24 °C Budapest

Történelmi csúcson a szlovák korona - újabb kamatcsökkentés várható?

Pénzcentrum
2004. június 14. 13:58

Új történelmi magasságokba emelkedett a mai kereskedés során a szlovák korona jegyzése az euróval szemben. A korona vásárlása mellett döntő befektetőket feltehetően a múlt héten közzétett, a várakozásoknál lényegesen magasabb első negyedéves GDP adat, illetve a hétvégi EP-választások kimenetele motiválta. A szlovák jegybank feltehetően nem fogja sokáig "tétlenül nézni" a korona erősödését.

Új történelmi magasságokba emelkedett a mai kereskedés során a szlovák korona jegyzése az euróval szemben. A korona vásárlása mellett döntő befektetőket feltehetően a múlt héten közzétett, a várakozásoknál lényegesen magasabb első negyedéves GDP adat, illetve a hétvégi EP-választások kimenetele motiválta. A szlovák jegybank feltehetően nem fogja sokáig "tétlenül nézni" a korona erősödését.


Vasárnap az Európai Parlamenti választásokon a kormánypártok diadalmaskodtak, ami megnöveli az esélyét annak, hogy a koalíciós feszültségek ellenére a kisebbségi kormány kitöltse hivatali idejét- fogalmaz az MTI.

Múlt pénteken 39.840-39.855 közötti sávban zárt a korona/euró kurzus, a történelmi rekordnak számító kurzus 39.745-öt jelentett, a legutóbbi kötések jellemzően a 39.770-39.80 EUR/SKK közötti sávban születtek.


A szlovák statisztikai hivatal a múlt héten a vártnál lényegesen gyorsabb első negyedéves GDP-bővülésről(5.5%) számolt be, ami elindította az erőteljes koronavásárlásokat, amellett, hogy a korona árfolyama fundamentálisan eddig is az erősödés irányába mutatott.


Az Erste Bank áprilisban kiadott országelemzése szerint az elmúlt időszakban a dinamikus szlovák gazdasági növekedés és az erőteljes külföldi működőtőke beáramlás " felnyitotta a londoni befektetők szemét", és a koronában denominált befektetések egyre vonzóbb célpontokká váltak. A szlovák eszközökön elérhető hozamprémium bár az elmúlt időszakban mérséklődött, még mindig 300-350 bázispontot tesz ki 10 éves futamidejű papírok esetén az euróeszközökhöz képest.

A korona árfolyamgrafikonján jól látható a felértékelődési trend, mely az Erste Bank szakembereinek számítása szerint évi mintegy 1.5%-ot tesz ki(egyensúlyi reálfelértékelődés).

A szlovák jegybank látva a korona erősödését, az elmúlt egy évben több alkalommal is, rendszerint 25-50 bázisponttal csökkentette az irányadó ráta mértékét. Legutóbb április végén nyúlt a kamathoz, amikor - szintén a dinamikus koronaerősödésre hivatkozva - váratlanul 50 bázisponttal 5%-ra mérsékelte a rátát.


Szakértők szerint a 40 korona/euró alatti árfolyam már érdemben visszafoghatja az exportszektor növekedési ütemét, bár a dezinflációs folyamathoz kétségkívül hozzájárulhatna. Befektetők azzal számolnak, hogy a korona további erősödése megáll a jegybank újabb kamatcsökkentésének eredményeként. Elképzelhető, hogy ezúttal a szlovák monetáris hatóság egy nagyobb mértékű beavatkozást hajt végre, mely középtávon is visszavetheti a korona egyensúlyi felértékelődését.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?