INA: kacér tekintetek a régióban

Pénzcentrum
2004. május 5. 16:19

Feszültségek vannak az INA menedzsmentjén belül? Mégsem olyan biztos a Mol pozíciója a horvát nemzeti olajcégben? Mindenesetre a Reuters mai tudósítása arra utal, hogy a horvát menedzsment másfele is kacsingathat. Szerintünk a Mol tudja kezelni az esetlegesen jelentkező problémákat. A hírügynökség szerint Tomislav Dragevic vezérigazgató egy iparági konferencián elmondta, hogy a tőzsdei

Feszültségek vannak az INA menedzsmentjén belül? Mégsem olyan biztos a Mol pozíciója a horvát nemzeti olajcégben? Mindenesetre a Reuters mai tudósítása arra utal, hogy a horvát menedzsment másfele is kacsingathat. Szerintünk a Mol tudja kezelni az esetlegesen jelentkező problémákat.

A hírügynökség szerint Tomislav Dragevic vezérigazgató egy iparági konferencián elmondta, hogy a tőzsdei bevezetés és a háborús veteránok részére jutott részvénycsomagon felüli részesedésétől két féle módon válhat meg az állam.

A fiskális szempontból egyszerűbb megoldás, hogy a maradék állami részesedést a Mol vagy egyéb befektető számára értékesítse a kormány, a másik viszont az, hogy az INA kereszttulajdonlással szövetségre lépne több regionális olajtársasággal. Az INA menedzsmentje az utóbbit preferálja, ami nem kedvező a Mol számára.

A Mol-nak az INA részesedés kapcsán két joga van az állammal szemben.
1. Amennyiben valakinek 10%-nál nagyobb részesedést ad el az állam, akkor a Molnak joga van ugyanakkorra összegért ugyanakkora részvénycsomagot venni az állami csomagból.
2. Amennyiben az állam legalább 25%-ot a Molon kívüli befektetőnek elad, a Mol vele adhatja a saját csomagját is.

Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Mol a hasonló kérdések rendezésében rutinosnak számít, így valószínáleg le tudja menedzselni ezeket az irányvonalakat is. Az INA menedzsmentjének minden bizonnyal a PKN-nel való Mol huza-vona hívta fel a figyelmét erre a lehetőségre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez a keresztülajdonlás nagyon szépen hangzik, s nyilvánvalóan minden menedzsmentnek az a jó, hogy a nincsen tulajdonosa cégnek, azonban ebben kérdésben nem a vezetőség személyi preferenciái döntenek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM