IMF: további intézkedésekkel tartható a kormány 4.6%-os deficitterve, csak óvatosan az árfolyamról

Pénzcentrum
2004. május 25. 10:40

Jelentős makrogazdasági egyensúlyhiányokat lát a Nemzetközi Valutaalap a magyar gazdaság esetében. A rendkívül gyors bérkiáramlásnak káros következményei voltak a költségvetési politikára, az inflációra és a folyó fizetési mérlegre. Az elmúlt mintegy egy év folyamán tapasztalt egyensúlyhiányok gazdaságpolitikai ellentmondásokkal párosulva gyengítették a gazdaságpolitika hitelességét, növelve a volatilitást a pénzügyi piacokon. A közelmúlt adatai azonban már ígéretesebbnek tűnnek, ami a gazdasági növekedési kilátásokat illetően optimizmusra adhat okot. A nemzetközi versenyképesség terén 2001-2002-ben bekövetkezett jelentős romlás 2003-ban megfordult. Az IMF mostani jelentésében már elérhetőnek véli a 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány előirányzatot, ugyanakkor további takarékossági intézkedéseket lát szükségesnek. Megítélése szerint amíg nem látható, hogy a maastrichti kritérimok inflációra és költségvetési hiányra vonatkozó feltételei teljesíthetőek, addig nem érdemes dönteni az ERM-II rendszerbe való belépésről.





Az IMF az idei évre 3.2%-os GDP növekedést jósol, mely a kormányzati 3.5%-os és az MNB 3.4%-os előrejelzésétől is elmarad. A fogyasztói árindex az év végére 6.5%-ra mérséklődhet, ami 0.5%ponttal magasabb az MNB aktualizált prognózisánál. Az egyik legfontosabb eltérés az előző IMF jelentéstől, hogy a Valutaalap itt már elfogadja a kormány által kitűzött 4.6%-os GDP arányos államháztartási hiány célt. Korábban itt a Valutaalap 5.3%-ot prognosztizált. Az IMF által közzétett rövid kivonatból nem derül ki egyértelműen, hogy ez a prognózis valóban az előző becsléssel konzisztens és az év folyamán további kiadáscsökkentő lépéseket tételez fel, de nagy valószínűséggel ezt jelenti.

Az IMF elismerően szólt a növekedési kilátások javulására utaló legfrissebb jelekről. A szervezet vezetői megállapították, hogy a termelékenység tartós növekedése és a bérek visszafogása elősegítené a versenyképesség további javulását. Összességében az IMF igazgatói úgy érezték, hogy a helyes gazdaságpolitika esetén Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a külgazdasági környezet megerősödésének előnyeit egy kiegyensúlyozottabb gazdasági növekedés elérése érdekében. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy Magyarország gazdasági kilátásainak tartós javulásához és az árfolyam, valamint kamat ingadozások általi sebezhetősége mérsékléséhez elengedhetetlen a makrogazdasági egyensúlyhiányok megfékezése.



Az IMF felhívta a figyelmet a költségvetési kiigazítás támogatásának szükségességére, a monetáris és költségvetési politika összehangoltabbá tétele érdekében. A hiteles költségvetési politikai intézkedések segítik a folyó fizetési mérleg javulását, csökkentik a kockázati felárakat, elősegítik a kamatcsökkentést, és mérséklik a piaci megítélés változásai miatti sebezhetőséget.

A hatóságok által 2004-re előirányzott költségvetési kiigazítás az igazgatók általános meglátása szerint kellően ambiciózus. Felhívták azonban a figyelmet a 2004. évi deficit célkitűzés teljesítés elmulasztásának kockázatára, és figyelmeztettek, hogy hamarosan további költségvetési kiigazításra lehet szükség. A GDP arányos deficitprognózis 5.3%-ról 4.6%-ra csökkent az előző jelentés óta. Az igazgatók úgy vélik, hogy középtávon a tartós költségvetési kiigazítás biztosításához a kiadások alapvető reformja szükséges. Megjegyezték, hogy - elsősorban a munkaerőt terhelő - magas adóterhek, illetve az állami beruházásokból és az EU csatlakozásból eredő kiadási oldali nyomásnak való megfelelés miatt a folyó kiadások konszolidációja az elsődleges feladat.

Ezen túl középtávon jelentős megtakarítások érhetők el, államigazgatás racionalizálásán, a nyugdíjreform folytatásán, a szociális juttatások és támogatások szerkezetének és a rászorultsági elv alkalmazásának javításán, valamint az oktatás és az egészségügy reformján keresztül. Ezzel összefüggésben az igazgatók javasolták a lakástámogatási rendszer további szigorítását, illetve az elkövetkező időszakban az állami szektorban a bérek határozottabb visszafogását. Az IMF szükségesnek látja, hogy gördülő költségvetési tervetalakítsanak ki, és azt az éves költségvetési folyamatba építsék be.



Az IMF szerint a hivatalos kamatszint továbbra is magas, néhány igazgató is lehetőséget látna a kamatok további mérséklésére Többen azonban úgy vélték, hogy a monetáris politika a jelenlegi helyzetben megfelelő. Abban egyetértettek, hogy jelentősebb kamatcsökkentésre csak akkor nyílik lehetőség, ha a gazdaságpolitika hitelességének tartós visszaállításaérdekében megtörténik a meghirdetett költségvetési kiigazítás.

A legjelentősebb kihívást középtávon a gazdaságpolitikai kereteknek az euró bevezetéséhezszükséges követelményekhez való igazítása jelenti. Erősebb bizonyosságra lesz szükség arra vonatkozóan, hogy a szükséges költségvetési kiigazítás és inflációcsökkentés ténylegesen megvalósul, mielőtt a hatóságok hozzálátnának az ERM-2 rendszerbe történő belépésről és az euró bevezetéséről szóló konkrét időpont meghatározásához. Hozzáfűzték még, hogy az ERM-2 közeledtével szigorúan elkerülendő minden olyan nyilvános megnyilatkozás, amelyből egy adott árfolyam szinthez vagy sávhoz való merev elkötelezettségre lehet következtetni, mert ez újabb spekulációs támadást válthat ki.

A következő IV-es cikkely szerinti gazdaságpolitikai konzultációra Magyarországgal előreláthatólag a szokásos 12 hónapos ciklus szerint kerül sor.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem