23 °C Budapest

Aggodalmakkal teli EU-bővítés

Pénzcentrum
2004. április 23. 12:36

Az elmúlt hetek különböző országokból érkező híreinek áttekintése nyomán az európai kontinens nyugati és keleti felén is a lakosság egyaránt aggodalommal tekint a sokak által "történelmi újraegyesítésként" beharangozott jövő szombati bővítés elé.


A régi tagországokban a jövővel kapcsolatos a bizonytalanság, míg a most csatlakozó országokban az unió részéről tapasztalt "szűkmarkúság" árnyékolja be a csatlakozás napját - írja a Világgazdaság. A legutóbbi Eurobarometer-felmérés szerint az EU három legnagyobb tagállamában többen ellenzik a bővítést, mint amennyien támogatják azt , és a többi tagországban is ellenségesebb a hangulat a csatlakozókkal szemben, mint akár fél évvel ezelőtt volt.


A növekvő pesszimizmus ellenére az Európai Unió legfelsőbb fórumaiban továbbra is határozottan kiállnak azon vélemény mellett, mely szerint a bővítés mind a most csatlakozók, mind a régi tagországok számára kölcsönös előnyöket hozhat, és Európa újraegyesítése nem jár a kulturális sokszínűség csorbulásával.

A kelet-közép-európaiak lelkesedése ugyancsak alábbhagyott a korábbi évekhez viszonyítva. Ezt bizonyították már a tavalyi népszavazások alacsony részvételi arányai is (hazánkban jórészt az érdektelenség miatt). Egyes elemzők nem tartják kizártnak, hogy május 1. után a fásultság csalódottsággá válik . A helyzetet jól jellemzi, hogy pl. a szlovákiai Poprád város polgármestere a lakosság hangulatára hivatkozva nemrég lemondta a csatlakozás estéjére tervezett tűzijátékos ünnepséget.

Több most csatlakozó országban bár optimizmussal tekintenek a jövőbe, ugyanakkor az árak - akár jelentős - emelkedésétől félnek. Ugyancsak aggodalmakat okoz elsősorban Németországban (ahol jelenleg 38%-os a társasági adókulcs mértéke és megváltoztatására a jelenlegi kormányperiódusban kevés az esély) az, hogy a vállalatok a most csatlakozó országokba települnek át (alacsonyabb adókulcs, szakképzett munkaerő jóval alacsonyabb bérköltségek, dinamikusan növekvő lakossági kereslet miatt), ami a csúcson lévő német munkanélküliséget (4.6 millió fő 2004. márciusában) tovább növelheti.

A héten több uniós vezető is egyre élesedő kritikával illette a jelenlegi tagországokhoz képest lényegesen alacsonyabb közép-kelet-európai adókulcsokat , és felhívták a figyelmet, hogy az Unió nem kívánja támogatások formájában finanszírozni az új tagországok alacsony adókulcsaiból eredő elmaradó költségvetési bevételeket. Az adóverseny azonban úgy tűnik, hogy egyre nagyobb valószínűséggel nem kerülhető el.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A csatlakozó államok polgárai közül sokan a csatlakozás előnyeiről is szívesen beszélnek. Jellemző azonban, hogy főként a kevésbé tájékozottak - elsősorban a helytelen gondolkodásmód miatt, amely a paternalista állam régi rendszerbeli jellegében gyökerezik - túlzott optimizmussal tekintenek a jövőbe, és életkörülményeik javulásának zálogát szinte kizárólag a különféle támogatások igénybevételében látják.

Míg az új tagországokban egyesek komolyan bíznak a kibővülő Európa-nyújtotta lehetőségekben, addig a jelenlegi tagok ellenállását fejezi ki, hogy hosszú évekre korlátozásokat vezetettek be a keletről jövő "munkaerő-áradat" megfékezésére hivatkozva .

A félelmek, mintha a csatlakozás időpontjára felülkerekednének az optimizmuson, amelyhez jelentős mértékben a megfelelő mértékű tájékozottság hiánya és bizonyos előítéletek erősen hozzájárulnak...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?