23 °C Budapest

Holnap GDP adat: mi várható?

Pénzcentrum
2004. június 1. 12:07

Holnap teszi közzé a KSH az első negyedéves GDP adat első becslését. A Reuters által készített korábbi felmérés szerint a piaci elemzők 3.6%-os év/év növekedésre számítanak. A GDP a tavalyi utolsó negyedévben 3.6%-kal, 2003 első negyedévében 2.7%-kal emelkedett.

A KSH holnap kínálat oldali becslést ad az első negyedéves bruttó hazai termékre, melyet kb. egy hónap múlva követnek a felhasználás oldali adatok. A hozzáadott érték feltehetően igen dinamikusan növekedhetett az iparban (elsősorban az exportértékesítéshez kapcsolódóan), emellett a szolgáltatásoknál némileg tovább mérséklődhet a növekedés. A reálkeresetek dinamikájában tapasztalat éles letörés miatt a hozzáadott érték növekedése a szolgáltató ágazatokban 3% alá csökkenhetett.

Az ipari termelés növekedési üteme több mint 1.5%ponttal haladta meg a tavalyi utolsó negyedév bővülését, mely a hozzáadott érték növekedésben is érvényesülhet. Ez alapján 7% körüli hozzáadott érték növekedés valószínűsíthető az iparban.

Az építőipar növekedése kiemelkedően gyors volt az első negyedévben (kb. 20%), melyben az alacsony bázisok is meghatározó szerepet játszottak. Amíg a hozzáadott érték bővülés itt a tavalyi utolsó negyedévben 4.2% volt, addig az első negyedévben várhatóan meghaladja a 15%-ot.

A mezőgazdaságban a korábbi trendeknek megfelelően folytatódhat a teljesítménycsökkenés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A GDP súlyokat tekintve a mezőgazdaság kb. 4%-os, az ipar 27%-os, az építőipar közel 6%-os, a szolgáltatások 64%-os részarányt képviselnek.

Az év egészére összességében a piaci elemzők 3.5%-os, 2005-re 3.8%-os GDP növekedést prognosztizálnak. A külső konjunktúra várható növekedése az export és a beruházások fokozódó növekedésbeli szerepe miatt döntő lesz a dinamika alakulásában.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?