22 °C Budapest

254 felé tart a forint, jelentősen erősödött a dollár

Pénzcentrum
2004. június 10. 11:45

A forint ma reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 50 fillérrel gyengébb szinten nyitott az euróval szemben, és a kereskedés eddigi szakaszában tovább gyengült. Az állampapírok másodpiacán a rövidebb oldalon mérsékelt (3-5 bázispontos) hozamemelkedés figyelhető meg. A dollár a keddi Greenspan-beszéd hatására tovább erősödött, a kurzus megközelítette a már több mint egy hete nem látott 1.20-as szintet az euróval szemben. A jen ismét érezhető mértékben gyengült a dollárral szemben.
eurhufcomp
eurhufcomp
A forintpiacon ma reggel folytatódott a tegnap délután elindult gyengülési hullám. A kurzus a reggeli 252.50 Ft/euró körüli szintről mostanra már a 252.90-253.40 Ft/euró közötti sávba tevődött át. A forint gyengülése nem volt egyedi jelenség: tegnap a cseh korona, illetve a lengyel zloty kurzusa is feljebb került a vezető devizákkal szemben. Lengyelországban tegnap feltehetően több nagybefektető is zárta pozícióit a hosszú hétvége előtt, ugyanis ma munkaszüneti nap van az országban, így várhatóan sokan pénteken is távol maradnak majd a piactól. Feltehetően ezzel, - illetve a következőkben kifejtendő okokkal - magyarázható a zloty gyengülése, mely annak ellenére következett be, hogy tegnap tették közzé az első negyedéves lengyel GDP-növekedési tényadatot. Az előrejelzéseket is lényegesen meghaladó volumenindex szerint a lengyel bruttó hazai termék 2004. I. negyedében 6.9%-kal nőtt.

Mindhárom devizapiacon a pozíciózárások összefüggésben állhatnak a fejlett piacokon erősödő kamatemelési várakozásokkal. Amint arra már többször utaltunk, a carry trade szűkülő jövedelmezőségének hatására, illetve a mai "Újabb válság közeledik...?"című cikkünkben is részletesen kifejtett okok miatt nőhet a feltörekvő piacokkal szembeni elvárt kockázati felár, amelyek együttes hatására a befektetők mind nagyobb volumenben csoportosítják át befektetéseiket a feltörekvő piacokról a fejlett piacokra. Ennek következménye akár egy jelentősebb mértékű elmozdulás is lehet a feltörekvő piacokon. A hazai deviza kurzusa az elkövetkezendő napokban várhatóan kissé gyengébb szinten ingadozik majd az elmúlt hetekben megszokott 251-252 Ft/euró körüli sávnál.

Érdemes még megemlíteni, hogy a hétvégén kerül sor az Európa Parlament képviselőinek megválasztására. Feltehetően az ehhez kapcsolódó tényleges politikai kockázat a kampányokban hangoztatottnál kisebb, ugyanakkor mégis egy olyan legitimációs, iránymutató szavazás lehet, mely akár érdemi hatással is lehet a következő kb. két év gazdaságpolitikájára.

A forint tegnap a dollár általános világpiaci erősödésével párhuzamosan jelentős mértékben gyengült a zöldhasúval szemben, a kurzus a nap eleji 203 Ft/USD szintről a nap végére már a 208Ft/USD körüli szintre tevődött át, a legutóbbi kötések folytatódó dollárerősödést mutatnak, a kurzus jelenleg már a 209.50-210 közötti sávban ingadozik.

Az állampapírok másodpiacán a forintgyengülésével párhuzamosan mérsékelt hozamemelkedés figyelhető meg, mely főként a rövidebb oldali hozamokra jellemző. A hozamemelkedés mértéke jellemzően 3-5 bázispont. Az ÁKK ma 5 és 10 éves futamidejű aukciókat tart, a kibocsátásra felkínált mennyiségek 35, illetve 25 milliárd forint lesznek.eurusdcomp
eurusdcomp
A keddi Greenspan-beszéd hatására az amerikai fizetőeszköz kurzusa tovább erősödött mind az euróval, mind a jennel szemben. A zöldhasú ismét megközelítette az 1.20-as, a már több mint egy hete nem látott 1.20-as szintet, de az elmúlt órákban megállt a dollár erősödése. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2050-1.2070 USD/EUR sávban születtek. A két vezető deviza kurzusára akár érdembeli befolyással is lehet a ma kora délutáni brit jegybanki kamatdöntés (elemzők többsége 25 bp-os kamatemelést vár), továbbá az amerikai heti friss munkanélküliségről, illetve a külkereskedelmi mérleg hiányáról szóló adatok.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár a jennel szemben is erősödni tudott, a tegnapi 109 JPY/USD alatti szintekről mostanra a kurzus már a 110-es szint közelébe tevődött át a kereskedés, a legutóbbi kötések jellemzően a 109.90—110.10 JPY/USD közötti sávban születtek. Technikai oldalról a jen erősödésének útján a 109.80-as, majd a 109.50-es szint mutatkozik ellenállási szinteknek.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?