Miért nem várható ma kamatcsökkentés? (BB, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2004. június 21. 10:03

Az MNB Monetáris Tanácsa a kétheti ülésezési rendnek megfelelően ma is összeül, hogy az irányadó alapkamatról döntsön. A piac egyértelműen a változatlan kamatszint mellett teszi le voksát, ezt mutatja az elmúlt napokban jelentősen emelkedő hozamgörbe is. De mit mondanak az elemzők? A portfolio.hu Duronelly Pétert a Budapest Bank Alapkezelőjét, és Lányi Bencét, a Raiffeisen Bank elemzőjét kérdezte

a várakozásaikról.

Duronelly Péter elmondta, hogy meglepné, ha a Monetáris Tanács ma kamatcsökkentés mellett döntene. A szakember feltételezi, hogy a jegybank a változatlan kamatszintet az elmúlt időszak makrogazdasági folyamataival, illetve a forintárfolyam ismét megnőtt volatilitásával indokolhatja az ülést követő közleményében. A jegybank feltehetően ismét hangsúlyozni fogja az óvatosságot, melyet Duronelly szerint a költésgvetésben és az inflációs pálya alakulásában mutatkozó bizonytalanság támaszt alá.

Duronelly szerint nem nevezhető jelentősnek a múlt heti forintgyengülés, szerinte a forint a 260-as szint alatt már erősnek, 255 Ft/euró alatt különösen erősnek mondható. A szakember elmondása szerint mivel a hozamgörbe hosszabb szakaszán a hozamok rövid idő alatt érezhetően emelkedtek, ezért nincs igazán lehetőség egy nagyobb mértékű kamatvágásra. Duronelly szerint a következő - egy jelzésértékűnél nagyobb - enyhítésre a nyári uborkaszezon miatt akár augusztus végéig is várni kell. Ezt követően jelentősebb vágásokra is sor kerülhet.

Lányi Bence szintén a változatlan alapkamat-szint mellett tette le voksát, elmondása szerint jelenleg csak minimális az esély a kamatkondíciók enyhítésére. Ennek oka a Raiffeisen elemzője szerint nem elsősorban a forint múlt heti megingása, hanem sokkal inkább az elmúlt időszak sorozatosan kedvezőtlen magyar makrogazdasági adatai. Mivel ezen a héten nem jelenik meg fontosabb makroadat, illetve lassan elindul az uborkaszezon, így a befektetők figyelme ismét a külföldi folyamatok felé irányulhat. Ennek megfelelően a továbbiakban is elképzelhető az, ami a múlt hét végén: 1-2 nagyobb külföldi bank döntései könnyen megingathatják a forint kurzusát.

Lányi szerint a július-augusztusban összesen 50 bázispontos kamatcsökkentésre van esély, melyet szeptember-októberben újabb 50 bp-os enyhítés követhet. Év végére 10% körüli szintre csökkenhet az alapkamat.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM