Ismét emelkednek az ipari termelői árak (dráguló olaj)

Pénzcentrum
2004. június 3. 09:05

Az elmúlt két havi árcsökkenést követően ismét emelkedtek az ipari termelői árak, és áprilisban 0.6%-kal haladták meg a márciusi szintet - közölte a KSH. A belföldi és a forintban kifejezett exportértékesítések havi áralakulása ugyanilyen mértékű volt. A termelői árak 12 havi árnövekedési üteme 4.4%-ot tett ki, ezen belül a belföldi értékesítési áraké 8.4%-kal, a forintban mért exporté 1.3%-kal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Az olajár emelkedése már erősen éreztette hatását.

A belföldi értékesítések áprilisi áralakulását az előző hónaphoz viszonyítva döntően a feldolgozóipari ágazatokban mért, átlagosan 0.9%-os árnövekedés határozta meg. Az áremelkedést elsősorban a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása (4%) és kőolaj-feldolgozás átlag felett növekvő árai indukálták (2.2%). A belföldi értékesítésekben meghatározó élelmiszer-ipari ágazatban az árnövekedés 0.4% volt. Az energiaágazatban mért 0.4%-os átlagos ármérséklődést a villamosenergia-termelés, -elosztásban megfigyelt 0.9%-os árcsökkenés váltotta ki, amit a hőerőművek által előállított villamos energiának a maximált hatósági áraknál némileg alacsonyabb áron történő, ágazaton belüli értékesítése indokolt.

A 12 havi áremelkedés a belföldi értékesítésben átlagosan 8.4% volt. Átlagot meghaladó mértékben növekedtek az árak az ún. energiaágazatban (16.0%), ezen belül is a gázgyártás, -elosztás (34.8%), továbbá a gőz-, melegvízellátásban (14.8%).

A forintban mért exportértékesítési árak áprilisban az előző hónaphoz mérten 0.6%-kal emelkedtek. A feldolgozóipari ágazatok közül a legerőteljesebben (3.5%-kal) a kőolaj-feldolgozás árszintje nőtt. Az ipari kivitelt meghatározó gépipari ágazatok közül a villamosgép-, műszergyártás ágazatban 1.8%-os árnövekedést mért a KSH. A világpiaci áralakulással összhangban a legradikálisabban (12.4%-kal) a kőolaj-feldolgozás kiviteli árai nőttek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm