Holnap GDP adat: mi várható?

Pénzcentrum
2004. június 1. 12:07

Holnap teszi közzé a KSH az első negyedéves GDP adat első becslését. A Reuters által készített korábbi felmérés szerint a piaci elemzők 3.6%-os év/év növekedésre számítanak. A GDP a tavalyi utolsó negyedévben 3.6%-kal, 2003 első negyedévében 2.7%-kal emelkedett.

A KSH holnap kínálat oldali becslést ad az első negyedéves bruttó hazai termékre, melyet kb. egy hónap múlva követnek a felhasználás oldali adatok. A hozzáadott érték feltehetően igen dinamikusan növekedhetett az iparban (elsősorban az exportértékesítéshez kapcsolódóan), emellett a szolgáltatásoknál némileg tovább mérséklődhet a növekedés. A reálkeresetek dinamikájában tapasztalat éles letörés miatt a hozzáadott érték növekedése a szolgáltató ágazatokban 3% alá csökkenhetett.

Az ipari termelés növekedési üteme több mint 1.5%ponttal haladta meg a tavalyi utolsó negyedév bővülését, mely a hozzáadott érték növekedésben is érvényesülhet. Ez alapján 7% körüli hozzáadott érték növekedés valószínűsíthető az iparban.

Az építőipar növekedése kiemelkedően gyors volt az első negyedévben (kb. 20%), melyben az alacsony bázisok is meghatározó szerepet játszottak. Amíg a hozzáadott érték bővülés itt a tavalyi utolsó negyedévben 4.2% volt, addig az első negyedévben várhatóan meghaladja a 15%-ot.

A mezőgazdaságban a korábbi trendeknek megfelelően folytatódhat a teljesítménycsökkenés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A GDP súlyokat tekintve a mezőgazdaság kb. 4%-os, az ipar 27%-os, az építőipar közel 6%-os, a szolgáltatások 64%-os részarányt képviselnek.

Az év egészére összességében a piaci elemzők 3.5%-os, 2005-re 3.8%-os GDP növekedést prognosztizálnak. A külső konjunktúra várható növekedése az export és a beruházások fokozódó növekedésbeli szerepe miatt döntő lesz a dinamika alakulásában.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem