29 °C Budapest

254 felé tart a forint, jelentősen erősödött a dollár

Pénzcentrum
2004. június 10. 11:45

A forint ma reggel a tegnapi záróértékénél mintegy 50 fillérrel gyengébb szinten nyitott az euróval szemben, és a kereskedés eddigi szakaszában tovább gyengült. Az állampapírok másodpiacán a rövidebb oldalon mérsékelt (3-5 bázispontos) hozamemelkedés figyelhető meg. A dollár a keddi Greenspan-beszéd hatására tovább erősödött, a kurzus megközelítette a már több mint egy hete nem látott 1.20-as szintet az euróval szemben. A jen ismét érezhető mértékben gyengült a dollárral szemben.




eurhufcomp
eurhufcomp
A forintpiacon ma reggel folytatódott a tegnap délután elindult gyengülési hullám. A kurzus a reggeli 252.50 Ft/euró körüli szintről mostanra már a 252.90-253.40 Ft/euró közötti sávba tevődött át. A forint gyengülése nem volt egyedi jelenség: tegnap a cseh korona, illetve a lengyel zloty kurzusa is feljebb került a vezető devizákkal szemben. Lengyelországban tegnap feltehetően több nagybefektető is zárta pozícióit a hosszú hétvége előtt, ugyanis ma munkaszüneti nap van az országban, így várhatóan sokan pénteken is távol maradnak majd a piactól. Feltehetően ezzel, - illetve a következőkben kifejtendő okokkal - magyarázható a zloty gyengülése, mely annak ellenére következett be, hogy tegnap tették közzé az első negyedéves lengyel GDP-növekedési tényadatot. Az előrejelzéseket is lényegesen meghaladó volumenindex szerint a lengyel bruttó hazai termék 2004. I. negyedében 6.9%-kal nőtt.

Mindhárom devizapiacon a pozíciózárások összefüggésben állhatnak a fejlett piacokon erősödő kamatemelési várakozásokkal. Amint arra már többször utaltunk, a carry trade szűkülő jövedelmezőségének hatására, illetve a mai "Újabb válság közeledik...?"című cikkünkben is részletesen kifejtett okok miatt nőhet a feltörekvő piacokkal szembeni elvárt kockázati felár, amelyek együttes hatására a befektetők mind nagyobb volumenben csoportosítják át befektetéseiket a feltörekvő piacokról a fejlett piacokra. Ennek következménye akár egy jelentősebb mértékű elmozdulás is lehet a feltörekvő piacokon. A hazai deviza kurzusa az elkövetkezendő napokban várhatóan kissé gyengébb szinten ingadozik majd az elmúlt hetekben megszokott 251-252 Ft/euró körüli sávnál.

Érdemes még megemlíteni, hogy a hétvégén kerül sor az Európa Parlament képviselőinek megválasztására. Feltehetően az ehhez kapcsolódó tényleges politikai kockázat a kampányokban hangoztatottnál kisebb, ugyanakkor mégis egy olyan legitimációs, iránymutató szavazás lehet, mely akár érdemi hatással is lehet a következő kb. két év gazdaságpolitikájára.

A forint tegnap a dollár általános világpiaci erősödésével párhuzamosan jelentős mértékben gyengült a zöldhasúval szemben, a kurzus a nap eleji 203 Ft/USD szintről a nap végére már a 208Ft/USD körüli szintre tevődött át, a legutóbbi kötések folytatódó dollárerősödést mutatnak, a kurzus jelenleg már a 209.50-210 közötti sávban ingadozik.

Az állampapírok másodpiacán a forintgyengülésével párhuzamosan mérsékelt hozamemelkedés figyelhető meg, mely főként a rövidebb oldali hozamokra jellemző. A hozamemelkedés mértéke jellemzően 3-5 bázispont. Az ÁKK ma 5 és 10 éves futamidejű aukciókat tart, a kibocsátásra felkínált mennyiségek 35, illetve 25 milliárd forint lesznek.



eurusdcomp
eurusdcomp
A keddi Greenspan-beszéd hatására az amerikai fizetőeszköz kurzusa tovább erősödött mind az euróval, mind a jennel szemben. A zöldhasú ismét megközelítette az 1.20-as, a már több mint egy hete nem látott 1.20-as szintet, de az elmúlt órákban megállt a dollár erősödése. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2050-1.2070 USD/EUR sávban születtek. A két vezető deviza kurzusára akár érdembeli befolyással is lehet a ma kora délutáni brit jegybanki kamatdöntés (elemzők többsége 25 bp-os kamatemelést vár), továbbá az amerikai heti friss munkanélküliségről, illetve a külkereskedelmi mérleg hiányáról szóló adatok.

usdjpycomp
usdjpycomp
A dollár a jennel szemben is erősödni tudott, a tegnapi 109 JPY/USD alatti szintekről mostanra a kurzus már a 110-es szint közelébe tevődött át a kereskedés, a legutóbbi kötések jellemzően a 109.90—110.10 JPY/USD közötti sávban születtek. Technikai oldalról a jen erősödésének útján a 109.80-as, majd a 109.50-es szint mutatkozik ellenállási szinteknek.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem