Kiváró forintpiac, 1.23 felett a dollár

Pénzcentrum
2004. június 7. 10:49

A forintpiacon a jegybank kora délutáni ülésének végéig a kivárás lehet a jellemző, mivel a piac megosztott a mai kamatcsökkentés kérdésében. A forint ma a pénteki záróértékénél kissé gyengébben nyitott az euróval szemben, az első kötések jellemzően a 253 Ft/euró közelében születtek. Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékben (15-20 bp) csökkentek a rövidebb oldali hozamok a kereskedés eddigi szakaszában, mely a kamatcsökkentési várakozások erősödésére utal. A dollár a hétvégére az 1.24-es szint irányába mozdult az euróval szemben, mostanra a kurzus már kis korrekciót mutat. A jen érdemben erősödött a dollárral szemben.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint ma reggel a pénteki zárószintjénél kissé gyengébben nyitott az euróval szemben, az első kötések jellemzően a 252.70 - 253.20 közötti sávban születtek, majd egy átmeneti erősödést követően továbbra is ebben a sávban ingadozik a hazai fizetőeszköz.

Bár az elemzők többsége óvatos kamatcsökkentésre számít a mai jegybanki ülés eredményeként, ugyanakkor többen vannak olyanok is, akik szerint a monetáris hatóság megvárja a ma késő délutáni májusi államháztartási, illetve a pénteki inflációs adatokat, és csak ezután szánja rá magát az irányadó ráta csökkentésére. A döntés nyilvánosságra hozataláig óvatos kereskedésre számíthatunk mind a deviza- mind az állampapírpiacon.

Az állampapírok másodpiacán érezhető mértékű hozamcsökkenés figyelhető meg a kereskedés eddigi szakaszában. A rövidebb oldali hozamok mintegy 15-20 bázisponttal kerültek lejjebb, míg a hosszabb oldali hozamok stagnálást mutatnak.

Az ÁKK holnap 3 hónapos diszont-kincstárjegyeket bocsát ki, csütörtökön az 5 és 10 éves államkötvények aukcióit tartja. Az aukciókra felkínált mennyiségek rendre 35, 35 és 25 milliárd forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár múlt pénteken a vártnál lényegesen kedvezőbb amerikai munkaerő-piaci adatok nyomán gyengült az euróval szemben, az adatok nyilvánosságra kerülését követően a kurzus megközelítette az 1.24 USD/EUR szintet is. A legutóbbi kötések jellemzően az 1.2310 - 1.2330 USD/EUR sávban születtek. Elemzők többsége a pénteki adatok láttán szinte biztosra veszi, hogy a FED június végi kétnapos ülésén 25 bázisponttal emelni fogja a történelmi mélyponton lévő refinanszírozási rátát, míg mások szerint a FED ezzel a lépéssel megvárhatja az augusztusi ülést is. Szakértők szerint sok függ az olajár további alakulásától is, annak többek között az inflációra, illetve a gazdasági növekedésre gyakorolt hatásai miatt. Egyes elemzők véleménye szerint a dollár az olajár csúcsdöntései miatt gyengült az elmúlt két hétben számottevő mértékben az euróval szemben.

Mivel a héten az Egyesült Államokban csak kevés fontosabb makroadat jelenik meg, ezért a piac várhatóan a megszokottnál is jobban figyel majd Alan Greenspan-nek, a FED elnökének keddi londoni, illetve csütörtöki egyesült államokbeli (szenátusi bankbizottsági) beszédeire, melyektől további eligazodást várnak a befektetők.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen az elmúlt néhány órában érezhető mértékben erősödött a dollárral szemben, a kurzus a 111.40-111.50 közeli szintekről mostanra a 110-110.20 USD/JPY közötti sávba mozdult. Technikai szempontból a jen mostani erősödésében szerepet játszhat az, hogy az USD/JPY kurzus 100 és 200 napos mozgóátlaga a 111 közeli szintekhez képest 2-3 jennel alacsonyabb szinteken van. A következő alátámasztási pont a jen/dollár relációban a 109.65-ös szintnél mutatkozik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?