25 °C Budapest

IMF: a piaci bizalom visszaszerzése a legfontosabb

Pénzcentrum
2004. április 22. 12:50

A külső és a belső egyensúlyi problémákra hívja fel a figyelmet az IMF legfrissebb Világgazdasági Jelentésében (World Economic Outlook) a csatlakozó kelet- és közép-európai országokkal kapcsolatosan. A 10 csatlakozó ország május 1-én az EU tagjává válik, ugyanakkor az euró bevezetéséhez további erőfeszítésekre van szükség. A konvergenciaprogramok következetes végrehajtása, illetve a piacok meggyőzése ezek hitelességéről alapvető fontossággal bír. A makrogazdasági konvergencia alakulása döntő hatással lehet az árfolyamokra illetve a kamatszintek alakulására is.


2003-ban a vizsgált csatlakozó országok többségében jelentős volt a folyó fizetési mérleg hiánya. Emögött jellemzően két tényező állt: a költségvetési hiány emelkedett, ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás is dinamikusan bővült. A két tényező az import dinamikus növekedését eredményezte. A külső finanszírozási igényt jellemzően adósság típusú eszközök fedezték, ugyanis a működőtőke-import lelassult.

A külső egyensúlyhoz kapcsolódó versenyképességi kérdések, a gazdaságpolitika egyes ágainak konzisztenciája több helyen is a fókuszba került. Az IMF várakozásai szerint 2004-05-ben a gazdasági növekedés üteme a 10 csatlakozó országban gyorsulhat, ugyanakkor a magas folyó hiányokat nem sikerül hirtelen csökkenteni.

A külső egyensúlytalanságok természetesen fokozzák ezen országok pénzügyi piacainak sérthetőségét , a volatilitás a hozamokban és az árfolyamokban megnövekedhet. Fontos, hogy az egyensúlytalanságokat okozó tényezőket a gazdaságpolitika megfelelő kontrollal kezelje. Ezek közé tartozik a költségvetési gazdálkodás és a deficit csökkentése, valamint a lakossági fogyasztásnak a gazdaság teljesítőképességével való összehangolása.

A magyar gazdaság növekedési üteme 2003-ban 2.9%-ra csökkent a 2002-es 3.5%-ról. Jövőre 3.2%-ot, 2005-re 3.4%-ot vár az IMF. Tavaly a növekedés lassulása a fiskális expanzió és az erős lakossági fogyasztás ellenére következett be. Az import jelentősen nőtt, míg az exportdinamika csökkent. A működőtőke-beáramlás területén szintén kedvezőtlen folyamatok mutatkoztak. A folyó mérleg hiánya a GDP 5.5%-át tette ki. Idén ez 5.3%-ra, 2005-re 4.3%-ra csökkenhet (az újrabefektetett jövedelmek számbavétele nélkül). A külső és a belső egyensúlytalanságok miatt nyomás nehezedett a forintra és a hozamokra is. A jegybank 600 bp-tal emelte az irányadó kamatszintet június és november között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei évben kedvező jelek mutatkoznak, a kamatcsökkentésekre is lehetőség nyílik. A gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a piaci bizalom visszaszerzése. Az egyik legfontosabb terület ahol lépésekre van szükség az a költségvetési gazdálkodás, a deficit csökkentése. Ezen túl a hitelexpanziót is megfelelő figyeélemmel kell kísérni. A javuló bizalom az elvárt prémiumok szűkülésén keresztül lehetőséget teremt a hozamok csökkenésére.

Az átlagos inflációs ráta tavaly 4.7% volt. AZ IMF az idei évre 7.1%-ot, 2005-re 4.4%-ot prognosztizál.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?