26 °C Budapest

7.6%-os infláció (jóval várt felett)

Pénzcentrum
2004. június 11. 09:00

7.6%-kal voltak magasabbak az árak májusban a tavaly májusi szinthez képest. Az árnövekedés mértéke jóval meghaladta a 7.1-7.2% körül szóródó elemzői várakozásokat. Az árszint növekedésében meghatározó volt az idényáras élelmiszerek illetve az üzemanyagok drágulása. A magas árindex részben bázishatásokkal is indokolható, tavaly májusban 3.6% volt az inflációs mutató.

Az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés májusban 0.9% volt, 2003. májushoz viszonyítva pedig 7.6%-kal növekedtek az árak. Idén az első öt hónapban átlagosan 7.0%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2004. májusban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. májushoz viszonyítva 6.5% volt.


A KSH számításai szerint 2004. első öt hónapjában (tavaly decemberhez képest) az 5.2%-os fogyasztói áremelkedés valamivel több, mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.

1 hónap alatt - 2004. áprilishoz viszonyítva - az élelmiszerek árai átlagosan 1.7%-kal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben növekedett az idényáras élelmiszerek (15.3%), a cukor (11.3%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0.3%-kal emelkedtek.

A szeszes italok, dohányáruk (+1%), a ruházkodási termékek (+1.2%) és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai (+1.2%) az átlagot meghaladóan növekedtek. A dohányárukért átlagosan 2.4%-kal kellett többet fizetni, mint 2004. áprilisban, míg a járműüzemanyag-árak átlagosan 3.7%-kal emelkedtek. A szolgáltatások átlag alatti áremelkedésén belül az üdülési szolgáltatások árai 1.7%-kal, a társasházi közös költségek 1.6%-kal nőttek. A tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében az árak összességükben nem változtak a megelőző hónaphoz viszonyítva.

A dohányáruk árnövekedése jórészt a jövedéki adó emelésének köszönhető, az üzemanyagok áremelkedésében a dráguló olajár játszott meghatározó szerepet. A benzin literenkénti ára 250 Ft fölé nőtt. A ruházati termékeknél az árnövekedés az áprilisi jelentősebb drágulás után is jelentős volt, a tavalyi mértéket meghaladta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áprilisi igen kedvező (7%) alatti adat után a májusi negatív meglepetés kedvezőtlennek értékelhető. Az elemzők májusra, illetve júniusra prognosztizálták az idei inflációs csúcsot, mely az áprilisi értékek után jellemzően 7.1-7.2% köré csökkent. A mostani adatok tükrében ezek alulbecsülték a tényleges folyamatokat.

Az év végére az elemzői konszenzus 6% (dec/dec), mely a mostani értékek függvényében néhány tized százalékpontot felfelé tolódhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm