37 °C Budapest

Ismét elfogadja a Kárpótlási jegyeket az ÁPV Rt. (2. - Az AH esetében is?)

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:34

A múlt héten meghirdetett 10 agrártársaság privatizációja során ismét lehet Kárpótlási jegyekkel fizetni az ÁPV Rt.-nek az ellenérték 10%-áig - írja a Napi. Az említett társaságok felkínált részvényeinek a névértéke összesen 18.5 mrd Ft, melynek a 10%-a jóval több, mint amekkora értékű Kárpótlási jegy még a piacon lehet. Ezeket a speciális értékpapírokat egyébként 1,742 Ft-os

A múlt héten meghirdetett 10 agrártársaság privatizációja során ismét lehet Kárpótlási jegyekkel fizetni az ÁPV Rt.-nek az ellenérték 10%-áig - írja a Napi.

Az említett társaságok felkínált részvényeinek a névértéke összesen 18.5 mrd Ft, melynek a 10%-a jóval több, mint amekkora értékű Kárpótlási jegy még a piacon lehet. Ezeket a speciális értékpapírokat egyébként 1,742 Ft-os árfolyamon fogadja el az ÁPV Rt.

Amennyiben a jegyekből származó privatizációs bevétel a 10 agrárcég eladása után is 10% alatt marad, akkor valószínűleh az AH privatizáció során is lehet majd fizetni ezekkel a papírokkal.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi határozata szerint a 10%-os korlát nem az egyes privatizációk esetében külön-külön, hanem összevontan érvényes. A legutóbbi privatizációs tranzakciónál (FHB) ugyanakkor még nem fogadta el az ÁPV ezeket a speciális értékpapírokat. Lehet, hogy akkor még a bűvös 10% felett volt a privatizációs bevételeken belül a kárpótlási jegy aránya, s csak a MOL tranzakciót követően esett 10% alá. Ennél azonban valószínűbb, hogy a kárpótlási jegyek letéti örzésének a megoldatlansága miatt volt kénytelen az ÁPV meghirdetni, hogy ismét elfogadja a kárpótlási jegyeket.

A kárpótlási jegyek letéti örzését végző, s a szerződést felmondó SBB Solution Rt. némi külső nyomásra hajlandó volt július 15-ig meghosszabbítani az elszámolás alapját képező letéti örzést. A dátum most már némileg érthetőnek tűnik: az állami gazdaságok privatizációjának a határdeje június közepe. A kép lassan összeáll: a jegyekkel kapcsolatos megoldhatatlan jogi helyzetet úgy próbálja megoldani az állam, ahogy kell: a kárpótlási jegyek 1742 Ft-os árfolyamon történő elfogadásával. Mindezt úgy, hogy a felkínált vagyon megfelelő nagyságú, s a kárpótlási jegyet pedig készpénz helyett fogadják el.

A hír hatására valószínűleg ismét meglódul a Kárpótlási jegyek forgalma és árfolyama a tőzsdén az elkövetkező időszakban, hiszen a nyertes pályázónak érdemes a jelenlegi, 1,000 Ft körüli árfolyamon vásárolnia, melyet 1,742 Ft-on számít be a privatizációs szervezet.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?