25 °C Budapest

IMF: a piaci bizalom visszaszerzése a legfontosabb

Pénzcentrum
2004. április 22. 12:50

A külső és a belső egyensúlyi problémákra hívja fel a figyelmet az IMF legfrissebb Világgazdasági Jelentésében (World Economic Outlook) a csatlakozó kelet- és közép-európai országokkal kapcsolatosan. A 10 csatlakozó ország május 1-én az EU tagjává válik, ugyanakkor az euró bevezetéséhez további erőfeszítésekre van szükség. A konvergenciaprogramok következetes végrehajtása, illetve a piacok meggyőzése ezek hitelességéről alapvető fontossággal bír. A makrogazdasági konvergencia alakulása döntő hatással lehet az árfolyamokra illetve a kamatszintek alakulására is.


2003-ban a vizsgált csatlakozó országok többségében jelentős volt a folyó fizetési mérleg hiánya. Emögött jellemzően két tényező állt: a költségvetési hiány emelkedett, ezzel párhuzamosan a lakossági fogyasztás is dinamikusan bővült. A két tényező az import dinamikus növekedését eredményezte. A külső finanszírozási igényt jellemzően adósság típusú eszközök fedezték, ugyanis a működőtőke-import lelassult.

A külső egyensúlyhoz kapcsolódó versenyképességi kérdések, a gazdaságpolitika egyes ágainak konzisztenciája több helyen is a fókuszba került. Az IMF várakozásai szerint 2004-05-ben a gazdasági növekedés üteme a 10 csatlakozó országban gyorsulhat, ugyanakkor a magas folyó hiányokat nem sikerül hirtelen csökkenteni.

A külső egyensúlytalanságok természetesen fokozzák ezen országok pénzügyi piacainak sérthetőségét , a volatilitás a hozamokban és az árfolyamokban megnövekedhet. Fontos, hogy az egyensúlytalanságokat okozó tényezőket a gazdaságpolitika megfelelő kontrollal kezelje. Ezek közé tartozik a költségvetési gazdálkodás és a deficit csökkentése, valamint a lakossági fogyasztásnak a gazdaság teljesítőképességével való összehangolása.

A magyar gazdaság növekedési üteme 2003-ban 2.9%-ra csökkent a 2002-es 3.5%-ról. Jövőre 3.2%-ot, 2005-re 3.4%-ot vár az IMF. Tavaly a növekedés lassulása a fiskális expanzió és az erős lakossági fogyasztás ellenére következett be. Az import jelentősen nőtt, míg az exportdinamika csökkent. A működőtőke-beáramlás területén szintén kedvezőtlen folyamatok mutatkoztak. A folyó mérleg hiánya a GDP 5.5%-át tette ki. Idén ez 5.3%-ra, 2005-re 4.3%-ra csökkenhet (az újrabefektetett jövedelmek számbavétele nélkül). A külső és a belső egyensúlytalanságok miatt nyomás nehezedett a forintra és a hozamokra is. A jegybank 600 bp-tal emelte az irányadó kamatszintet június és november között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az idei évben kedvező jelek mutatkoznak, a kamatcsökkentésekre is lehetőség nyílik. A gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a piaci bizalom visszaszerzése. Az egyik legfontosabb terület ahol lépésekre van szükség az a költségvetési gazdálkodás, a deficit csökkentése. Ezen túl a hitelexpanziót is megfelelő figyeélemmel kell kísérni. A javuló bizalom az elvárt prémiumok szűkülésén keresztül lehetőséget teremt a hozamok csökkenésére.

Az átlagos inflációs ráta tavaly 4.7% volt. AZ IMF az idei évre 7.1%-ot, 2005-re 4.4%-ot prognosztizál.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?