24 °C Budapest

50 bázispontos kamatcsökkentés!

Pénzcentrum
2004. május 3. 14:00

A Monetáris Tanács mai ülésén áttekintette a költségvetési és pénzügyi folyamatokat és az alapkamat 50 bp-os csökkentése mellett döntött. A jegybanki alapkamat így holnaptól 11.50% lesz.

A mai ülést megelőzően megosztott volt a piac a kamatdöntés kimenetelét illetően, azonban a többség az alapkamat változatlanságát valószínűsítette, így a mai lépés váratlannak minősíthető.

A Monetáris Tanács továbbra is úgy értékeli, hogy a magyar gazdaság kockázati megítélése az elmúlt hónapokban javult. Ez lehetővé teszi a korábban kialakult magas kamatfelár csökkentését.

A holnaptól érvényes kamatlábak alapján a két hetes futamidejű jegybanki betét 11.50%-ra csökken (így egy másik mai jegybanki közlemény alapján a kötelező tartalákok után fizetett kamat is 50 bp-tal 11.50%-ra csökken). Az irányadó ráta körüli kamatfolyosó szélessége továbbra is +- 1%-os, azaz az O/N jegybanki betét mértéke 10.50%-ra, míg az O/N fedezett hitel kamatlába 11.50%-ra módosul.

A másodlagos állampapírpiacon a kamatlépés már korábban beárazódott, a 3 hónapos papírok 11.5% körül forogtak. Az implicit hozamok alapján a piac az év végéig még további 1.5-2%pontos kamatcsökkentést vár. Ez azt jelenti, hogy az alapkamat 9.5%-ot tehet ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt időszakban többbnyire kedvező makrogazdasági adatok kerültek publikálásra (csökkenőinfláció, erős exportnövekedés). A pénzügyi piacokon a hozamok ennek ellenére jellemzően emelkedtek, ugyanakkor jelentősebb bizalomvesztés nem következett be. A forint a múlt héten 1.5-2%-ot gyengült, ugyanakkor a széles ingadozási sávban ez nem tekinthető rendkívülinek.

Az ÁKK legfrissebb adatai szerint a külföldi tulajdonban levő forint állampapírok állománya 2,371.55 mrd Ft-ot tett ki április 28-án, amely kb. 50 mrd Ft-tal marad el az április eleji rekordszinttől.

Az Európai Bizottság mai állásfoglalása szerint az újonnan csatlakozó államoknak a költségvetési gazdálkodás során alapvetően a konvergenciajelentések paramétereit kell figyelembe venni, a sajátos helyzet miatt nem kell rögtön betartani a 3%-os GDP arányos deficitkritériumot. 3% feletti értéknél sem indítják meg az ún. túlzott deficit eljárást. Ilyen körülmények között is szükséges a költségvetési politika szigorítása, ugyanakkor a nyomás ebből az irányból némileg enyhült a csatlakozókra. Valamivel lazább költségvetési politika mellett a monetáris politika helyzete az inflációs célok elérése szempontjából kedvezőtlenebb lehet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem