13 °C Budapest

Miért ugrott meg az import márciusban és áprilisban?

Pénzcentrum
2004. június 18. 14:44

Jelentősen nőtt a behozatal volumene márciusban és áprilisban a magyar külkereskedelmi statisztika alapján. Az euróban számított értékindexek 16 illetve 19%-os bővülést jeleztek a korábbi 10% körül szóródó értékekhez képest. A hirtelen növekedés általános meglepetést keltett, az okok egyelőre továbbra sem teljesen világosak, azonban sejtések vannak a magyarázatra. Számunkra egy inkább technikai jellegű indoklás tűnik elfogadhatónak.


Először annyit állapítanánk meg, hogy a jelenség nem korlátozódik Magyarországra. Ha a környező, most csatlakozott országok külkereskedelmi forgalmára pillantunk, hasonló jelenséggel találkozhatunk. A magyarázatokat több oldalról kerestük, végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a fundamentális okok mellett inkább technikai tényezők játszhattak döntő szerepet.




Az uniós csatlakozási folyamat során Magyarország vámtételei a külkereskedelmi partnerekkel folyamatosan csökkentek, ez az aláírt szerződések miatt kötelező volt. A csatlakozás után a külkereskedelmi átlagos vámtétel 4% alá mérséklődött a folyamatok kezdetén még jóval 10% feletti értékről. A csatlakozás után a főbb termékeknél nem jelentkeztek olyan hatások, melyek a behozatalt megdrágították volna, így ebből az irányból nem találtunk érdemleges magyarázó tényezőt.

Fundamentumok: importigényesség

Fundamentális oldalról megközelítve a kérdést, az elmúlt időszakban jelentős exportélénkülésnek lehettünk tanúi. Hazánkban és a környező országokban is az exportnak jelentős importvonzata van, a tartósan magas exportnövekedéshez tehát az import megugrására is "szükség van". Ez a magyarázat is azonban csak részleges, ugyanis nem következik belőle, hogy ilyen hirtelen, ilyen mértékű különbség alakuljon ki az export és import indexekben. A korábbi hónapokban megfigyelhető volt, hogy az exportnövekedés az importot folyamatosan meghaladta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legvalószínűbb magyarázat egy technikai részleten nyugszik. Az uniós csatlakozással párhuzamosan megváltozik a vámolási eljárás is. A Magyarországra illetve az unióba behozott árukat bárhol el lehet vámolni az unió országai közül (ahol az áru belép, illetve ahol az értékesítés folyik majd). A VPOP ebből a szempontból kvázi versenyhelyzetbe kerül a többi uniós ország szolgáltatójával. A vámbevételek 25%-a kerül ahhoz az országhoz, ahol az eljárást lebonyolítják, 75%-a pedig a közös kasszába vándorol. A csatlakozással a VPOP új számítástechnikai rendszert is bevezetett, azonban az előzetes várakozásoknak megfelelően a rendszer indulása nem volt zökkenőmentes, kb. 2 hétig jelentős torlódások mutatkoztak.

A korábbi hónapokban a behozatal megugrása éppen az ezzel kapcsolatos félelemmel lehet indokolható. A vállalatok többsége tartott attól, hogy a vámeljárások bonyolultabbak, hosszabb ideig elhúzódóak lehetnek, melyek következménye, hogy esetleges szállítási kötelezettségeknek, igényeknek nem tudnak eleget tenni. Emiatt már márciusban és áprilisban feltöltötték készleteiket.

A VPOP azóta bevezette az új számítástechnikai rendszer javított verzióját, a sorbanállás megszűnt. A Vám és Kereskedelem az Európai Unióval albizottság tegnapi ülésén a vámtörvény végrehajtási rendeletéről tanácskozott, hogy a technikai feltételek mellett a szabályozási háttér is minél tisztább és vállalkozásbarátabb legyen, ezen keresztül a VPOP versenyképes szolgáltatást tudjon nyújtani bármely uniós importőrnek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem