32 °C Budapest

IMF: további intézkedésekkel tartható a kormány 4.6%-os deficitterve, csak óvatosan az árfolyamról

Pénzcentrum
2004. május 25. 10:40

Jelentős makrogazdasági egyensúlyhiányokat lát a Nemzetközi Valutaalap a magyar gazdaság esetében. A rendkívül gyors bérkiáramlásnak káros következményei voltak a költségvetési politikára, az inflációra és a folyó fizetési mérlegre. Az elmúlt mintegy egy év folyamán tapasztalt egyensúlyhiányok gazdaságpolitikai ellentmondásokkal párosulva gyengítették a gazdaságpolitika hitelességét, növelve a volatilitást a pénzügyi piacokon. A közelmúlt adatai azonban már ígéretesebbnek tűnnek, ami a gazdasági növekedési kilátásokat illetően optimizmusra adhat okot. A nemzetközi versenyképesség terén 2001-2002-ben bekövetkezett jelentős romlás 2003-ban megfordult. Az IMF mostani jelentésében már elérhetőnek véli a 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány előirányzatot, ugyanakkor további takarékossági intézkedéseket lát szükségesnek. Megítélése szerint amíg nem látható, hogy a maastrichti kritérimok inflációra és költségvetési hiányra vonatkozó feltételei teljesíthetőek, addig nem érdemes dönteni az ERM-II rendszerbe való belépésről.

Az IMF az idei évre 3.2%-os GDP növekedést jósol, mely a kormányzati 3.5%-os és az MNB 3.4%-os előrejelzésétől is elmarad. A fogyasztói árindex az év végére 6.5%-ra mérséklődhet, ami 0.5%ponttal magasabb az MNB aktualizált prognózisánál. Az egyik legfontosabb eltérés az előző IMF jelentéstől, hogy a Valutaalap itt már elfogadja a kormány által kitűzött 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány célt. Korábban itt a Valutaalap 5.3%-ot prognosztizált. Az IMF által közzétett rövid kivonatból nem derül ki egyértelműen, hogy ez a prognózis valóban az előző becsléssel konzisztens és az év folyamán további kiadáscsökkentő lépéseket tételez fel, de nagy valószínűséggel ezt jelenti.

Az IMF elismerően szólt a növekedési kilátások javulására utaló legfrissebb jelekről. A szervezet vezetői megállapították, hogy a termelékenység tartós növekedése és a bérek visszafogása elősegítené a versenyképesség további javulását. Összességében az IMF igazgatói úgy érezték, hogy a helyes gazdaságpolitika esetén Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a külgazdasági környezet megerősödésének előnyeit egy kiegyensúlyozottabb gazdasági növekedés elérése érdekében. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy Magyarország gazdasági kilátásainak tartós javulásához és az árfolyam, valamint kamat ingadozások általi sebezhetősége mérsékléséhez elengedhetetlen a makrogazdasági egyensúlyhiányok megfékezése.Az IMF felhívta a figyelmet a költségvetési kiigazítás támogatásának szükségességére, a monetáris és költségvetési politika összehangoltabbá tétele érdekében. A hiteles költségvetési politikai intézkedések segítik a folyó fizetési mérleg javulását, csökkentik a kockázati felárakat, elősegítik a kamatcsökkentést, és mérséklik a piaci megítélés változásai miatti sebezhetőséget.

A hatóságok által 2004-re előirányzott költségvetési kiigazítás az igazgatók általános meglátása szerint kellően ambiciózus. Felhívták azonban a figyelmet a 2004. évi deficit célkitűzés teljesítés elmulasztásának kockázatára, és figyelmeztettek, hogy hamarosan további költségvetési kiigazításra lehet szükség. A GDP arányos deficitprognózis 5.3%-ról 4.6%-ra csökkent az előző jelentés óta. Az igazgatók úgy vélik, hogy középtávon a tartós költségvetési kiigazítás biztosításához a kiadások alapvető reformja szükséges. Megjegyezték, hogy - elsősorban a munkaerőt terhelő - magas adóterhek, illetve az állami beruházásokból és az EU csatlakozásból eredő kiadási oldali nyomásnak való megfelelés miatt a folyó kiadások konszolidációja az elsődleges feladat.

Ezen túl középtávon jelentős megtakarítások érhetők el, államigazgatás racionalizálásán, a nyugdíjreform folytatásán, a szociális juttatások és támogatások szerkezetének és a rászorultsági elv alkalmazásának javításán, valamint az oktatás és az egészségügy reformján keresztül. Ezzel összefüggésben az igazgatók javasolták a lakástámogatási rendszer további szigorítását, illetve az elkövetkező időszakban az állami szektorban a bérek határozottabb visszafogását. Az IMF szükségesnek látja, hogy gördülő költségvetési tervetalakítsanak ki, és azt az éves költségvetési folyamatba építsék be.Az IMF szerint a hivatalos kamatszint továbbra is magas, néhány igazgató is lehetőséget látna a kamatok további mérséklésére Többen azonban úgy vélték, hogy a monetáris politika a jelenlegi helyzetben megfelelő. Abban egyetértettek, hogy jelentősebb kamatcsökkentésre csak akkor nyílik lehetőség, ha a gazdaságpolitika hitelességének tartós visszaállításaérdekében megtörténik a meghirdetett költségvetési kiigazítás.

A legjelentősebb kihívást középtávon a gazdaságpolitikai kereteknek az euró bevezetéséhezszükséges követelményekhez való igazítása jelenti. Erősebb bizonyosságra lesz szükség arra vonatkozóan, hogy a szükséges költségvetési kiigazítás és inflációcsökkentés ténylegesen megvalósul, mielőtt a hatóságok hozzálátnának az ERM-2 rendszerbe történő belépésről és az euró bevezetéséről szóló konkrét időpont meghatározásához. Hozzáfűzték még, hogy az ERM-2 közeledtével szigorúan elkerülendő minden olyan nyilvános megnyilatkozás, amelyből egy adott árfolyam szinthez vagy sávhoz való merev elkötelezettségre lehet következtetni, mert ez újabb spekulációs támadást válthat ki.

A következő IV-es cikkely szerinti gazdaságpolitikai konzultációra Magyarországgal előreláthatólag a szokásos 12 hónapos ciklus szerint kerül sor.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25