Elbizonytalanodtak a piacok? - Greenspan továbbra is hallgat

Pénzcentrum
2004. június 16. 09:44

Alan Greenspan tegnap a Szenátus Bankbizottsága előtt tartott beszédében kifejtette, hogy amennyiben belátható időn belül kamatemelésekre kerül sor, azok csak fokozatosak, és mérsékelt üteműek lesznek. Az ülésen elhangzottak szerint a Bankbizottság csütörtökön várhatóan megszavazza Greenspan ötödik elnöki mandátumát is a Federal Reserve élén.

Greenspan a kamatok várható alakulásáról a "fokozatos" és "mérsékelt" jelzőkön kívül semmit sem mondott, így a tegnap (magyar idő szerint) kora délutáni amerikai inflációs adatok - melyek nem mutattak nagyobb árnyomást a gazdaságban - elbizonytalaníthatták egy nagyobb mértékű kamatemelést június végére biztosra vevő befektetőket. A tegnap délutáni eseményeket követően az elmúlt három hét legnagyobb dollár-esése következett be. A dollár/euró kurzus az 1.1950-es szintről rövid idő alatt az 1.2150-es szint környékére jutott.

A Fed elnöke ugyanakkor beszédében jelezte, hogy "nyugtalanító gazdasági következményei" is lehetnének egy újabb nagyobb szabású terrortámadásnak az Egyesült Államok ellen. A terrorveszélyre már múlt hét keddi beszédében is utalt Greenspan, szerinte a gazdasági növekedést is befolyásoló tényezővel az amerikai gazdaságnak együtt kell élnie.

Bush elnök Greenspant immár ötödször jelölte a FED élére, a bankbizottság pedig tegnap támogatásáról biztosította a jelöltet. A piac a tegnapi nyilatkozatot élénk figyelemmel kísérte, azt remélve, hogy az amerikai kamatszint várható alakulásával kapcsolatban hallhatnak valamiféle iránymutatást a nagy tiszteletnek örvendő bankártól. A Fed Nyíltpiaci Bizottsága június 29-én ül össze kétnapos tanácskozására, melyen többek között megtárgyalják a 46 éves mélypontnak számító 1%-os irányadó ráta indokolt szintjét is.

Az elmúlt 2-3 hétben mind az elemzők, mind a befektetők egyre inkább az eddig biztosra vett 25 bázispontos szigorításnál nagyobb emelésre számítottak, azonban a tegnapi fejleményeket követően feltehetően többen is újragondolták a történteket, és az elemzők többsége visszatérhetett ahhoz a jóslathoz, hogy a Fed e hónap végén csak negyed százalékponttal emeli irányadó kamatát. Jelenleg a mérsékeltebb kamatemelést indokolja az, hogy a fogyasztói bizalom továbbra is erős (várt feletti emelkedés a Michigan indexben), ami további, erőteljes gazdasági növekedést vetít előre, ugyanakkor a tegnap közölt inflációs adatok csak visszafogott inflációs nyomást mutatnak. A maginfláció 0.2%-ra csökkent (az áprilisi 0.3 százalékról), miközben a teljes infláció valamelyest gyorsult, ami elsősorban az olajárak emelkedésének tudható be.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem