32 °C Budapest

7.6%-os infláció (jóval várt felett)

Pénzcentrum
2004. június 11. 09:00

7.6%-kal voltak magasabbak az árak májusban a tavaly májusi szinthez képest. Az árnövekedés mértéke jóval meghaladta a 7.1-7.2% körül szóródó elemzői várakozásokat. Az árszint növekedésében meghatározó volt az idényáras élelmiszerek illetve az üzemanyagok drágulása. A magas árindex részben bázishatásokkal is indokolható, tavaly májusban 3.6% volt az inflációs mutató.

Az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés májusban 0.9% volt, 2003. májushoz viszonyítva pedig 7.6%-kal növekedtek az árak. Idén az első öt hónapban átlagosan 7.0%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2004. májusban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. májushoz viszonyítva 6.5% volt.


A KSH számításai szerint 2004. első öt hónapjában (tavaly decemberhez képest) az 5.2%-os fogyasztói áremelkedés valamivel több, mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.

1 hónap alatt - 2004. áprilishoz viszonyítva - az élelmiszerek árai átlagosan 1.7%-kal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben növekedett az idényáras élelmiszerek (15.3%), a cukor (11.3%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0.3%-kal emelkedtek.

A szeszes italok, dohányáruk (+1%), a ruházkodási termékek (+1.2%) és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai (+1.2%) az átlagot meghaladóan növekedtek. A dohányárukért átlagosan 2.4%-kal kellett többet fizetni, mint 2004. áprilisban, míg a járműüzemanyag-árak átlagosan 3.7%-kal emelkedtek. A szolgáltatások átlag alatti áremelkedésén belül az üdülési szolgáltatások árai 1.7%-kal, a társasházi közös költségek 1.6%-kal nőttek. A tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében az árak összességükben nem változtak a megelőző hónaphoz viszonyítva.

A dohányáruk árnövekedése jórészt a jövedéki adó emelésének köszönhető, az üzemanyagok áremelkedésében a dráguló olajár játszott meghatározó szerepet. A benzin literenkénti ára 250 Ft fölé nőtt. A ruházati termékeknél az árnövekedés az áprilisi jelentősebb drágulás után is jelentős volt, a tavalyi mértéket meghaladta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az áprilisi igen kedvező (7%) alatti adat után a májusi negatív meglepetés kedvezőtlennek értékelhető. Az elemzők májusra, illetve júniusra prognosztizálták az idei inflációs csúcsot, mely az áprilisi értékek után jellemzően 7.1-7.2% köré csökkent. A mostani adatok tükrében ezek alulbecsülték a tényleges folyamatokat.

Az év végére az elemzői konszenzus 6% (dec/dec), mely a mostani értékek függvényében néhány tized százalékpontot felfelé tolódhat.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?