Miért ugrott meg az import márciusban és áprilisban?

Pénzcentrum
2004. június 18. 14:44

Jelentősen nőtt a behozatal volumene márciusban és áprilisban a magyar külkereskedelmi statisztika alapján. Az euróban számított értékindexek 16 illetve 19%-os bővülést jeleztek a korábbi 10% körül szóródó értékekhez képest. A hirtelen növekedés általános meglepetést keltett, az okok egyelőre továbbra sem teljesen világosak, azonban sejtések vannak a magyarázatra. Számunkra egy inkább technikai jellegű indoklás tűnik elfogadhatónak.


Először annyit állapítanánk meg, hogy a jelenség nem korlátozódik Magyarországra. Ha a környező, most csatlakozott országok külkereskedelmi forgalmára pillantunk, hasonló jelenséggel találkozhatunk. A magyarázatokat több oldalról kerestük, végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a fundamentális okok mellett inkább technikai tényezők játszhattak döntő szerepet.
Az uniós csatlakozási folyamat során Magyarország vámtételei a külkereskedelmi partnerekkel folyamatosan csökkentek, ez az aláírt szerződések miatt kötelező volt. A csatlakozás után a külkereskedelmi átlagos vámtétel 4% alá mérséklődött a folyamatok kezdetén még jóval 10% feletti értékről. A csatlakozás után a főbb termékeknél nem jelentkeztek olyan hatások, melyek a behozatalt megdrágították volna, így ebből az irányból nem találtunk érdemleges magyarázó tényezőt.

Fundamentumok: importigényesség

Fundamentális oldalról megközelítve a kérdést, az elmúlt időszakban jelentős exportélénkülésnek lehettünk tanúi. Hazánkban és a környező országokban is az exportnak jelentős importvonzata van, a tartósan magas exportnövekedéshez tehát az import megugrására is "szükség van". Ez a magyarázat is azonban csak részleges, ugyanis nem következik belőle, hogy ilyen hirtelen, ilyen mértékű különbség alakuljon ki az export és import indexekben. A korábbi hónapokban megfigyelhető volt, hogy az exportnövekedés az importot folyamatosan meghaladta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legvalószínűbb magyarázat egy technikai részleten nyugszik. Az uniós csatlakozással párhuzamosan megváltozik a vámolási eljárás is. A Magyarországra illetve az unióba behozott árukat bárhol el lehet vámolni az unió országai közül (ahol az áru belép, illetve ahol az értékesítés folyik majd). A VPOP ebből a szempontból kvázi versenyhelyzetbe kerül a többi uniós ország szolgáltatójával. A vámbevételek 25%-a kerül ahhoz az országhoz, ahol az eljárást lebonyolítják, 75%-a pedig a közös kasszába vándorol. A csatlakozással a VPOP új számítástechnikai rendszert is bevezetett, azonban az előzetes várakozásoknak megfelelően a rendszer indulása nem volt zökkenőmentes, kb. 2 hétig jelentős torlódások mutatkoztak.

A korábbi hónapokban a behozatal megugrása éppen az ezzel kapcsolatos félelemmel lehet indokolható. A vállalatok többsége tartott attól, hogy a vámeljárások bonyolultabbak, hosszabb ideig elhúzódóak lehetnek, melyek következménye, hogy esetleges szállítási kötelezettségeknek, igényeknek nem tudnak eleget tenni. Emiatt már márciusban és áprilisban feltöltötték készleteiket.

A VPOP azóta bevezette az új számítástechnikai rendszer javított verzióját, a sorbanállás megszűnt. A Vám és Kereskedelem az Európai Unióval albizottság tegnapi ülésén a vámtörvény végrehajtási rendeletéről tanácskozott, hogy a technikai feltételek mellett a szabályozási háttér is minél tisztább és vállalkozásbarátabb legyen, ezen keresztül a VPOP versenyképes szolgáltatást tudjon nyújtani bármely uniós importőrnek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24