18 °C Budapest

Aggodalmakkal teli EU-bővítés

Pénzcentrum
2004. április 23. 12:36

Az elmúlt hetek különböző országokból érkező híreinek áttekintése nyomán az európai kontinens nyugati és keleti felén is a lakosság egyaránt aggodalommal tekint a sokak által "történelmi újraegyesítésként" beharangozott jövő szombati bővítés elé.


A régi tagországokban a jövővel kapcsolatos a bizonytalanság, míg a most csatlakozó országokban az unió részéről tapasztalt "szűkmarkúság" árnyékolja be a csatlakozás napját - írja a Világgazdaság. A legutóbbi Eurobarometer-felmérés szerint az EU három legnagyobb tagállamában többen ellenzik a bővítést, mint amennyien támogatják azt , és a többi tagországban is ellenségesebb a hangulat a csatlakozókkal szemben, mint akár fél évvel ezelőtt volt.


A növekvő pesszimizmus ellenére az Európai Unió legfelsőbb fórumaiban továbbra is határozottan kiállnak azon vélemény mellett, mely szerint a bővítés mind a most csatlakozók, mind a régi tagországok számára kölcsönös előnyöket hozhat, és Európa újraegyesítése nem jár a kulturális sokszínűség csorbulásával.

A kelet-közép-európaiak lelkesedése ugyancsak alábbhagyott a korábbi évekhez viszonyítva. Ezt bizonyították már a tavalyi népszavazások alacsony részvételi arányai is (hazánkban jórészt az érdektelenség miatt). Egyes elemzők nem tartják kizártnak, hogy május 1. után a fásultság csalódottsággá válik . A helyzetet jól jellemzi, hogy pl. a szlovákiai Poprád város polgármestere a lakosság hangulatára hivatkozva nemrég lemondta a csatlakozás estéjére tervezett tűzijátékos ünnepséget.

Több most csatlakozó országban bár optimizmussal tekintenek a jövőbe, ugyanakkor az árak - akár jelentős - emelkedésétől félnek. Ugyancsak aggodalmakat okoz elsősorban Németországban (ahol jelenleg 38%-os a társasági adókulcs mértéke és megváltoztatására a jelenlegi kormányperiódusban kevés az esély) az, hogy a vállalatok a most csatlakozó országokba települnek át (alacsonyabb adókulcs, szakképzett munkaerő jóval alacsonyabb bérköltségek, dinamikusan növekvő lakossági kereslet miatt), ami a csúcson lévő német munkanélküliséget (4.6 millió fő 2004. márciusában) tovább növelheti.

A héten több uniós vezető is egyre élesedő kritikával illette a jelenlegi tagországokhoz képest lényegesen alacsonyabb közép-kelet-európai adókulcsokat , és felhívták a figyelmet, hogy az Unió nem kívánja támogatások formájában finanszírozni az új tagországok alacsony adókulcsaiból eredő elmaradó költségvetési bevételeket. Az adóverseny azonban úgy tűnik, hogy egyre nagyobb valószínűséggel nem kerülhető el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csatlakozó államok polgárai közül sokan a csatlakozás előnyeiről is szívesen beszélnek. Jellemző azonban, hogy főként a kevésbé tájékozottak - elsősorban a helytelen gondolkodásmód miatt, amely a paternalista állam régi rendszerbeli jellegében gyökerezik - túlzott optimizmussal tekintenek a jövőbe, és életkörülményeik javulásának zálogát szinte kizárólag a különféle támogatások igénybevételében látják.

Míg az új tagországokban egyesek komolyan bíznak a kibővülő Európa-nyújtotta lehetőségekben, addig a jelenlegi tagok ellenállását fejezi ki, hogy hosszú évekre korlátozásokat vezetettek be a keletről jövő "munkaerő-áradat" megfékezésére hivatkozva .

A félelmek, mintha a csatlakozás időpontjára felülkerekednének az optimizmuson, amelyhez jelentős mértékben a megfelelő mértékű tájékozottság hiánya és bizonyos előítéletek erősen hozzájárulnak...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?