28 °C Budapest

Elbizonytalanodtak a piacok? - Greenspan továbbra is hallgat

Pénzcentrum
2004. június 16. 09:44

Alan Greenspan tegnap a Szenátus Bankbizottsága előtt tartott beszédében kifejtette, hogy amennyiben belátható időn belül kamatemelésekre kerül sor, azok csak fokozatosak, és mérsékelt üteműek lesznek. Az ülésen elhangzottak szerint a Bankbizottság csütörtökön várhatóan megszavazza Greenspan ötödik elnöki mandátumát is a Federal Reserve élén.

Greenspan a kamatok várható alakulásáról a "fokozatos" és "mérsékelt" jelzőkön kívül semmit sem mondott, így a tegnap (magyar idő szerint) kora délutáni amerikai inflációs adatok - melyek nem mutattak nagyobb árnyomást a gazdaságban - elbizonytalaníthatták egy nagyobb mértékű kamatemelést június végére biztosra vevő befektetőket. A tegnap délutáni eseményeket követően az elmúlt három hét legnagyobb dollár-esése következett be. A dollár/euró kurzus az 1.1950-es szintről rövid idő alatt az 1.2150-es szint környékére jutott.

A Fed elnöke ugyanakkor beszédében jelezte, hogy "nyugtalanító gazdasági következményei" is lehetnének egy újabb nagyobb szabású terrortámadásnak az Egyesült Államok ellen. A terrorveszélyre már múlt hét keddi beszédében is utalt Greenspan, szerinte a gazdasági növekedést is befolyásoló tényezővel az amerikai gazdaságnak együtt kell élnie.

Bush elnök Greenspant immár ötödször jelölte a FED élére, a bankbizottság pedig tegnap támogatásáról biztosította a jelöltet. A piac a tegnapi nyilatkozatot élénk figyelemmel kísérte, azt remélve, hogy az amerikai kamatszint várható alakulásával kapcsolatban hallhatnak valamiféle iránymutatást a nagy tiszteletnek örvendő bankártól. A Fed Nyíltpiaci Bizottsága június 29-én ül össze kétnapos tanácskozására, melyen többek között megtárgyalják a 46 éves mélypontnak számító 1%-os irányadó ráta indokolt szintjét is.

Az elmúlt 2-3 hétben mind az elemzők, mind a befektetők egyre inkább az eddig biztosra vett 25 bázispontos szigorításnál nagyobb emelésre számítottak, azonban a tegnapi fejleményeket követően feltehetően többen is újragondolták a történteket, és az elemzők többsége visszatérhetett ahhoz a jóslathoz, hogy a Fed e hónap végén csak negyed százalékponttal emeli irányadó kamatát. Jelenleg a mérsékeltebb kamatemelést indokolja az, hogy a fogyasztói bizalom továbbra is erős (várt feletti emelkedés a Michigan indexben), ami további, erőteljes gazdasági növekedést vetít előre, ugyanakkor a tegnap közölt inflációs adatok csak visszafogott inflációs nyomást mutatnak. A maginfláció 0.2%-ra csökkent (az áprilisi 0.3 százalékról), miközben a teljes infláció valamelyest gyorsult, ami elsősorban az olajárak emelkedésének tudható be.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?