19 °C Budapest

Petschnig: meghatározó rizikófaktor a magas jegybanki kamat

Pénzcentrum
2004. június 21. 09:01

A magyar gazdaság illetve gazdaságpolitika helyzetét értékeli Petschnig Mária Zita a Népszabadság hétvégi számában. A szakértő szerint alapvetően jó irányba halad a magyar gazdaság, ugyanakkor a rendkívül magas alapkamat meghatározó rizikófaktora növekedésünknek. Ha az alapkamat tartósan ilyen magas marad, az több Bokros-csomagnyi megszorítás hatásával érhet fel - állítja Petschnig.

A növekedési és egyensúlyi folyamatokat szemlélve látszólagosan igen vegyes a kép. Az első negyedévi 4% körüli GDP bővülés az év egészében tarthatónak tűnik, de ami még kedvezőbb, az a beruházások és az export felé eltolódott növekedési szerkezet. Az export élénkülésével párhuzamosan az import is gyorsabban nőtt, a csatlakozáshoz kapcsolódóan pedig márciusban és áprilisban egy-egy jelentős importugrással szembesülhettünk. Ez okozta a külkereskedelmi illetve folyó fizetési mérleg számottevő hiánynövekedését is az említett hónapokban. Mivel egyfajta modernizációs deficitnövekedésről, jövőbeni kivitelt megalapozó hiányról van szó, emiatt Petschnig szerint indokolatlan a jegybanki kamatcsökkentés elmaradását a megugró folyó mérleg hiánnyal indokolni.

A szakértő szerint a kedvezően alakuló hazai reálgazdasági fejlődésnek a magas jegybanki alapkamat kritikus kockázati tényezője. A magas reálkamatlábat a cégek egyre nagyobb része nem tudja kitermelni. Ez többnyire a hazai kis- és középvállalatokra korlátozódik, amelyek csak korlátozottan jutnak devizaforráshoz, illetve a devizatörlesztéssel az árfolyam- és kamatkockázat miatt további bizonytalanságot vállalnak export hiányában.

A magas forintkamatok miatt a lakosság körében is terjed az euró- illetve svájci frank alapú hitelezés, mely növeli a pénzügyi szféra rendszerkockázatát. A szakértő egyenesen úgy véli, hogy az euró és a svájci frank kiszorítja a forintot a forgalomból. Az olcsóbbnak tűnő devizaforrások mellett a magas forintkamatok mellett sem képződik megfelelő megtakarítás a háztartások részéről, ugyanis azok devizában adósodnak el. Így a vállalatok és a költségvetés részére nem képződik megfelelő mértékű forintmegtakarítás a háztartások felől, mely a további külső eladósodás irányába hat.

Miközben a jegybank a költségvetési hiány leszorítását várja, sem direkt, sem indirekt módon nem járul hozzá az államaháztartás hiányának illetve az adósságállomány csökkentéséhez. A magas kamat jelentősen megdrágítja a forrásokat, növeli az adósságszolgálatot és lassítja a növekedést (ill. az ehhez kapcsolódó bevételgenerálást).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Következtetéseit Petscnig azza zárja, hogy a mostani magas alapkamat, illetve a csak lassú kamatcsökkentések mellett előállhat a többszörös Bokros-csomagnyi megszorítás. A magas alapkamat növekedésünk meghatározó rizikófaktora.

A Monetáris Tanács ma ülésezik, a piac nem vár kamatváltoztatást.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?