Kiváró forintpiac, 1.23 felett a dollár

Pénzcentrum
2004. június 7. 10:49

A forintpiacon a jegybank kora délutáni ülésének végéig a kivárás lehet a jellemző, mivel a piac megosztott a mai kamatcsökkentés kérdésében. A forint ma a pénteki záróértékénél kissé gyengébben nyitott az euróval szemben, az első kötések jellemzően a 253 Ft/euró közelében születtek. Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékben (15-20 bp) csökkentek a rövidebb oldali hozamok a kereskedés eddigi szakaszában, mely a kamatcsökkentési várakozások erősödésére utal. A dollár a hétvégére az 1.24-es szint irányába mozdult az euróval szemben, mostanra a kurzus már kis korrekciót mutat. A jen érdemben erősödött a dollárral szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a pénteki zárószintjénél kissé gyengébben nyitott az euróval szemben, az első kötések jellemzően a 252.70 - 253.20 közötti sávban születtek, majd egy átmeneti erősödést követően továbbra is ebben a sávban ingadozik a hazai fizetőeszköz.

Bár az elemzők többsége óvatos kamatcsökkentésre számít a mai jegybanki ülés eredményeként, ugyanakkor többen vannak olyanok is, akik szerint a monetáris hatóság megvárja a ma késő délutáni májusi államháztartási, illetve a pénteki inflációs adatokat, és csak ezután szánja rá magát az irányadó ráta csökkentésére. A döntés nyilvánosságra hozataláig óvatos kereskedésre számíthatunk mind a deviza- mind az állampapírpiacon.

Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékű hozamcsökkenés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában. A rövidebb oldali hozamok mintegy 15-20 bázisponttal kerültek lejjebb, míg a hosszabb oldali hozamok stagnálást mutatnak.

Az ÁKK holnap 3 hónapos diszont-kincstárjegyeket bocsát ki, csütörtökön az 5 és 10 éves államkötvények aukcióit tartja. Az aukciókra felkínált mennyiségek rendre 35, 35 és 25 milliárd forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár múlt pénteken a vártnál lényegesen kedvezőbb amerikai munkaerő-piaci adatok nyomán gyengült az euróval szemben, az adatok nyilvánosságra kerülését követően a kurzus megközelítette az 1.24 USD/EUR szintet is. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2310 - 1.2330 USD/EUR sávban születtek. Elemzők többsége a pénteki adatok láttán szinte biztosra veszi, hogy a FED június végi kétnapos ülésén 25 bázisponttal emelni fogja a történelmi mélyponton lévő refinanszírozási rátát, míg mások szerint a FED ezzel a lépéssel megvárhatja az augusztusi ülést is. Szakértők szerint sok függ az olajár további alakulásától is, annak többek között az inflációra, illetve a gazdasági növekedésre gyakorolt hatásai miatt. Egyes elemzők véleménye szerint a dollár az olajár csúcsdöntései miatt gyengült az elmúlt két hétben számottevő mértékben az euróval szemben.

Mivel a héten az Egyesült Államokban csak kevés fontosabb makroadat jelenik meg, ezért a piac várhatóan a megszokottnál is jobban figyel majd Alan Greenspan-nek, a FED elnökének keddi londoni, illetve csütörtöki egyesült államokbeli (szenátusi bankbizottsági) beszédeire, melyektől további eligazodást várnak a befektetők.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen az elmúlt néhány órában érezhető mértékben erősödött a dollárral szemben, a kurzus a 111.40-111.50 közeli szintekről mostanra a 110-110.20 USD/JPY közötti sávba mozdult. Technikai szempontból a jen mostani erősödésében szerepet játszhat az, hogy az USD/JPY kurzus 100 és 200 napos mozgóátlaga a 111 közeli szintekhez képest 2-3 jennel alacsonyabb szinteken van. A következő alátámasztási pont a jen/dollár relációban a 109.65-ös szintnél mutatkozik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm