11 °C Budapest

Miért ugrott meg az import márciusban és áprilisban?

Pénzcentrum
2004. június 18. 14:44

Jelentősen nőtt a behozatal volumene márciusban és áprilisban a magyar külkereskedelmi statisztika alapján. Az euróban számított értékindexek 16 illetve 19%-os bővülést jeleztek a korábbi 10% körül szóródó értékekhez képest. A hirtelen növekedés általános meglepetést keltett, az okok egyelőre továbbra sem teljesen világosak, azonban sejtések vannak a magyarázatra. Számunkra egy inkább technikai jellegű indoklás tűnik elfogadhatónak.


Először annyit állapítanánk meg, hogy a jelenség nem korlátozódik Magyarországra. Ha a környező, most csatlakozott országok külkereskedelmi forgalmára pillantunk, hasonló jelenséggel találkozhatunk. A magyarázatokat több oldalról kerestük, végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a fundamentális okok mellett inkább technikai tényezők játszhattak döntő szerepet.
Az uniós csatlakozási folyamat során Magyarország vámtételei a külkereskedelmi partnerekkel folyamatosan csökkentek, ez az aláírt szerződések miatt kötelező volt. A csatlakozás után a külkereskedelmi átlagos vámtétel 4% alá mérséklődött a folyamatok kezdetén még jóval 10% feletti értékről. A csatlakozás után a főbb termékeknél nem jelentkeztek olyan hatások, melyek a behozatalt megdrágították volna, így ebből az irányból nem találtunk érdemleges magyarázó tényezőt.

Fundamentumok: importigényesség

Fundamentális oldalról megközelítve a kérdést, az elmúlt időszakban jelentős exportélénkülésnek lehettünk tanúi. Hazánkban és a környező országokban is az exportnak jelentős importvonzata van, a tartósan magas exportnövekedéshez tehát az import megugrására is "szükség van". Ez a magyarázat is azonban csak részleges, ugyanis nem következik belőle, hogy ilyen hirtelen, ilyen mértékű különbség alakuljon ki az export és import indexekben. A korábbi hónapokban megfigyelhető volt, hogy az exportnövekedés az importot folyamatosan meghaladta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legvalószínűbb magyarázat egy technikai részleten nyugszik. Az uniós csatlakozással párhuzamosan megváltozik a vámolási eljárás is. A Magyarországra illetve az unióba behozott árukat bárhol el lehet vámolni az unió országai közül (ahol az áru belép, illetve ahol az értékesítés folyik majd). A VPOP ebből a szempontból kvázi versenyhelyzetbe kerül a többi uniós ország szolgáltatójával. A vámbevételek 25%-a kerül ahhoz az országhoz, ahol az eljárást lebonyolítják, 75%-a pedig a közös kasszába vándorol. A csatlakozással a VPOP új számítástechnikai rendszert is bevezetett, azonban az előzetes várakozásoknak megfelelően a rendszer indulása nem volt zökkenőmentes, kb. 2 hétig jelentős torlódások mutatkoztak.

A korábbi hónapokban a behozatal megugrása éppen az ezzel kapcsolatos félelemmel lehet indokolható. A vállalatok többsége tartott attól, hogy a vámeljárások bonyolultabbak, hosszabb ideig elhúzódóak lehetnek, melyek következménye, hogy esetleges szállítási kötelezettségeknek, igényeknek nem tudnak eleget tenni. Emiatt már márciusban és áprilisban feltöltötték készleteiket.

A VPOP azóta bevezette az új számítástechnikai rendszer javított verzióját, a sorbanállás megszűnt. A Vám és Kereskedelem az Európai Unióval albizottság tegnapi ülésén a vámtörvény végrehajtási rendeletéről tanácskozott, hogy a technikai feltételek mellett a szabályozási háttér is minél tisztább és vállalkozásbarátabb legyen, ezen keresztül a VPOP versenyképes szolgáltatást tudjon nyújtani bármely uniós importőrnek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?