7.2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom

Pénzcentrum
2004. április 23. 09:00

Ez év elején mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme - áll a KSH közleményében. Az előző évi 8.8%-ot követően januárban 7.4%-kal, februárban 7.2%-kal haladta meg az eladások volumene az előző év azonos havi szintet. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva januárban 2.7%-os csökkenés következett be, majd a februári forgalom ezen a mérsékeltebb szinten maradt.

A kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése ugyan elmaradt az előző évi átlagos bővüléstől, de még így is jelentősen meghaladta a reálkeresetek növekedésének 0.4%-osra történő mérséklődését.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai januárban 3.2%-kal, februárban 4.2%-kal emelkedtek. A nem élelmiszertermékek forgalmának emelkedése továbbra is az átlagost jóval meghaladó (januárban 11.3%-os, februárban 9.5%-os) volt. Különösen az egyéb iparcikkek (számítástechnikai cikkek, mobiltelefonok) értékesítésének felfutása miatt nőtt kiemelkedően (januárban 15.1%-kal, februárban 12.3%-kal) a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem forgalma.


Az Európai Unióban kissé javult a kiskereskedelmi konjunktúra az év első két hónapjában. A 15 EU-tagországban januárban 2.3%-os, februárban 2.0%-os növekedést regisztráltak az előző év azonos hónapjához képest, míg az eurózónában csak 1.0%-ost, illetve 0.5%-ost.

A csatlakozó országokra vonatkozóan még csak a januári adatok állnak rendelkezésre. Ezek szerint a balti államok kiskereskedelmének dinamikus növekedése folytatódott: Litvániában 15.7%-os, Észtországban 13.5%-os, Lettországban 11.7%-os emelkedést mértek. Mérsékeltebben (2.2%-kal) nőtt Csehország mutatója. Szlovákiában az előző évi visszaesés után szerény (0.4%-os) emelkedést regisztráltak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fentiek szerinti kiskereskedelemben nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai értékesítési volumene januárban 4.7%-kal emelkedett, majd a regisztrációs adó körüli bizonytalanságok miatt februárban 5.0%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A gépjármű-üzemanyagkiskereskedelem forgalma januárban 4.0%-kal, februárban 2.9%-kal emelkedett.

A kiskereskedlemi forgalom volumene feltehetően az idei évben is az általános gazdasági növekedés üteménél jobban bővül majd, ugyanakkor a reálkereset-növekedés mérséklődése miatt a különbség a tavalyinál várhatóan kisebb lesz. A lassabb bérnövekedést valamelyest ellensúlyozhatja, ezáltal a fogyasztás ezen részét némileg simíthatja a hitelből történő vásárlás. Bár a kamatok igen magasak, a lakosság kamatérzékenysége a fogyasztási hiteleknél az eddigi tapasztalatok alapján viszonylag alacsony.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm