20 °C Budapest

Holnap GDP adat: mi várható?

Pénzcentrum
2004. június 1. 12:07

Holnap teszi közzé a KSH az első negyedéves GDP adat első becslését. A Reuters által készített korábbi felmérés szerint a piaci elemzők 3.6%-os év/év növekedésre számítanak. A GDP a tavalyi utolsó negyedévben 3.6%-kal, 2003 első negyedévében 2.7%-kal emelkedett.

A KSH holnap kínálat oldali becslést ad az első negyedéves bruttó hazai termékre, melyet kb. egy hónap múlva követnek a felhasználás oldali adatok. A hozzáadott érték feltehetően igen dinamikusan növekedhetett az iparban (elsősorban az exportértékesítéshez kapcsolódóan), emellett a szolgáltatásoknál némileg tovább mérséklődhet a növekedés. A reálkeresetek dinamikájában tapasztalat éles letörés miatt a hozzáadott érték növekedése a szolgáltató ágazatokban 3% alá csökkenhetett.

Az ipari termelés növekedési üteme több mint 1.5%ponttal haladta meg a tavalyi utolsó negyedév bővülését, mely a hozzáadott érték növekedésben is érvényesülhet. Ez alapján 7% körüli hozzáadott érték növekedés valószínűsíthető az iparban.

Az építőipar növekedése kiemelkedően gyors volt az első negyedévben (kb. 20%), melyben az alacsony bázisok is meghatározó szerepet játszottak. Amíg a hozzáadott érték bővülés itt a tavalyi utolsó negyedévben 4.2% volt, addig az első negyedévben várhatóan meghaladja a 15%-ot.

A mezőgazdaságban a korábbi trendeknek megfelelően folytatódhat a teljesítménycsökkenés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GDP súlyokat tekintve a mezőgazdaság kb. 4%-os, az ipar 27%-os, az építőipar közel 6%-os, a szolgáltatások 64%-os részarányt képviselnek.

Az év egészére összességében a piaci elemzők 3.5%-os, 2005-re 3.8%-os GDP növekedést prognosztizálnak. A külső konjunktúra várható növekedése az export és a beruházások fokozódó növekedésbeli szerepe miatt döntő lesz a dinamika alakulásában.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?