25 °C Budapest

INA: kacér tekintetek a régióban

Pénzcentrum
2004. május 5. 16:19

Feszültségek vannak az INA menedzsmentjén belül? Mégsem olyan biztos a Mol pozíciója a horvát nemzeti olajcégben? Mindenesetre a Reuters mai tudósítása arra utal, hogy a horvát menedzsment másfele is kacsingathat. Szerintünk a Mol tudja kezelni az esetlegesen jelentkező problémákat. A hírügynökség szerint Tomislav Dragevic vezérigazgató egy iparági konferencián elmondta, hogy a tőzsdei

Feszültségek vannak az INA menedzsmentjén belül? Mégsem olyan biztos a Mol pozíciója a horvát nemzeti olajcégben? Mindenesetre a Reuters mai tudósítása arra utal, hogy a horvát menedzsment másfele is kacsingathat. Szerintünk a Mol tudja kezelni az esetlegesen jelentkező problémákat.

A hírügynökség szerint Tomislav Dragevic vezérigazgató egy iparági konferencián elmondta, hogy a tőzsdei bevezetés és a háborús veteránok részére jutott részvénycsomagon felüli részesedésétől két féle módon válhat meg az állam.

A fiskális szempontból egyszerűbb megoldás, hogy a maradék állami részesedést a Mol vagy egyéb befektető számára értékesítse a kormány, a másik viszont az, hogy az INA kereszttulajdonlással szövetségre lépne több regionális olajtársasággal. Az INA menedzsmentje az utóbbit preferálja, ami nem kedvező a Mol számára.

A Mol-nak az INA részesedés kapcsán két joga van az állammal szemben.
1. Amennyiben valakinek 10%-nál nagyobb részesedést ad el az állam, akkor a Molnak joga van ugyanakkorra összegért ugyanakkora részvénycsomagot venni az állami csomagból.
2. Amennyiben az állam legalább 25%-ot a Molon kívüli befektetőnek elad, a Mol vele adhatja a saját csomagját is.

Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Mol a hasonló kérdések rendezésében rutinosnak számít, így valószínáleg le tudja menedzselni ezeket az irányvonalakat is. Az INA menedzsmentjének minden bizonnyal a PKN-nel való Mol huza-vona hívta fel a figyelmét erre a lehetőségre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez a keresztülajdonlás nagyon szépen hangzik, s nyilvánvalóan minden menedzsmentnek az a jó, hogy a nincsen tulajdonosa cégnek, azonban ebben kérdésben nem a vezetőség személyi preferenciái döntenek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?