Miért nem várható ma kamatcsökkentés? (BB, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2004. június 21. 10:03

Az MNB Monetáris Tanácsa a kétheti ülésezési rendnek megfelelően ma is összeül, hogy az irányadó alapkamatról döntsön. A piac egyértelműen a változatlan kamatszint mellett teszi le voksát, ezt mutatja az elmúlt napokban jelentősen emelkedő hozamgörbe is. De mit mondanak az elemzők? A portfolio.hu Duronelly Pétert a Budapest Bank Alapkezelőjét, és Lányi Bencét, a Raiffeisen Bank elemzőjét kérdezte

a várakozásaikról.

Duronelly Péter elmondta, hogy meglepné, ha a Monetáris Tanács ma kamatcsökkentés mellett döntene. A szakember feltételezi, hogy a jegybank a változatlan kamatszintet az elmúlt időszak makrogazdasági folyamataival, illetve a forintárfolyam ismét megnőtt volatilitásával indokolhatja az ülést követő közleményében. A jegybank feltehetően ismét hangsúlyozni fogja az óvatosságot, melyet Duronelly szerint a költésgvetésben és az inflációs pálya alakulásában mutatkozó bizonytalanság támaszt alá.

Duronelly szerint nem nevezhető jelentősnek a múlt heti forintgyengülés, szerinte a forint a 260-as szint alatt már erősnek, 255 Ft/euró alatt különösen erősnek mondható. A szakember elmondása szerint mivel a hozamgörbe hosszabb szakaszán a hozamok rövid idő alatt érezhetően emelkedtek, ezért nincs igazán lehetőség egy nagyobb mértékű kamatvágásra. Duronelly szerint a következő - egy jelzésértékűnél nagyobb - enyhítésre a nyári uborkaszezon miatt akár augusztus végéig is várni kell. Ezt követően jelentősebb vágásokra is sor kerülhet.

Lányi Bence szintén a változatlan alapkamat-szint mellett tette le voksát, elmondása szerint jelenleg csak minimális az esély a kamatkondíciók enyhítésére. Ennek oka a Raiffeisen elemzője szerint nem elsősorban a forint múlt heti megingása, hanem sokkal inkább az elmúlt időszak sorozatosan kedvezőtlen magyar makrogazdasági adatai. Mivel ezen a héten nem jelenik meg fontosabb makroadat, illetve lassan elindul az uborkaszezon, így a befektetők figyelme ismét a külföldi folyamatok felé irányulhat. Ennek megfelelően a továbbiakban is elképzelhető az, ami a múlt hét végén: 1-2 nagyobb külföldi bank döntései könnyen megingathatják a forint kurzusát.

Lányi szerint a július-augusztusban összesen 50 bázispontos kamatcsökkentésre van esély, melyet szeptember-októberben újabb 50 bp-os enyhítés követhet. Év végére 10% körüli szintre csökkenhet az alapkamat.
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24