50 bázispontos kamatcsökkentés!

Pénzcentrum
2004. május 3. 14:00

A Monetáris Tanács mai ülésén áttekintette a költségvetési és pénzügyi folyamatokat és az alapkamat 50 bp-os csökkentése mellett döntött. A jegybanki alapkamat így holnaptól 11.50% lesz.

A mai ülést megelőzően megosztott volt a piac a kamatdöntés kimenetelét illetően, azonban a többség az alapkamat változatlanságát valószínűsítette, így a mai lépés váratlannak minősíthető.

A Monetáris Tanács továbbra is úgy értékeli, hogy a magyar gazdaság kockázati megítélése az elmúlt hónapokban javult. Ez lehetővé teszi a korábban kialakult magas kamatfelár csökkentését.

A holnaptól érvényes kamatlábak alapján a két hetes futamidejű jegybanki betét 11.50%-ra csökken (így egy másik mai jegybanki közlemény alapján a kötelező tartalákok után fizetett kamat is 50 bp-tal 11.50%-ra csökken). Az irányadó ráta körüli kamatfolyosó szélessége továbbra is +- 1%-os, azaz az O/N jegybanki betét mértéke 10.50%-ra, míg az O/N fedezett hitel kamatlába 11.50%-ra módosul.

A másodlagos állampapírpiacon a kamatlépés már korábban beárazódott, a 3 hónapos papírok 11.5% körül forogtak. Az implicit hozamok alapján a piac az év végéig még további 1.5-2%pontos kamatcsökkentést vár. Ez azt jelenti, hogy az alapkamat 9.5%-ot tehet ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt időszakban többbnyire kedvező makrogazdasági adatok kerültek publikálásra (csökkenőinfláció, erős exportnövekedés). A pénzügyi piacokon a hozamok ennek ellenére jellemzően emelkedtek, ugyanakkor jelentősebb bizalomvesztés nem következett be. A forint a múlt héten 1.5-2%-ot gyengült, ugyanakkor a széles ingadozási sávban ez nem tekinthető rendkívülinek.

Az ÁKK legfrissebb adatai szerint a külföldi tulajdonban levő forint állampapírok állománya 2,371.55 mrd Ft-ot tett ki április 28-án, amely kb. 50 mrd Ft-tal marad el az április eleji rekordszinttől.

Az Európai Bizottság mai állásfoglalása szerint az újonnan csatlakozó államoknak a költségvetési gazdálkodás során alapvetően a konvergenciajelentések paramétereit kell figyelembe venni, a sajátos helyzet miatt nem kell rögtön betartani a 3%-os GDP arányos deficitkritériumot. 3% feletti értéknél sem indítják meg az ún. túlzott deficit eljárást. Ilyen körülmények között is szükséges a költségvetési politika szigorítása, ugyanakkor a nyomás ebből az irányból némileg enyhült a csatlakozókra. Valamivel lazább költségvetési politika mellett a monetáris politika helyzete az inflációs célok elérése szempontjából kedvezőtlenebb lehet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?