7 °C Budapest

254 felé tart a forint, jelentősen erősödött a dollár

Pénzcentrum
2004. június 10. 11:45

A forint ma reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 50 fillérrel gyengébb szinten nyitott az euróval szemben, és a kereskedés eddigi szakaszában tovább gyengült. Az állampapírok másodpiacán a rövidebb oldalon mérsékelt (3-5 bázispontos) hozamemelkedés figyelhető meg. A dollár a keddi Greenspan-beszéd hatására tovább erősödött, a kurzus megközelítette a már több mint egy hete nem látott 1.20-as szintet az euróval szemben. A jen ismét érezhető mértékben gyengült a dollárral szemben.




eurhufcomp
eurhufcomp
A forintpiacon ma reggel folytatódott a tegnap délután elindult gyengülési hullám. A kurzus a reggeli 252.50 Ft/euró körüli szintről mostanra már a 252.90-253.40 Ft/euró közötti sávba tevődött át. A forint gyengülése nem volt egyedi jelenség: tegnap a cseh korona, illetve a lengyel zloty kurzusa is feljebb került a vezető devizákkal szemben. Lengyelországban tegnap feltehetően több nagybefektető is zárta pozícióit a hosszú hétvége előtt, ugyanis ma munkaszüneti nap van az országban, így várhatóan sokan pénteken is távol maradnak majd a piactól. Feltehetően ezzel, - illetve a következőkben kifejtendő okokkal - magyarázható a zloty gyengülése, mely annak ellenére következett be, hogy tegnap tették közzé az első negyedéves lengyel GDP-növekedési tényadatot. Az előrejelzéseket is lényegesen meghaladó volumenindex szerint a lengyel bruttó hazai termék 2004. I. negyedében 6.9%-kal nőtt.

Mindhárom devizapiacon a pozíciózárások összefüggésben állhatnak a fejlett piacokon erősödő kamatemelési várakozásokkal. Amint arra már többször utaltunk, a carry trade szűkülő jövedelmezőségének hatására, illetve a mai "Újabb válság közeledik...?"című cikkünkben is részletesen kifejtett okok miatt nőhet a feltörekvő piacokkal szembeni elvárt kockázati felár, amelyek együttes hatására a befektetők mind nagyobb volumenben csoportosítják át befektetéseiket a feltörekvő piacokról a fejlett piacokra. Ennek következménye akár egy jelentősebb mértékű elmozdulás is lehet a feltörekvő piacokon. A hazai deviza kurzusa az elkövetkezendő napokban várhatóan kissé gyengébb szinten ingadozik majd az elmúlt hetekben megszokott 251-252 Ft/euró körüli sávnál.

Érdemes még megemlíteni, hogy a hétvégén kerül sor az Európa Parlament képviselőinek megválasztására. Feltehetően az ehhez kapcsolódó tényleges politikai kockázat a kampányokban hangoztatottnál kisebb, ugyanakkor mégis egy olyan legitimációs, iránymutató szavazás lehet, mely akár érdemi hatással is lehet a következő kb. két év gazdaságpolitikájára.

A forint tegnap a dollár általános világpiaci erősödésével párhuzamosan jelentős mértékben gyengült a zöldhasúval szemben, a kurzus a nap eleji 203 Ft/USD szintről a nap végére már a 208Ft/USD körüli szintre tevődött át, a legutóbbi kötések folytatódó dollárerősödést mutatnak, a kurzus jelenleg már a 209.50-210 közötti sávban ingadozik.

Az állampapírok másodpiacán a forintgyengülésével párhuzamosan mérsékelt hozamemelkedés figyelhető meg, mely főként a rövidebb oldali hozamokra jellemző. A hozamemelkedés mértéke jellemzően 3-5 bázispont. Az ÁKK ma 5 és 10 éves futamidejű aukciókat tart, a kibocsátásra felkínált mennyiségek 35, illetve 25 milliárd forint lesznek.



eurusdcomp
eurusdcomp
A keddi Greenspan-beszéd hatására az amerikai fizetőeszköz kurzusa tovább erősödött mind az euróval, mind a jennel szemben. A zöldhasú ismét megközelítette az 1.20-as, a már több mint egy hete nem látott 1.20-as szintet, de az elmúlt órákban megállt a dollár erősödése. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2050-1.2070 USD/EUR sávban születtek. A két vezető deviza kurzusára akár érdembeli befolyással is lehet a ma kora délutáni brit jegybanki kamatdöntés (elemzők többsége 25 bp-os kamatemelést vár), továbbá az amerikai heti friss munkanélküliségről, illetve a külkereskedelmi mérleg hiányáról szóló adatok.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár a jennel szemben is erősödni tudott, a tegnapi 109 JPY/USD alatti szintekről mostanra a kurzus már a 110-es szint közelébe tevődött át a kereskedés, a legutóbbi kötések jellemzően a 109.90—110.10 JPY/USD közötti sávban születtek. Technikai oldalról a jen erősödésének útján a 109.80-as, majd a 109.50-es szint mutatkozik ellenállási szinteknek.
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem