28 °C Budapest

Aggodalmakkal teli EU-bővítés

Pénzcentrum
2004. április 23. 12:36

Az elmúlt hetek különböző országokból érkező híreinek áttekintése nyomán az európai kontinens nyugati és keleti felén is a lakosság egyaránt aggodalommal tekint a sokak által "történelmi újraegyesítésként" beharangozott jövő szombati bővítés elé.


A régi tagországokban a jövővel kapcsolatos a bizonytalanság, míg a most csatlakozó országokban az unió részéről tapasztalt "szűkmarkúság" árnyékolja be a csatlakozás napját - írja a Világgazdaság. A legutóbbi Eurobarometer-felmérés szerint az EU három legnagyobb tagállamában többen ellenzik a bővítést, mint amennyien támogatják azt , és a többi tagországban is ellenségesebb a hangulat a csatlakozókkal szemben, mint akár fél évvel ezelőtt volt.


A növekvő pesszimizmus ellenére az Európai Unió legfelsőbb fórumaiban továbbra is határozottan kiállnak azon vélemény mellett, mely szerint a bővítés mind a most csatlakozók, mind a régi tagországok számára kölcsönös előnyöket hozhat, és Európa újraegyesítése nem jár a kulturális sokszínűség csorbulásával.

A kelet-közép-európaiak lelkesedése ugyancsak alábbhagyott a korábbi évekhez viszonyítva. Ezt bizonyították már a tavalyi népszavazások alacsony részvételi arányai is (hazánkban jórészt az érdektelenség miatt). Egyes elemzők nem tartják kizártnak, hogy május 1. után a fásultság csalódottsággá válik . A helyzetet jól jellemzi, hogy pl. a szlovákiai Poprád város polgármestere a lakosság hangulatára hivatkozva nemrég lemondta a csatlakozás estéjére tervezett tűzijátékos ünnepséget.

Több most csatlakozó országban bár optimizmussal tekintenek a jövőbe, ugyanakkor az árak - akár jelentős - emelkedésétől félnek. Ugyancsak aggodalmakat okoz elsősorban Németországban (ahol jelenleg 38%-os a társasági adókulcs mértéke és megváltoztatására a jelenlegi kormányperiódusban kevés az esély) az, hogy a vállalatok a most csatlakozó országokba települnek át (alacsonyabb adókulcs, szakképzett munkaerő jóval alacsonyabb bérköltségek, dinamikusan növekvő lakossági kereslet miatt), ami a csúcson lévő német munkanélküliséget (4.6 millió fő 2004. márciusában) tovább növelheti.

A héten több uniós vezető is egyre élesedő kritikával illette a jelenlegi tagországokhoz képest lényegesen alacsonyabb közép-kelet-európai adókulcsokat , és felhívták a figyelmet, hogy az Unió nem kívánja támogatások formájában finanszírozni az új tagországok alacsony adókulcsaiból eredő elmaradó költségvetési bevételeket. Az adóverseny azonban úgy tűnik, hogy egyre nagyobb valószínűséggel nem kerülhető el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A csatlakozó államok polgárai közül sokan a csatlakozás előnyeiről is szívesen beszélnek. Jellemző azonban, hogy főként a kevésbé tájékozottak - elsősorban a helytelen gondolkodásmód miatt, amely a paternalista állam régi rendszerbeli jellegében gyökerezik - túlzott optimizmussal tekintenek a jövőbe, és életkörülményeik javulásának zálogát szinte kizárólag a különféle támogatások igénybevételében látják.

Míg az új tagországokban egyesek komolyan bíznak a kibővülő Európa-nyújtotta lehetőségekben, addig a jelenlegi tagok ellenállását fejezi ki, hogy hosszú évekre korlátozásokat vezetettek be a keletről jövő "munkaerő-áradat" megfékezésére hivatkozva .

A félelmek, mintha a csatlakozás időpontjára felülkerekednének az optimizmuson, amelyhez jelentős mértékben a megfelelő mértékű tájékozottság hiánya és bizonyos előítéletek erősen hozzájárulnak...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem