18 °C Budapest

7.2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom

Pénzcentrum
2004. április 23. 09:00

Ez év elején mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme - áll a KSH közleményében. Az előző évi 8.8%-ot követően januárban 7.4%-kal, februárban 7.2%-kal haladta meg az eladások volumene az előző év azonos havi szintet. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva januárban 2.7%-os csökkenés következett be, majd a februári forgalom ezen a mérsékeltebb szinten maradt.

A kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése ugyan elmaradt az előző évi átlagos bővüléstől, de még így is jelentősen meghaladta a reálkeresetek növekedésének 0.4%-osra történő mérséklődését.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai januárban 3.2%-kal, februárban 4.2%-kal emelkedtek. A nem élelmiszertermékek forgalmának emelkedése továbbra is az átlagost jóval meghaladó (januárban 11.3%-os, februárban 9.5%-os) volt. Különösen az egyéb iparcikkek (számítástechnikai cikkek, mobiltelefonok) értékesítésének felfutása miatt nőtt kiemelkedően (januárban 15.1%-kal, februárban 12.3%-kal) a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem forgalma.


Az Európai Unióban kissé javult a kiskereskedelmi konjunktúra az év első két hónapjában. A 15 EU-tagországban januárban 2.3%-os, februárban 2.0%-os növekedést regisztráltak az előző év azonos hónapjához képest, míg az eurózónában csak 1.0%-ost, illetve 0.5%-ost.

A csatlakozó országokra vonatkozóan még csak a januári adatok állnak rendelkezésre. Ezek szerint a balti államok kiskereskedelmének dinamikus növekedése folytatódott: Litvániában 15.7%-os, Észtországban 13.5%-os, Lettországban 11.7%-os emelkedést mértek. Mérsékeltebben (2.2%-kal) nőtt Csehország mutatója. Szlovákiában az előző évi visszaesés után szerény (0.4%-os) emelkedést regisztráltak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fentiek szerinti kiskereskedelemben nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai értékesítési volumene januárban 4.7%-kal emelkedett, majd a regisztrációs adó körüli bizonytalanságok miatt februárban 5.0%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A gépjármű-üzemanyagkiskereskedelem forgalma januárban 4.0%-kal, februárban 2.9%-kal emelkedett.

A kiskereskedlemi forgalom volumene feltehetően az idei évben is az általános gazdasági növekedés üteménél jobban bővül majd, ugyanakkor a reálkereset-növekedés mérséklődése miatt a különbség a tavalyinál várhatóan kisebb lesz. A lassabb bérnövekedést valamelyest ellensúlyozhatja, ezáltal a fogyasztás ezen részét némileg simíthatja a hitelből történő vásárlás. Bár a kamatok igen magasak, a lakosság kamatérzékenysége a fogyasztási hiteleknél az eddigi tapasztalatok alapján viszonylag alacsony.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?