7.6%-os infláció (jóval várt felett)

Pénzcentrum
2004. június 11. 09:00

7.6%-kal voltak magasabbak az árak májusban a tavaly májusi szinthez képest. Az árnövekedés mértéke jóval meghaladta a 7.1-7.2% körül szóródó elemzői várakozásokat. Az árszint növekedésében meghatározó volt az idényáras élelmiszerek illetve az üzemanyagok drágulása. A magas árindex részben bázishatásokkal is indokolható, tavaly májusban 3.6% volt az inflációs mutató.

Az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés májusban 0.9% volt, 2003. májushoz viszonyítva pedig 7.6%-kal növekedtek az árak. Idén az első öt hónapban átlagosan 7.0%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2004. májusban az "alapdrágulás" (maginfláció) 2003. májushoz viszonyítva 6.5% volt.


A KSH számításai szerint 2004. első öt hónapjában (tavaly decemberhez képest) az 5.2%-os fogyasztói áremelkedés valamivel több, mint egyharmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták.

1 hónap alatt - 2004. áprilishoz viszonyítva - az élelmiszerek árai átlagosan 1.7%-kal emelkedtek. Az átlagosnál nagyobb mértékben növekedett az idényáras élelmiszerek (15.3%), a cukor (11.3%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0.3%-kal emelkedtek.

A szeszes italok, dohányáruk (+1%), a ruházkodási termékek (+1.2%) és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai (+1.2%) az átlagot meghaladóan növekedtek. A dohányárukért átlagosan 2.4%-kal kellett többet fizetni, mint 2004. áprilisban, míg a járműüzemanyag-árak átlagosan 3.7%-kal emelkedtek. A szolgáltatások átlag alatti áremelkedésén belül az üdülési szolgáltatások árai 1.7%-kal, a társasházi közös költségek 1.6%-kal nőttek. A tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében az árak összességükben nem változtak a megelőző hónaphoz viszonyítva.

A dohányáruk árnövekedése jórészt a jövedéki adó emelésének köszönhető, az üzemanyagok áremelkedésében a dráguló olajár játszott meghatározó szerepet. A benzin literenkénti ára 250 Ft fölé nőtt. A ruházati termékeknél az árnövekedés az áprilisi jelentősebb drágulás után is jelentős volt, a tavalyi mértéket meghaladta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áprilisi igen kedvező (7%) alatti adat után a májusi negatív meglepetés kedvezőtlennek értékelhető. Az elemzők májusra, illetve júniusra prognosztizálták az idei inflációs csúcsot, mely az áprilisi értékek után jellemzően 7.1-7.2% köré csökkent. A mostani adatok tükrében ezek alulbecsülték a tényleges folyamatokat.

Az év végére az elemzői konszenzus 6% (dec/dec), mely a mostani értékek függvényében néhány tized százalékpontot felfelé tolódhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem