Történelmi csúcson a szlovák korona - újabb kamatcsökkentés várható?

Pénzcentrum
2004. június 14. 13:58

Új történelmi magasságokba emelkedett a mai kereskedés során a szlovák korona jegyzése az euróval szemben. A korona vásárlása mellett döntő befektetőket feltehetően a múlt héten közzétett, a várakozásoknál lényegesen magasabb első negyedéves GDP adat, illetve a hétvégi EP-választások kimenetele motiválta. A szlovák jegybank feltehetően nem fogja sokáig "tétlenül nézni" a korona erősödését.

Új történelmi magasságokba emelkedett a mai kereskedés során a szlovák korona jegyzése az euróval szemben. A korona vásárlása mellett döntő befektetőket feltehetően a múlt héten közzétett, a várakozásoknál lényegesen magasabb első negyedéves GDP adat, illetve a hétvégi EP-választások kimenetele motiválta. A szlovák jegybank feltehetően nem fogja sokáig "tétlenül nézni" a korona erősödését.


Vasárnap az Európai Parlamenti választásokon a kormánypártok diadalmaskodtak, ami megnöveli az esélyét annak, hogy a koalíciós feszültségek ellenére a kisebbségi kormány kitöltse hivatali idejét- fogalmaz az MTI.

Múlt pénteken 39.840-39.855 közötti sávban zárt a korona/euró kurzus, a történelmi rekordnak számító kurzus 39.745-öt jelentett, a legutóbbi kötések jellemzően a 39.770-39.80 EUR/SKK közötti sávban születtek.


A szlovák statisztikai hivatal a múlt héten a vártnál lényegesen gyorsabb első negyedéves GDP-bővülésről(5.5%) számolt be, ami elindította az erőteljes koronavásárlásokat, amellett, hogy a korona árfolyama fundamentálisan eddig is az erősödés irányába mutatott.


Az Erste Bank áprilisban kiadott országelemzése szerint az elmúlt időszakban a dinamikus szlovák gazdasági növekedés és az erőteljes külföldi működőtőke beáramlás " felnyitotta a londoni befektetők szemét", és a koronában denominált befektetések egyre vonzóbb célpontokká váltak. A szlovák eszközökön elérhető hozamprémium bár az elmúlt időszakban mérséklődött, még mindig 300-350 bázispontot tesz ki 10 éves futamidejű papírok esetén az euróeszközökhöz képest.

A korona árfolyamgrafikonján jól látható a felértékelődési trend, mely az Erste Bank szakembereinek számítása szerint évi mintegy 1.5%-ot tesz ki(egyensúlyi reálfelértékelődés).

A szlovák jegybank látva a korona erősödését, az elmúlt egy évben több alkalommal is, rendszerint 25-50 bázisponttal csökkentette az irányadó ráta mértékét. Legutóbb április végén nyúlt a kamathoz, amikor - szintén a dinamikus koronaerősödésre hivatkozva - váratlanul 50 bázisponttal 5%-ra mérsékelte a rátát.


Szakértők szerint a 40 korona/euró alatti árfolyam már érdemben visszafoghatja az exportszektor növekedési ütemét, bár a dezinflációs folyamathoz kétségkívül hozzájárulhatna. Befektetők azzal számolnak, hogy a korona további erősödése megáll a jegybank újabb kamatcsökkentésének eredményeként. Elképzelhető, hogy ezúttal a szlovák monetáris hatóság egy nagyobb mértékű beavatkozást hajt végre, mely középtávon is visszavetheti a korona egyensúlyi felértékelődését.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem