15 °C Budapest

IMF: további intézkedésekkel tartható a kormány 4.6%-os deficitterve, csak óvatosan az árfolyamról

Pénzcentrum
2004. május 25. 10:40

Jelentős makrogazdasági egyensúlyhiányokat lát a Nemzetközi Valutaalap a magyar gazdaság esetében. A rendkívül gyors bérkiáramlásnak káros következményei voltak a költségvetési politikára, az inflációra és a folyó fizetési mérlegre. Az elmúlt mintegy egy év folyamán tapasztalt egyensúlyhiányok gazdaságpolitikai ellentmondásokkal párosulva gyengítették a gazdaságpolitika hitelességét, növelve a volatilitást a pénzügyi piacokon. A közelmúlt adatai azonban már ígéretesebbnek tűnnek, ami a gazdasági növekedési kilátásokat illetően optimizmusra adhat okot. A nemzetközi versenyképesség terén 2001-2002-ben bekövetkezett jelentős romlás 2003-ban megfordult. Az IMF mostani jelentésében már elérhetőnek véli a 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány előirányzatot, ugyanakkor további takarékossági intézkedéseket lát szükségesnek. Megítélése szerint amíg nem látható, hogy a maastrichti kritérimok inflációra és költségvetési hiányra vonatkozó feltételei teljesíthetőek, addig nem érdemes dönteni az ERM-II rendszerbe való belépésről.

Az IMF az idei évre 3.2%-os GDP növekedést jósol, mely a kormányzati 3.5%-os és az MNB 3.4%-os előrejelzésétől is elmarad. A fogyasztói árindex az év végére 6.5%-ra mérséklődhet, ami 0.5%ponttal magasabb az MNB aktualizált prognózisánál. Az egyik legfontosabb eltérés az előző IMF jelentéstől, hogy a Valutaalap itt már elfogadja a kormány által kitűzött 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány célt. Korábban itt a Valutaalap 5.3%-ot prognosztizált. Az IMF által közzétett rövid kivonatból nem derül ki egyértelműen, hogy ez a prognózis valóban az előző becsléssel konzisztens és az év folyamán további kiadáscsökkentő lépéseket tételez fel, de nagy valószínűséggel ezt jelenti.

Az IMF elismerően szólt a növekedési kilátások javulására utaló legfrissebb jelekről. A szervezet vezetői megállapították, hogy a termelékenység tartós növekedése és a bérek visszafogása elősegítené a versenyképesség további javulását. Összességében az IMF igazgatói úgy érezték, hogy a helyes gazdaságpolitika esetén Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a külgazdasági környezet megerősödésének előnyeit egy kiegyensúlyozottabb gazdasági növekedés elérése érdekében. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy Magyarország gazdasági kilátásainak tartós javulásához és az árfolyam, valamint kamat ingadozások általi sebezhetősége mérsékléséhez elengedhetetlen a makrogazdasági egyensúlyhiányok megfékezése.Az IMF felhívta a figyelmet a költségvetési kiigazítás támogatásának szükségességére, a monetáris és költségvetési politika összehangoltabbá tétele érdekében. A hiteles költségvetési politikai intézkedések segítik a folyó fizetési mérleg javulását, csökkentik a kockázati felárakat, elősegítik a kamatcsökkentést, és mérséklik a piaci megítélés változásai miatti sebezhetőséget.

A hatóságok által 2004-re előirányzott költségvetési kiigazítás az igazgatók általános meglátása szerint kellően ambiciózus. Felhívták azonban a figyelmet a 2004. évi deficit célkitűzés teljesítés elmulasztásának kockázatára, és figyelmeztettek, hogy hamarosan további költségvetési kiigazításra lehet szükség. A GDP arányos deficitprognózis 5.3%-ról 4.6%-ra csökkent az előző jelentés óta. Az igazgatók úgy vélik, hogy középtávon a tartós költségvetési kiigazítás biztosításához a kiadások alapvető reformja szükséges. Megjegyezték, hogy - elsősorban a munkaerőt terhelő - magas adóterhek, illetve az állami beruházásokból és az EU csatlakozásból eredő kiadási oldali nyomásnak való megfelelés miatt a folyó kiadások konszolidációja az elsődleges feladat.

Ezen túl középtávon jelentős megtakarítások érhetők el, államigazgatás racionalizálásán, a nyugdíjreform folytatásán, a szociális juttatások és támogatások szerkezetének és a rászorultsági elv alkalmazásának javításán, valamint az oktatás és az egészségügy reformján keresztül. Ezzel összefüggésben az igazgatók javasolták a lakástámogatási rendszer további szigorítását, illetve az elkövetkező időszakban az állami szektorban a bérek határozottabb visszafogását. Az IMF szükségesnek látja, hogy gördülő költségvetési tervetalakítsanak ki, és azt az éves költségvetési folyamatba építsék be.Az IMF szerint a hivatalos kamatszint továbbra is magas, néhány igazgató is lehetőséget látna a kamatok további mérséklésére Többen azonban úgy vélték, hogy a monetáris politika a jelenlegi helyzetben megfelelő. Abban egyetértettek, hogy jelentősebb kamatcsökkentésre csak akkor nyílik lehetőség, ha a gazdaságpolitika hitelességének tartós visszaállításaérdekében megtörténik a meghirdetett költségvetési kiigazítás.

A legjelentősebb kihívást középtávon a gazdaságpolitikai kereteknek az euró bevezetéséhezszükséges követelményekhez való igazítása jelenti. Erősebb bizonyosságra lesz szükség arra vonatkozóan, hogy a szükséges költségvetési kiigazítás és inflációcsökkentés ténylegesen megvalósul, mielőtt a hatóságok hozzálátnának az ERM-2 rendszerbe történő belépésről és az euró bevezetéséről szóló konkrét időpont meghatározásához. Hozzáfűzték még, hogy az ERM-2 közeledtével szigorúan elkerülendő minden olyan nyilvános megnyilatkozás, amelyből egy adott árfolyam szinthez vagy sávhoz való merev elkötelezettségre lehet következtetni, mert ez újabb spekulációs támadást válthat ki.

A következő IV-es cikkely szerinti gazdaságpolitikai konzultációra Magyarországgal előreláthatólag a szokásos 12 hónapos ciklus szerint kerül sor.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM