csomagot február 25-én fogadta el a kormány, mely azt jelentette, hogy a kabinet két hónap alatt mintegy 185 milliárd forintos kiadáscsökkentésről döntött. Hangsúlyozni kell, hogy a forint erősödése és az összességében csökkenő volatilitás nem kizárólag a megszorító intézkedések kedvező hatásainak volt az eredménye, figyelembe kell ugyanis venni az egyre javuló makrogazdasági fundamentumokat is (gyorsuló gazdasági növekedés javuló szerkezetben, vártnál alacsonyabb inflációs adatok, stb.).

A forint április közepéig jelentős erősödést mutatott, és volatilitása is csökkent. A havi költségvetési monitoringok alapján a piaci várakozások egyre inkább igazolódni látszottak, miszerint az év végére tervezett 4.6%-os deficitcél nem reális elképzelés a Pénzügyminisztérium részéről újabb intézkedések meghozatala nélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forint árfolyamának gyengülése ugyanakkor nem csak ennek, illetve nem döntően ennek, inkább külső tényezők hatásának volt tulajdonítható. A globálisan megemelkedett kockázatkerülési hajlandóság erősödése, a fejlett piacokon felfokozódott kamatemelési várakozások mind csökkentették egész régiónk relatív tőkevonzó képességét. Ez a hazai kötvénypiacon egyértelműen tapasztalható volt. Bár jelentősebb tőkekivonásra nem került sor, új pénzek nem érkeztek. A volatilitás ez esetben inkább a gyengébb irányba kilengő árfolyam miatt emelkedett időszakosan.

Egyelőre kérdéses, hogy a forint/euró kurzus és volatilitása az előző két intézkedést követő reakciókat most is követi-e? A forinterősödés és a pozitív irányba kilengés - a volatilitás ilyen módon történő emelkedésével - arra utal, hogy igen. Amint az ábrán is látható, a 150 mrd-os csomag összességében egy forinterősödési trend kezdetét jelentette (ua. az árfolyamban feltehetően a korábbi jelentős gyengülés utáni technikai korrekció is megnyilvánult).

A mostani bejelentés a korábbihoz képest nagyságrendileg kisebb volumenűnek értékelhető, ugyanakkor újabb lépés abba az irányba, amit a piac a pénzügyminisztertől vár. A tényszámok terén a költségvetés és a folyó fizetési mérleg továbbra is az egyik legfontosabb árfolyamgyengítő tényező, az ikerdeficit probléma orvoslása elkerülhetetlen a tartósan erős forintárfolyam megteremtésének irányába.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?