23 °C Budapest

Miért ugrott meg az import márciusban és áprilisban?

Pénzcentrum
2004. június 18. 14:44

Jelentősen nőtt a behozatal volumene márciusban és áprilisban a magyar külkereskedelmi statisztika alapján. Az euróban számított értékindexek 16 illetve 19%-os bővülést jeleztek a korábbi 10% körül szóródó értékekhez képest. A hirtelen növekedés általános meglepetést keltett, az okok egyelőre továbbra sem teljesen világosak, azonban sejtések vannak a magyarázatra. Számunkra egy inkább technikai jellegű indoklás tűnik elfogadhatónak.


Először annyit állapítanánk meg, hogy a jelenség nem korlátozódik Magyarországra. Ha a környező, most csatlakozott országok külkereskedelmi forgalmára pillantunk, hasonló jelenséggel találkozhatunk. A magyarázatokat több oldalról kerestük, végül arra a következtetésre jutottunk, hogy a fundamentális okok mellett inkább technikai tényezők játszhattak döntő szerepet.
Az uniós csatlakozási folyamat során Magyarország vámtételei a külkereskedelmi partnerekkel folyamatosan csökkentek, ez az aláírt szerződések miatt kötelező volt. A csatlakozás után a külkereskedelmi átlagos vámtétel 4% alá mérséklődött a folyamatok kezdetén még jóval 10% feletti értékről. A csatlakozás után a főbb termékeknél nem jelentkeztek olyan hatások, melyek a behozatalt megdrágították volna, így ebből az irányból nem találtunk érdemleges magyarázó tényezőt.

Fundamentumok: importigényesség

Fundamentális oldalról megközelítve a kérdést, az elmúlt időszakban jelentős exportélénkülésnek lehettünk tanúi. Hazánkban és a környező országokban is az exportnak jelentős importvonzata van, a tartósan magas exportnövekedéshez tehát az import megugrására is "szükség van". Ez a magyarázat is azonban csak részleges, ugyanis nem következik belőle, hogy ilyen hirtelen, ilyen mértékű különbség alakuljon ki az export és import indexekben. A korábbi hónapokban megfigyelhető volt, hogy az exportnövekedés az importot folyamatosan meghaladta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legvalószínűbb magyarázat egy technikai részleten nyugszik. Az uniós csatlakozással párhuzamosan megváltozik a vámolási eljárás is. A Magyarországra illetve az unióba behozott árukat bárhol el lehet vámolni az unió országai közül (ahol az áru belép, illetve ahol az értékesítés folyik majd). A VPOP ebből a szempontból kvázi versenyhelyzetbe kerül a többi uniós ország szolgáltatójával. A vámbevételek 25%-a kerül ahhoz az országhoz, ahol az eljárást lebonyolítják, 75%-a pedig a közös kasszába vándorol. A csatlakozással a VPOP új számítástechnikai rendszert is bevezetett, azonban az előzetes várakozásoknak megfelelően a rendszer indulása nem volt zökkenőmentes, kb. 2 hétig jelentős torlódások mutatkoztak.

A korábbi hónapokban a behozatal megugrása éppen az ezzel kapcsolatos félelemmel lehet indokolható. A vállalatok többsége tartott attól, hogy a vámeljárások bonyolultabbak, hosszabb ideig elhúzódóak lehetnek, melyek következménye, hogy esetleges szállítási kötelezettségeknek, igényeknek nem tudnak eleget tenni. Emiatt már márciusban és áprilisban feltöltötték készleteiket.

A VPOP azóta bevezette az új számítástechnikai rendszer javított verzióját, a sorbanállás megszűnt. A Vám és Kereskedelem az Európai Unióval albizottság tegnapi ülésén a vámtörvény végrehajtási rendeletéről tanácskozott, hogy a technikai feltételek mellett a szabályozási háttér is minél tisztább és vállalkozásbarátabb legyen, ezen keresztül a VPOP versenyképes szolgáltatást tudjon nyújtani bármely uniós importőrnek.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM