Ismét elfogadja a Kárpótlási jegyeket az ÁPV Rt. (2. - Az AH esetében is?)

Pénzcentrum
2004. május 5. 08:34

A múlt héten meghirdetett 10 agrártársaság privatizációja során ismét lehet Kárpótlási jegyekkel fizetni az ÁPV Rt.-nek az ellenérték 10%-áig - írja a Napi. Az említett társaságok felkínált részvényeinek a névértéke összesen 18.5 mrd Ft, melynek a 10%-a jóval több, mint amekkora értékű Kárpótlási jegy még a piacon lehet. Ezeket a speciális értékpapírokat egyébként 1,742 Ft-os

A múlt héten meghirdetett 10 agrártársaság privatizációja során ismét lehet Kárpótlási jegyekkel fizetni az ÁPV Rt.-nek az ellenérték 10%-áig - írja a Napi.

Az említett társaságok felkínált részvényeinek a névértéke összesen 18.5 mrd Ft, melynek a 10%-a jóval több, mint amekkora értékű Kárpótlási jegy még a piacon lehet. Ezeket a speciális értékpapírokat egyébként 1,742 Ft-os árfolyamon fogadja el az ÁPV Rt.

Amennyiben a jegyekből származó privatizációs bevétel a 10 agrárcég eladása után is 10% alatt marad, akkor valószínűleh az AH privatizáció során is lehet majd fizetni ezekkel a papírokkal.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi határozata szerint a 10%-os korlát nem az egyes privatizációk esetében külön-külön, hanem összevontan érvényes. A legutóbbi privatizációs tranzakciónál (FHB) ugyanakkor még nem fogadta el az ÁPV ezeket a speciális értékpapírokat. Lehet, hogy akkor még a bűvös 10% felett volt a privatizációs bevételeken belül a kárpótlási jegy aránya, s csak a MOL tranzakciót követően esett 10% alá. Ennél azonban valószínűbb, hogy a kárpótlási jegyek letéti örzésének a megoldatlansága miatt volt kénytelen az ÁPV meghirdetni, hogy ismét elfogadja a kárpótlási jegyeket.

A kárpótlási jegyek letéti örzését végző, s a szerződést felmondó SBB Solution Rt. némi külső nyomásra hajlandó volt július 15-ig meghosszabbítani az elszámolás alapját képező letéti örzést. A dátum most már némileg érthetőnek tűnik: az állami gazdaságok privatizációjának a határdeje június közepe. A kép lassan összeáll: a jegyekkel kapcsolatos megoldhatatlan jogi helyzetet úgy próbálja megoldani az állam, ahogy kell: a kárpótlási jegyek 1742 Ft-os árfolyamon történő elfogadásával. Mindezt úgy, hogy a felkínált vagyon megfelelő nagyságú, s a kárpótlási jegyet pedig készpénz helyett fogadják el.

A hír hatására valószínűleg ismét meglódul a Kárpótlási jegyek forgalma és árfolyama a tőzsdén az elkövetkező időszakban, hiszen a nyertes pályázónak érdemes a jelenlegi, 1,000 Ft körüli árfolyamon vásárolnia, melyet 1,742 Ft-on számít be a privatizációs szervezet.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM