18 °C Budapest

50 bázispontos kamatcsökkentés!

Pénzcentrum
2004. május 3. 14:00

A Monetáris Tanács mai ülésén áttekintette a költségvetési és pénzügyi folyamatokat és az alapkamat 50 bp-os csökkentése mellett döntött. A jegybanki alapkamat így holnaptól 11.50% lesz.

A mai ülést megelőzően megosztott volt a piac a kamatdöntés kimenetelét illetően, azonban a többség az alapkamat változatlanságát valószínűsítette, így a mai lépés váratlannak minősíthető.

A Monetáris Tanács továbbra is úgy értékeli, hogy a magyar gazdaság kockázati megítélése az elmúlt hónapokban javult. Ez lehetővé teszi a korábban kialakult magas kamatfelár csökkentését.

A holnaptól érvényes kamatlábak alapján a két hetes futamidejű jegybanki betét 11.50%-ra csökken (így egy másik mai jegybanki közlemény alapján a kötelező tartalákok után fizetett kamat is 50 bp-tal 11.50%-ra csökken). Az irányadó ráta körüli kamatfolyosó szélessége továbbra is +- 1%-os, azaz az O/N jegybanki betét mértéke 10.50%-ra, míg az O/N fedezett hitel kamatlába 11.50%-ra módosul.

A másodlagos állampapírpiacon a kamatlépés már korábban beárazódott, a 3 hónapos papírok 11.5% körül forogtak. Az implicit hozamok alapján a piac az év végéig még további 1.5-2%pontos kamatcsökkentést vár. Ez azt jelenti, hogy az alapkamat 9.5%-ot tehet ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt időszakban többbnyire kedvező makrogazdasági adatok kerültek publikálásra (csökkenőinfláció, erős exportnövekedés). A pénzügyi piacokon a hozamok ennek ellenére jellemzően emelkedtek, ugyanakkor jelentősebb bizalomvesztés nem következett be. A forint a múlt héten 1.5-2%-ot gyengült, ugyanakkor a széles ingadozási sávban ez nem tekinthető rendkívülinek.

Az ÁKK legfrissebb adatai szerint a külföldi tulajdonban levő forint állampapírok állománya 2,371.55 mrd Ft-ot tett ki április 28-án, amely kb. 50 mrd Ft-tal marad el az április eleji rekordszinttől.

Az Európai Bizottság mai állásfoglalása szerint az újonnan csatlakozó államoknak a költségvetési gazdálkodás során alapvetően a konvergenciajelentések paramétereit kell figyelembe venni, a sajátos helyzet miatt nem kell rögtön betartani a 3%-os GDP arányos deficitkritériumot. 3% feletti értéknél sem indítják meg az ún. túlzott deficit eljárást. Ilyen körülmények között is szükséges a költségvetési politika szigorítása, ugyanakkor a nyomás ebből az irányból némileg enyhült a csatlakozókra. Valamivel lazább költségvetési politika mellett a monetáris politika helyzete az inflációs célok elérése szempontjából kedvezőtlenebb lehet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04