22 °C Budapest

Aggodalmakkal teli EU-bővítés

Pénzcentrum
2004. április 23. 12:36

Az elmúlt hetek különböző országokból érkező híreinek áttekintése nyomán az európai kontinens nyugati és keleti felén is a lakosság egyaránt aggodalommal tekint a sokak által "történelmi újraegyesítésként" beharangozott jövő szombati bővítés elé.


A régi tagországokban a jövővel kapcsolatos a bizonytalanság, míg a most csatlakozó országokban az unió részéről tapasztalt "szűkmarkúság" árnyékolja be a csatlakozás napját - írja a Világgazdaság. A legutóbbi Eurobarometer-felmérés szerint az EU három legnagyobb tagállamában többen ellenzik a bővítést, mint amennyien támogatják azt , és a többi tagországban is ellenségesebb a hangulat a csatlakozókkal szemben, mint akár fél évvel ezelőtt volt.


A növekvő pesszimizmus ellenére az Európai Unió legfelsőbb fórumaiban továbbra is határozottan kiállnak azon vélemény mellett, mely szerint a bővítés mind a most csatlakozók, mind a régi tagországok számára kölcsönös előnyöket hozhat, és Európa újraegyesítése nem jár a kulturális sokszínűség csorbulásával.

A kelet-közép-európaiak lelkesedése ugyancsak alábbhagyott a korábbi évekhez viszonyítva. Ezt bizonyították már a tavalyi népszavazások alacsony részvételi arányai is (hazánkban jórészt az érdektelenség miatt). Egyes elemzők nem tartják kizártnak, hogy május 1. után a fásultság csalódottsággá válik . A helyzetet jól jellemzi, hogy pl. a szlovákiai Poprád város polgármestere a lakosság hangulatára hivatkozva nemrég lemondta a csatlakozás estéjére tervezett tűzijátékos ünnepséget.

Több most csatlakozó országban bár optimizmussal tekintenek a jövőbe, ugyanakkor az árak - akár jelentős - emelkedésétől félnek. Ugyancsak aggodalmakat okoz elsősorban Németországban (ahol jelenleg 38%-os a társasági adókulcs mértéke és megváltoztatására a jelenlegi kormányperiódusban kevés az esély) az, hogy a vállalatok a most csatlakozó országokba települnek át (alacsonyabb adókulcs, szakképzett munkaerő jóval alacsonyabb bérköltségek, dinamikusan növekvő lakossági kereslet miatt), ami a csúcson lévő német munkanélküliséget (4.6 millió fő 2004. márciusában) tovább növelheti.

A héten több uniós vezető is egyre élesedő kritikával illette a jelenlegi tagországokhoz képest lényegesen alacsonyabb közép-kelet-európai adókulcsokat , és felhívták a figyelmet, hogy az Unió nem kívánja támogatások formájában finanszírozni az új tagországok alacsony adókulcsaiból eredő elmaradó költségvetési bevételeket. Az adóverseny azonban úgy tűnik, hogy egyre nagyobb valószínűséggel nem kerülhető el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A csatlakozó államok polgárai közül sokan a csatlakozás előnyeiről is szívesen beszélnek. Jellemző azonban, hogy főként a kevésbé tájékozottak - elsősorban a helytelen gondolkodásmód miatt, amely a paternalista állam régi rendszerbeli jellegében gyökerezik - túlzott optimizmussal tekintenek a jövőbe, és életkörülményeik javulásának zálogát szinte kizárólag a különféle támogatások igénybevételében látják.

Míg az új tagországokban egyesek komolyan bíznak a kibővülő Európa-nyújtotta lehetőségekben, addig a jelenlegi tagok ellenállását fejezi ki, hogy hosszú évekre korlátozásokat vezetettek be a keletről jövő "munkaerő-áradat" megfékezésére hivatkozva .

A félelmek, mintha a csatlakozás időpontjára felülkerekednének az optimizmuson, amelyhez jelentős mértékben a megfelelő mértékű tájékozottság hiánya és bizonyos előítéletek erősen hozzájárulnak...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?