24 °C Budapest

Petschnig: meghatározó rizikófaktor a magas jegybanki kamat

Pénzcentrum
2004. június 21. 09:01

A magyar gazdaság illetve gazdaságpolitika helyzetét értékeli Petschnig Mária Zita a Népszabadság hétvégi számában. A szakértő szerint alapvetően jó irányba halad a magyar gazdaság, ugyanakkor a rendkívül magas alapkamat meghatározó rizikófaktora növekedésünknek. Ha az alapkamat tartósan ilyen magas marad, az több Bokros-csomagnyi megszorítás hatásával érhet fel - állítja Petschnig.

A növekedési és egyensúlyi folyamatokat szemlélve látszólagosan igen vegyes a kép. Az első negyedévi 4% körüli GDP bővülés az év egészében tarthatónak tűnik, de ami még kedvezőbb, az a beruházások és az export felé eltolódott növekedési szerkezet. Az export élénkülésével párhuzamosan az import is gyorsabban nőtt, a csatlakozáshoz kapcsolódóan pedig márciusban és áprilisban egy-egy jelentős importugrással szembesülhettünk. Ez okozta a külkereskedelmi illetve folyó fizetési mérleg számottevő hiánynövekedését is az említett hónapokban. Mivel egyfajta modernizációs deficitnövekedésről, jövőbeni kivitelt megalapozó hiányról van szó, emiatt Petschnig szerint indokolatlan a jegybanki kamatcsökkentés elmaradását a megugró folyó mérleg hiánnyal indokolni.

A szakértő szerint a kedvezően alakuló hazai reálgazdasági fejlődésnek a magas jegybanki alapkamat kritikus kockázati tényezője. A magas reálkamatlábat a cégek egyre nagyobb része nem tudja kitermelni. Ez többnyire a hazai kis- és középvállalatokra korlátozódik, amelyek csak korlátozottan jutnak devizaforráshoz, illetve a devizatörlesztéssel az árfolyam- és kamatkockázat miatt további bizonytalanságot vállalnak export hiányában.

A magas forintkamatok miatt a lakosság körében is terjed az euró- illetve svájci frank alapú hitelezés, mely növeli a pénzügyi szféra rendszerkockázatát. A szakértő egyenesen úgy véli, hogy az euró és a svájci frank kiszorítja a forintot a forgalomból. Az olcsóbbnak tűnő devizaforrások mellett a magas forintkamatok mellett sem képződik megfelelő megtakarítás a háztartások részéről, ugyanis azok devizában adósodnak el. Így a vállalatok és a költségvetés részére nem képződik megfelelő mértékű forintmegtakarítás a háztartások felől, mely a további külső eladósodás irányába hat.

Miközben a jegybank a költségvetési hiány leszorítását várja, sem direkt, sem indirekt módon nem járul hozzá az államaháztartás hiányának illetve az adósságállomány csökkentéséhez. A magas kamat jelentősen megdrágítja a forrásokat, növeli az adósságszolgálatot és lassítja a növekedést (ill. az ehhez kapcsolódó bevételgenerálást).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Következtetéseit Petscnig azza zárja, hogy a mostani magas alapkamat, illetve a csak lassú kamatcsökkentések mellett előállhat a többszörös Bokros-csomagnyi megszorítás. A magas alapkamat növekedésünk meghatározó rizikófaktora.

A Monetáris Tanács ma ülésezik, a piac nem vár kamatváltoztatást.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?