16 °C Budapest

GVH eljárás a Vegyépszer ellen?

Pénzcentrum
2004. április 28. 08:48

Meglepetésszerű vizsgálatokat tartott több budapesti és vidéki útépítő vállalkozásnál - köztük a Vegyépszernél is - a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellcsoportja. A hivatal arra gyanakszik, hogy a cégek egy része felosztotta egymás között a piacot - írja a Világgazdaság.

A GVH-hoz eljutatott információk alapján, arra gyanakszik a hivatal, hogy az útépítő vállalatok egy része, több évre visszamenőleg felosztotta egymás között a piacot. A piacfelosztást úgynevezett "körbenyeretéssel", vagyis egy pályázat győztesére vonatkozó megállapodással valósíthatták meg az útépítő cégek, amelynek lényege, hogy a vesztes vállalkozások ellenszolgáltatásba - pénz, alvállalkozói munka, esetleg következő pályázat megnyerése - részesülhettek.

Egy esetleges kartellmegállapodás kibogozását csak nehezíti, hogy az iparág működési keretei szűkek, sok a tender, és kicsi a piac, ezért a nagyvállalatok közül hol az egyik, hol a másik nyer, gyakran együtt dolgoznak és közösen adnak be ajánlatot. Ha a versenyhivatal megalapozottnak találja a kartellgyanút, akkor több száz millió forintos bírságot is kiróhat, ám ami még ennél is fájdalmasabban érintheti a cégeket, az az, hogy egy jogerősen - a GVH által - elmarasztalt vállalkozást kizárható a közbeszerzési eljárásból.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?