22 °C Budapest

7.2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom

Pénzcentrum
2004. április 23. 09:00

Ez év elején mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme - áll a KSH közleményében. Az előző évi 8.8%-ot követően januárban 7.4%-kal, februárban 7.2%-kal haladta meg az eladások volumene az előző év azonos havi szintet. Az egy hónappal korábbihoz viszonyítva januárban 2.7%-os csökkenés következett be, majd a februári forgalom ezen a mérsékeltebb szinten maradt.

A kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése ugyan elmaradt az előző évi átlagos bővüléstől, de még így is jelentősen meghaladta a reálkeresetek növekedésének 0.4%-osra történő mérséklődését.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai januárban 3.2%-kal, februárban 4.2%-kal emelkedtek. A nem élelmiszertermékek forgalmának emelkedése továbbra is az átlagost jóval meghaladó (januárban 11.3%-os, februárban 9.5%-os) volt. Különösen az egyéb iparcikkek (számítástechnikai cikkek, mobiltelefonok) értékesítésének felfutása miatt nőtt kiemelkedően (januárban 15.1%-kal, februárban 12.3%-kal) a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem forgalma.


Az Európai Unióban kissé javult a kiskereskedelmi konjunktúra az év első két hónapjában. A 15 EU-tagországban januárban 2.3%-os, februárban 2.0%-os növekedést regisztráltak az előző év azonos hónapjához képest, míg az eurózónában csak 1.0%-ost, illetve 0.5%-ost.

A csatlakozó országokra vonatkozóan még csak a januári adatok állnak rendelkezésre. Ezek szerint a balti államok kiskereskedelmének dinamikus növekedése folytatódott: Litvániában 15.7%-os, Észtországban 13.5%-os, Lettországban 11.7%-os emelkedést mértek. Mérsékeltebben (2.2%-kal) nőtt Csehország mutatója. Szlovákiában az előző évi visszaesés után szerény (0.4%-os) emelkedést regisztráltak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiek szerinti kiskereskedelemben nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai értékesítési volumene januárban 4.7%-kal emelkedett, majd a regisztrációs adó körüli bizonytalanságok miatt februárban 5.0%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A gépjármű-üzemanyagkiskereskedelem forgalma januárban 4.0%-kal, februárban 2.9%-kal emelkedett.

A kiskereskedlemi forgalom volumene feltehetően az idei évben is az általános gazdasági növekedés üteménél jobban bővül majd, ugyanakkor a reálkereset-növekedés mérséklődése miatt a különbség a tavalyinál várhatóan kisebb lesz. A lassabb bérnövekedést valamelyest ellensúlyozhatja, ezáltal a fogyasztás ezen részét némileg simíthatja a hitelből történő vásárlás. Bár a kamatok igen magasak, a lakosság kamatérzékenysége a fogyasztási hiteleknél az eddigi tapasztalatok alapján viszonylag alacsony.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?