26 °C Budapest

IMF: a piaci bizalom visszaszerzése a legfontosabb

Pénzcentrum
2004. április 22. 12:50

A külső és a belső egyensúlyi problémákra hívja fel a figyelmet az IMF legfrissebb Világgazdasági Jelentésében (World Economic Outlook) a csatlakozó kelet- és közép-európai országokkal kapcsolatosan. A 10 csatlakozó ország május 1-én az EU tagjává válik, ugyanakkor az euró bevezetéséhez további erőfeszítésekre van szükség. A konvergenciaprogramok következetes végrehajtása, illetve a piacok meggyőzése ezek hitelességéről alapvető fontossággal bír. A makrogazdasági konvergencia alakulása döntő hatással lehet az árfolyamokra illetve a kamatszintek alakulására is.


2003-ban a vizsgált csatlakozó országok többségében jelentős volt a folyó fizetési mérleg hiánya. Emögött jellemzően két tényező állt: a költségvetési hiány emelkedett, ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás is dinamikusan bővült. A két tényező az import dinamikus növekedését eredményezte. A külső finanszírozási igényt jellemzően adósság típusú eszközök fedezték, ugyanis a működőtőke-import lelassult.

A külső egyensúlyhoz kapcsolódó versenyképességi kérdések, a gazdaságpolitika egyes ágainak konzisztenciája több helyen is a fókuszba került. Az IMF várakozásai szerint 2004-05-ben a gazdasági növekedés üteme a 10 csatlakozó országban gyorsulhat, ugyanakkor a magas folyó hiányokat nem sikerül hirtelen csökkenteni.

A külső egyensúlytalanságok természetesen fokozzák ezen országok pénzügyi piacainak sérthetőségét , a volatilitás a hozamokban és az árfolyamokban megnövekedhet. Fontos, hogy az egyensúlytalanságokat okozó tényezőket a gazdaságpolitika megfelelő kontrollal kezelje. Ezek közé tartozik a költségvetési gazdálkodás és a deficit csökkentése, valamint a lakossági fogyasztásnak a gazdaság teljesítőképességével való összehangolása.

A magyar gazdaság növekedési üteme 2003-ban 2.9%-ra csökkent a 2002-es 3.5%-ról. Jövőre 3.2%-ot, 2005-re 3.4%-ot vár az IMF. Tavaly a növekedés lassulása a fiskális expanzió és az erős lakossági fogyasztás ellenére következett be. Az import jelentősen nőtt, míg az exportdinamika csökkent. A működőtőke-beáramlás területén szintén kedvezőtlen folyamatok mutatkoztak. A folyó mérleg hiánya a GDP 5.5%-át tette ki. Idén ez 5.3%-ra, 2005-re 4.3%-ra csökkenhet (az újrabefektetett jövedelmek számbavétele nélkül). A külső és a belső egyensúlytalanságok miatt nyomás nehezedett a forintra és a hozamokra is. A jegybank 600 bp-tal emelte az irányadó kamatszintet június és november között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idei évben kedvező jelek mutatkoznak, a kamatcsökkentésekre is lehetőség nyílik. A gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a piaci bizalom visszaszerzése. Az egyik legfontosabb terület ahol lépésekre van szükség az a költségvetési gazdálkodás, a deficit csökkentése. Ezen túl a hitelexpanziót is megfelelő figyeélemmel kell kísérni. A javuló bizalom az elvárt prémiumok szűkülésén keresztül lehetőséget teremt a hozamok csökkenésére.

Az átlagos inflációs ráta tavaly 4.7% volt. AZ IMF az idei évre 7.1%-ot, 2005-re 4.4%-ot prognosztizál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM