25 °C Budapest

IMF: további intézkedésekkel tartható a kormány 4.6%-os deficitterve, csak óvatosan az árfolyamról

Pénzcentrum
2004. május 25. 10:40

Jelentős makrogazdasági egyensúlyhiányokat lát a Nemzetközi Valutaalap a magyar gazdaság esetében. A rendkívül gyors bérkiáramlásnak káros következményei voltak a költségvetési politikára, az inflációra és a folyó fizetési mérlegre. Az elmúlt mintegy egy év folyamán tapasztalt egyensúlyhiányok gazdaságpolitikai ellentmondásokkal párosulva gyengítették a gazdaságpolitika hitelességét, növelve a volatilitást a pénzügyi piacokon. A közelmúlt adatai azonban már ígéretesebbnek tűnnek, ami a gazdasági növekedési kilátásokat illetően optimizmusra adhat okot. A nemzetközi versenyképesség terén 2001-2002-ben bekövetkezett jelentős romlás 2003-ban megfordult. Az IMF mostani jelentésében már elérhetőnek véli a 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány előirányzatot, ugyanakkor további takarékossági intézkedéseket lát szükségesnek. Megítélése szerint amíg nem látható, hogy a maastrichti kritérimok inflációra és költségvetési hiányra vonatkozó feltételei teljesíthetőek, addig nem érdemes dönteni az ERM-II rendszerbe való belépésről.

Az IMF az idei évre 3.2%-os GDP növekedést jósol, mely a kormányzati 3.5%-os és az MNB 3.4%-os előrejelzésétől is elmarad. A fogyasztói árindex az év végére 6.5%-ra mérséklődhet, ami 0.5%ponttal magasabb az MNB aktualizált prognózisánál. Az egyik legfontosabb eltérés az előző IMF jelentéstől, hogy a Valutaalap itt már elfogadja a kormány által kitűzött 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány célt. Korábban itt a Valutaalap 5.3%-ot prognosztizált. Az IMF által közzétett rövid kivonatból nem derül ki egyértelműen, hogy ez a prognózis valóban az előző becsléssel konzisztens és az év folyamán további kiadáscsökkentő lépéseket tételez fel, de nagy valószínűséggel ezt jelenti.

Az IMF elismerően szólt a növekedési kilátások javulására utaló legfrissebb jelekről. A szervezet vezetői megállapították, hogy a termelékenység tartós növekedése és a bérek visszafogása elősegítené a versenyképesség további javulását. Összességében az IMF igazgatói úgy érezték, hogy a helyes gazdaságpolitika esetén Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a külgazdasági környezet megerősödésének előnyeit egy kiegyensúlyozottabb gazdasági növekedés elérése érdekében. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy Magyarország gazdasági kilátásainak tartós javulásához és az árfolyam, valamint kamat ingadozások általi sebezhetősége mérsékléséhez elengedhetetlen a makrogazdasági egyensúlyhiányok megfékezése.Az IMF felhívta a figyelmet a költségvetési kiigazítás támogatásának szükségességére, a monetáris és költségvetési politika összehangoltabbá tétele érdekében. A hiteles költségvetési politikai intézkedések segítik a folyó fizetési mérleg javulását, csökkentik a kockázati felárakat, elősegítik a kamatcsökkentést, és mérséklik a piaci megítélés változásai miatti sebezhetőséget.

A hatóságok által 2004-re előirányzott költségvetési kiigazítás az igazgatók általános meglátása szerint kellően ambiciózus. Felhívták azonban a figyelmet a 2004. évi deficit célkitűzés teljesítés elmulasztásának kockázatára, és figyelmeztettek, hogy hamarosan további költségvetési kiigazításra lehet szükség. A GDP arányos deficitprognózis 5.3%-ról 4.6%-ra csökkent az előző jelentés óta. Az igazgatók úgy vélik, hogy középtávon a tartós költségvetési kiigazítás biztosításához a kiadások alapvető reformja szükséges. Megjegyezték, hogy - elsősorban a munkaerőt terhelő - magas adóterhek, illetve az állami beruházásokból és az EU csatlakozásból eredő kiadási oldali nyomásnak való megfelelés miatt a folyó kiadások konszolidációja az elsődleges feladat.

Ezen túl középtávon jelentős megtakarítások érhetők el, államigazgatás racionalizálásán, a nyugdíjreform folytatásán, a szociális juttatások és támogatások szerkezetének és a rászorultsági elv alkalmazásának javításán, valamint az oktatás és az egészségügy reformján keresztül. Ezzel összefüggésben az igazgatók javasolták a lakástámogatási rendszer további szigorítását, illetve az elkövetkező időszakban az állami szektorban a bérek határozottabb visszafogását. Az IMF szükségesnek látja, hogy gördülő költségvetési tervetalakítsanak ki, és azt az éves költségvetési folyamatba építsék be.Az IMF szerint a hivatalos kamatszint továbbra is magas, néhány igazgató is lehetőséget látna a kamatok további mérséklésére Többen azonban úgy vélték, hogy a monetáris politika a jelenlegi helyzetben megfelelő. Abban egyetértettek, hogy jelentősebb kamatcsökkentésre csak akkor nyílik lehetőség, ha a gazdaságpolitika hitelességének tartós visszaállításaérdekében megtörténik a meghirdetett költségvetési kiigazítás.

A legjelentősebb kihívást középtávon a gazdaságpolitikai kereteknek az euró bevezetéséhezszükséges követelményekhez való igazítása jelenti. Erősebb bizonyosságra lesz szükség arra vonatkozóan, hogy a szükséges költségvetési kiigazítás és inflációcsökkentés ténylegesen megvalósul, mielőtt a hatóságok hozzálátnának az ERM-2 rendszerbe történő belépésről és az euró bevezetéséről szóló konkrét időpont meghatározásához. Hozzáfűzték még, hogy az ERM-2 közeledtével szigorúan elkerülendő minden olyan nyilvános megnyilatkozás, amelyből egy adott árfolyam szinthez vagy sávhoz való merev elkötelezettségre lehet következtetni, mert ez újabb spekulációs támadást válthat ki.

A következő IV-es cikkely szerinti gazdaságpolitikai konzultációra Magyarországgal előreláthatólag a szokásos 12 hónapos ciklus szerint kerül sor.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem