Kiváró forintpiac, 1.23 felett a dollár

Pénzcentrum
2004. június 7. 10:49

A forintpiacon a jegybank kora délutáni ülésének végéig a kivárás lehet a jellemző, mivel a piac megosztott a mai kamatcsökkentés kérdésében. A forint ma a pénteki záróértékénél kissé gyengébben nyitott az euróval szemben, az első kötések jellemzően a 253 Ft/euró közelében születtek. Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékben (15-20 bp) csökkentek a rövidebb oldali hozamok a kereskedés eddigi szakaszában, mely a kamatcsökkentési várakozások erősödésére utal. A dollár a hétvégére az 1.24-es szint irányába mozdult az euróval szemben, mostanra a kurzus már kis korrekciót mutat. A jen érdemben erősödött a dollárral szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a pénteki zárószintjénél kissé gyengébben nyitott az euróval szemben, az első kötések jellemzően a 252.70 - 253.20 közötti sávban születtek, majd egy átmeneti erősödést követően továbbra is ebben a sávban ingadozik a hazai fizetőeszköz.

Bár az elemzők többsége óvatos kamatcsökkentésre számít a mai jegybanki ülés eredményeként, ugyanakkor többen vannak olyanok is, akik szerint a monetáris hatóság megvárja a ma késő délutáni májusi államháztartási, illetve a pénteki inflációs adatokat, és csak ezután szánja rá magát az irányadó ráta csökkentésére. A döntés nyilvánosságra hozataláig óvatos kereskedésre számíthatunk mind a deviza- mind az állampapírpiacon.

Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékű hozamcsökkenés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában. A rövidebb oldali hozamok mintegy 15-20 bázisponttal kerültek lejjebb, míg a hosszabb oldali hozamok stagnálást mutatnak.

Az ÁKK holnap 3 hónapos diszont-kincstárjegyeket bocsát ki, csütörtökön az 5 és 10 éves államkötvények aukcióit tartja. Az aukciókra felkínált mennyiségek rendre 35, 35 és 25 milliárd forint.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár múlt pénteken a vártnál lényegesen kedvezőbb amerikai munkaerő-piaci adatok nyomán gyengült az euróval szemben, az adatok nyilvánosságra kerülését követően a kurzus megközelítette az 1.24 USD/EUR szintet is. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2310 - 1.2330 USD/EUR sávban születtek. Elemzők többsége a pénteki adatok láttán szinte biztosra veszi, hogy a FED június végi kétnapos ülésén 25 bázisponttal emelni fogja a történelmi mélyponton lévő refinanszírozási rátát, míg mások szerint a FED ezzel a lépéssel megvárhatja az augusztusi ülést is. Szakértők szerint sok függ az olajár további alakulásától is, annak többek között az inflációra, illetve a gazdasági növekedésre gyakorolt hatásai miatt. Egyes elemzők véleménye szerint a dollár az olajár csúcsdöntései miatt gyengült az elmúlt két hétben számottevő mértékben az euróval szemben.

Mivel a héten az Egyesült Államokban csak kevés fontosabb makroadat jelenik meg, ezért a piac várhatóan a megszokottnál is jobban figyel majd Alan Greenspan-nek, a FED elnökének keddi londoni, illetve csütörtöki egyesült államokbeli (szenátusi bankbizottsági) beszédeire, melyektől további eligazodást várnak a befektetők.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen az elmúlt néhány órában érezhető mértékben erősödött a dollárral szemben, a kurzus a 111.40-111.50 közeli szintekről mostanra a 110-110.20 USD/JPY közötti sávba mozdult. Technikai szempontból a jen mostani erősödésében szerepet játszhat az, hogy az USD/JPY kurzus 100 és 200 napos mozgóátlaga a 111 közeli szintekhez képest 2-3 jennel alacsonyabb szinteken van. A következő alátámasztási pont a jen/dollár relációban a 109.65-ös szintnél mutatkozik.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?