17 °C Budapest

Történelmi csúcson a szlovák korona - újabb kamatcsökkentés várható?

Pénzcentrum
2004. június 14. 13:58

Új történelmi magasságokba emelkedett a mai kereskedés során a szlovák korona jegyzése az euróval szemben. A korona vásárlása mellett döntő befektetőket feltehetően a múlt héten közzétett, a várakozásoknál lényegesen magasabb első negyedéves GDP adat, illetve a hétvégi EP-választások kimenetele motiválta. A szlovák jegybank feltehetően nem fogja sokáig "tétlenül nézni" a korona erősödését.

Új történelmi magasságokba emelkedett a mai kereskedés során a szlovák korona jegyzése az euróval szemben. A korona vásárlása mellett döntő befektetőket feltehetően a múlt héten közzétett, a várakozásoknál lényegesen magasabb első negyedéves GDP adat, illetve a hétvégi EP-választások kimenetele motiválta. A szlovák jegybank feltehetően nem fogja sokáig "tétlenül nézni" a korona erősödését.


Vasárnap az Európai Parlamenti választásokon a kormánypártok diadalmaskodtak, ami megnöveli az esélyét annak, hogy a koalíciós feszültségek ellenére a kisebbségi kormány kitöltse hivatali idejét- fogalmaz az MTI.

Múlt pénteken 39.840-39.855 közötti sávban zárt a korona/euró kurzus, a történelmi rekordnak számító kurzus 39.745-öt jelentett, a legutóbbi kötések jellemzően a 39.770-39.80 EUR/SKK közötti sávban születtek.


A szlovák statisztikai hivatal a múlt héten a vártnál lényegesen gyorsabb első negyedéves GDP-bővülésről(5.5%) számolt be, ami elindította az erőteljes koronavásárlásokat, amellett, hogy a korona árfolyama fundamentálisan eddig is az erősödés irányába mutatott.


Az Erste Bank áprilisban kiadott országelemzése szerint az elmúlt időszakban a dinamikus szlovák gazdasági növekedés és az erőteljes külföldi működőtőke beáramlás " felnyitotta a londoni befektetők szemét", és a koronában denominált befektetések egyre vonzóbb célpontokká váltak. A szlovák eszközökön elérhető hozamprémium bár az elmúlt időszakban mérséklődött, még mindig 300-350 bázispontot tesz ki 10 éves futamidejű papírok esetén az euróeszközökhöz képest.

A korona árfolyamgrafikonján jól látható a felértékelődési trend, mely az Erste Bank szakembereinek számítása szerint évi mintegy 1.5%-ot tesz ki(egyensúlyi reálfelértékelődés).

A szlovák jegybank látva a korona erősödését, az elmúlt egy évben több alkalommal is, rendszerint 25-50 bázisponttal csökkentette az irányadó ráta mértékét. Legutóbb április végén nyúlt a kamathoz, amikor - szintén a dinamikus koronaerősödésre hivatkozva - váratlanul 50 bázisponttal 5%-ra mérsékelte a rátát.


Szakértők szerint a 40 korona/euró alatti árfolyam már érdemben visszafoghatja az exportszektor növekedési ütemét, bár a dezinflációs folyamathoz kétségkívül hozzájárulhatna. Befektetők azzal számolnak, hogy a korona további erősödése megáll a jegybank újabb kamatcsökkentésének eredményeként. Elképzelhető, hogy ezúttal a szlovák monetáris hatóság egy nagyobb mértékű beavatkozást hajt végre, mely középtávon is visszavetheti a korona egyensúlyi felértékelődését.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?