Petschnig: meghatározó rizikófaktor a magas jegybanki kamat

Pénzcentrum
2004. június 21. 09:01

A magyar gazdaság illetve gazdaságpolitika helyzetét értékeli Petschnig Mária Zita a Népszabadság hétvégi számában. A szakértő szerint alapvetően jó irányba halad a magyar gazdaság, ugyanakkor a rendkívül magas alapkamat meghatározó rizikófaktora növekedésünknek. Ha az alapkamat tartósan ilyen magas marad, az több Bokros-csomagnyi megszorítás hatásával érhet fel - állítja Petschnig.

A növekedési és egyensúlyi folyamatokat szemlélve látszólagosan igen vegyes a kép. Az első negyedévi 4% körüli GDP bővülés az év egészében tarthatónak tűnik, de ami még kedvezőbb, az a beruházások és az export felé eltolódott növekedési szerkezet. Az export élénkülésével párhuzamosan az import is gyorsabban nőtt, a csatlakozáshoz kapcsolódóan pedig márciusban és áprilisban egy-egy jelentős importugrással szembesülhettünk. Ez okozta a külkereskedelmi illetve folyó fizetési mérleg számottevő hiánynövekedését is az említett hónapokban. Mivel egyfajta modernizációs deficitnövekedésről, jövőbeni kivitelt megalapozó hiányról van szó, emiatt Petschnig szerint indokolatlan a jegybanki kamatcsökkentés elmaradását a megugró folyó mérleg hiánnyal indokolni.

A szakértő szerint a kedvezően alakuló hazai reálgazdasági fejlődésnek a magas jegybanki alapkamat kritikus kockázati tényezője. A magas reálkamatlábat a cégek egyre nagyobb része nem tudja kitermelni. Ez többnyire a hazai kis- és középvállalatokra korlátozódik, amelyek csak korlátozottan jutnak devizaforráshoz, illetve a devizatörlesztéssel az árfolyam- és kamatkockázat miatt további bizonytalanságot vállalnak export hiányában.

A magas forintkamatok miatt a lakosság körében is terjed az euró- illetve svájci frank alapú hitelezés, mely növeli a pénzügyi szféra rendszerkockázatát. A szakértő egyenesen úgy véli, hogy az euró és a svájci frank kiszorítja a forintot a forgalomból. Az olcsóbbnak tűnő devizaforrások mellett a magas forintkamatok mellett sem képződik megfelelő megtakarítás a háztartások részéről, ugyanis azok devizában adósodnak el. Így a vállalatok és a költségvetés részére nem képződik megfelelő mértékű forintmegtakarítás a háztartások felől, mely a további külső eladósodás irányába hat.

Miközben a jegybank a költségvetési hiány leszorítását várja, sem direkt, sem indirekt módon nem járul hozzá az államaháztartás hiányának illetve az adósságállomány csökkentéséhez. A magas kamat jelentősen megdrágítja a forrásokat, növeli az adósságszolgálatot és lassítja a növekedést (ill. az ehhez kapcsolódó bevételgenerálást).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Következtetéseit Petscnig azza zárja, hogy a mostani magas alapkamat, illetve a csak lassú kamatcsökkentések mellett előállhat a többszörös Bokros-csomagnyi megszorítás. A magas alapkamat növekedésünk meghatározó rizikófaktora.

A Monetáris Tanács ma ülésezik, a piac nem vár kamatváltoztatást.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20