26 °C Budapest

Elbizonytalanodtak a piacok? - Greenspan továbbra is hallgat

Pénzcentrum
2004. június 16. 09:44

Alan Greenspan tegnap a Szenátus Bankbizottsága előtt tartott beszédében kifejtette, hogy amennyiben belátható időn belül kamatemelésekre kerül sor, azok csak fokozatosak, és mérsékelt üteműek lesznek. Az ülésen elhangzottak szerint a Bankbizottság csütörtökön várhatóan megszavazza Greenspan ötödik elnöki mandátumát is a Federal Reserve élén.

Greenspan a kamatok várható alakulásáról a "fokozatos" és "mérsékelt" jelzőkön kívül semmit sem mondott, így a tegnap (magyar idő szerint) kora délutáni amerikai inflációs adatok - melyek nem mutattak nagyobb árnyomást a gazdaságban - elbizonytalaníthatták egy nagyobb mértékű kamatemelést június végére biztosra vevő befektetőket. A tegnap délutáni eseményeket követően az elmúlt három hét legnagyobb dollár-esése következett be. A dollár/euró kurzus az 1.1950-es szintről rövid idő alatt az 1.2150-es szint környékére jutott.

A Fed elnöke ugyanakkor beszédében jelezte, hogy "nyugtalanító gazdasági következményei" is lehetnének egy újabb nagyobb szabású terrortámadásnak az Egyesült Államok ellen. A terrorveszélyre már múlt hét keddi beszédében is utalt Greenspan, szerinte a gazdasági növekedést is befolyásoló tényezővel az amerikai gazdaságnak együtt kell élnie.

Bush elnök Greenspant immár ötödször jelölte a FED élére, a bankbizottság pedig tegnap támogatásáról biztosította a jelöltet. A piac a tegnapi nyilatkozatot élénk figyelemmel kísérte, azt remélve, hogy az amerikai kamatszint várható alakulásával kapcsolatban hallhatnak valamiféle iránymutatást a nagy tiszteletnek örvendő bankártól. A Fed Nyíltpiaci Bizottsága június 29-én ül össze kétnapos tanácskozására, melyen többek között megtárgyalják a 46 éves mélypontnak számító 1%-os irányadó ráta indokolt szintjét is.

Az elmúlt 2-3 hétben mind az elemzők, mind a befektetők egyre inkább az eddig biztosra vett 25 bázispontos szigorításnál nagyobb emelésre számítottak, azonban a tegnapi fejleményeket követően feltehetően többen is újragondolták a történteket, és az elemzők többsége visszatérhetett ahhoz a jóslathoz, hogy a Fed e hónap végén csak negyed százalékponttal emeli irányadó kamatát. Jelenleg a mérsékeltebb kamatemelést indokolja az, hogy a fogyasztói bizalom továbbra is erős (várt feletti emelkedés a Michigan indexben), ami további, erőteljes gazdasági növekedést vetít előre, ugyanakkor a tegnap közölt inflációs adatok csak visszafogott inflációs nyomást mutatnak. A maginfláció 0.2%-ra csökkent (az áprilisi 0.3 százalékról), miközben a teljes infláció valamelyest gyorsult, ami elsősorban az olajárak emelkedésének tudható be.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?