50 bázispontos kamatcsökkentés!

Pénzcentrum
2004. május 3. 14:00

A Monetáris Tanács mai ülésén áttekintette a költségvetési és pénzügyi folyamatokat és az alapkamat 50 bp-os csökkentése mellett döntött. A jegybanki alapkamat így holnaptól 11.50% lesz.

A mai ülést megelőzően megosztott volt a piac a kamatdöntés kimenetelét illetően, azonban a többség az alapkamat változatlanságát valószínűsítette, így a mai lépés váratlannak minősíthető.

A Monetáris Tanács továbbra is úgy értékeli, hogy a magyar gazdaság kockázati megítélése az elmúlt hónapokban javult. Ez lehetővé teszi a korábban kialakult magas kamatfelár csökkentését.

A holnaptól érvényes kamatlábak alapján a két hetes futamidejű jegybanki betét 11.50%-ra csökken (így egy másik mai jegybanki közlemény alapján a kötelező tartalákok után fizetett kamat is 50 bp-tal 11.50%-ra csökken). Az irányadó ráta körüli kamatfolyosó szélessége továbbra is +- 1%-os, azaz az O/N jegybanki betét mértéke 10.50%-ra, míg az O/N fedezett hitel kamatlába 11.50%-ra módosul.

A másodlagos állampapírpiacon a kamatlépés már korábban beárazódott, a 3 hónapos papírok 11.5% körül forogtak. Az implicit hozamok alapján a piac az év végéig még további 1.5-2%pontos kamatcsökkentést vár. Ez azt jelenti, hogy az alapkamat 9.5%-ot tehet ki.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt időszakban többbnyire kedvező makrogazdasági adatok kerültek publikálásra (csökkenőinfláció, erős exportnövekedés). A pénzügyi piacokon a hozamok ennek ellenére jellemzően emelkedtek, ugyanakkor jelentősebb bizalomvesztés nem következett be. A forint a múlt héten 1.5-2%-ot gyengült, ugyanakkor a széles ingadozási sávban ez nem tekinthető rendkívülinek.

Az ÁKK legfrissebb adatai szerint a külföldi tulajdonban levő forint állampapírok állománya 2,371.55 mrd Ft-ot tett ki április 28-án, amely kb. 50 mrd Ft-tal marad el az április eleji rekordszinttől.

Az Európai Bizottság mai állásfoglalása szerint az újonnan csatlakozó államoknak a költségvetési gazdálkodás során alapvetően a konvergenciajelentések paramétereit kell figyelembe venni, a sajátos helyzet miatt nem kell rögtön betartani a 3%-os GDP arányos deficitkritériumot. 3% feletti értéknél sem indítják meg az ún. túlzott deficit eljárást. Ilyen körülmények között is szükséges a költségvetési politika szigorítása, ugyanakkor a nyomás ebből az irányból némileg enyhült a csatlakozókra. Valamivel lazább költségvetési politika mellett a monetáris politika helyzete az inflációs célok elérése szempontjából kedvezőtlenebb lehet.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?