29 °C Budapest

Van még mit behoznunk...

Pénzcentrum
2004. április 28. 10:35

A World Economic Forum (WEF) nemzetközi gazdasági szervezet legújabb versenyképességi ranglistáján egyre lejjebb csúszik Magyarország. A térségből megelőz minket Észtország, Szlovénia, Lettország és Csehország is, így a középmezőny legaljára kerültünk. Különösen nagy a lemaradásunk az információs társadalom és a K+F területén - írja a Magyar Hírlap.


A WEF tegnap közzétett tanulmánya az Európai Unió 15 tagállamát, a most csatlakozókat, valamint Bulgáriát, Romániát és Törökországot vette számba. Az összesített listán versenyképességi szempontból csupán a huszadik helyre szorult Magyarország, míg a csatlakozó országok között a hatodik. Kétes dicsőség, hogy az uniós tagállamok közül megelőzzük Görögországot és szorosan Portugália mögött vagyunk.


Hazánk lemaradása különösen az információs társadalom és a K+F (kutatás-fejlesztés) területén számottevő, mivel mindkét területen csupán öt országot előzünk meg. Jól áll viszont hazánk a pénzügyi szolgáltatások színvonalának szempontjából, hiszen itt a harmadik helyet sikerült megszereznünk Észtország és Málta mögött a csatlakozók közül, az uniós tagállamok közül azonban Görögországot leszámítva valamennyi megelőz bennünket.

A régióban Észtország a legversenyképesebb, a "balti kistigris" Portugália és Görögország mellett még Spanyolországot és Olaszországot is megelőzi. Az észtek különösen az információs társadalom kiépítésében járnak elöl, még Franciaországot és Ausztriát is megelőzik.

Az unió legversenyképesebb állama Finnország, a második és harmadik helyre Dánia és Svédország került. Érdekes megjegyezni, hogy mind az unió összversenyképessége, mind az egyes vizsgált részterületek - egy kivétellel- versenyképessége elmarad a fő vetélytárs Egyesült Államokétól, azaz a lisszaboni stratégiában megfogalmazott cél - mely szerint az unió 2010-re a világ legversenyképesebb gazdasági övezete kíván lenni - teljesülése egyelőre bizonytalannak tűnik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?