12 °C Budapest

Miért nem várható ma kamatcsökkentés? (BB, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2004. június 21. 10:03

Az MNB Monetáris Tanácsa a kétheti ülésezési rendnek megfelelően ma is összeül, hogy az irányadó alapkamatról döntsön. A piac egyértelműen a változatlan kamatszint mellett teszi le voksát, ezt mutatja az elmúlt napokban jelentősen emelkedő hozamgörbe is. De mit mondanak az elemzők? A portfolio.hu Duronelly Pétert a Budapest Bank Alapkezelőjét, és Lányi Bencét, a Raiffeisen Bank elemzőjét kérdezte

a várakozásaikról.

Duronelly Péter elmondta, hogy meglepné, ha a Monetáris Tanács ma kamatcsökkentés mellett döntene. A szakember feltételezi, hogy a jegybank a változatlan kamatszintet az elmúlt időszak makrogazdasági folyamataival, illetve a forintárfolyam ismét megnőtt volatilitásával indokolhatja az ülést követő közleményében. A jegybank feltehetően ismét hangsúlyozni fogja az óvatosságot, melyet Duronelly szerint a költésgvetésben és az inflációs pálya alakulásában mutatkozó bizonytalanság támaszt alá.

Duronelly szerint nem nevezhető jelentősnek a múlt heti forintgyengülés, szerinte a forint a 260-as szint alatt már erősnek, 255 Ft/euró alatt különösen erősnek mondható. A szakember elmondása szerint mivel a hozamgörbe hosszabb szakaszán a hozamok rövid idő alatt érezhetően emelkedtek, ezért nincs igazán lehetőség egy nagyobb mértékű kamatvágásra. Duronelly szerint a következő - egy jelzésértékűnél nagyobb - enyhítésre a nyári uborkaszezon miatt akár augusztus végéig is várni kell. Ezt követően jelentősebb vágásokra is sor kerülhet.

Lányi Bence szintén a változatlan alapkamat-szint mellett tette le voksát, elmondása szerint jelenleg csak minimális az esély a kamatkondíciók enyhítésére. Ennek oka a Raiffeisen elemzője szerint nem elsősorban a forint múlt heti megingása, hanem sokkal inkább az elmúlt időszak sorozatosan kedvezőtlen magyar makrogazdasági adatai. Mivel ezen a héten nem jelenik meg fontosabb makroadat, illetve lassan elindul az uborkaszezon, így a befektetők figyelme ismét a külföldi folyamatok felé irányulhat. Ennek megfelelően a továbbiakban is elképzelhető az, ami a múlt hét végén: 1-2 nagyobb külföldi bank döntései könnyen megingathatják a forint kurzusát.

Lányi szerint a július-augusztusban összesen 50 bázispontos kamatcsökkentésre van esély, melyet szeptember-októberben újabb 50 bp-os enyhítés követhet. Év végére 10% körüli szintre csökkenhet az alapkamat.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?