20 °C Budapest

Beige Book: erősödő gazdasági növekedés az USA-ban

Pénzcentrum
2004. április 22. 09:55

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap este közzétett időszakos jelentése szerint az USA gazdasági növekedése gyorsult az elmúlt mintegy másfél hónapban, és általánossá vált a gazdaság élénkülése az egész országban.

A Fed 12 körzetének beszámolója szerint a február közepe és április eleje közötti időszakban az országban mindenütt élénkült a gazdasági aktivitás. A gazdasági növekedés általánossá vált, figyelemre méltóan nőtt a kiskereskedelem értékesítése, érezhetően élénkült a feldolgozó-, a bánya-, az energiaipar, valamint az idegenforgalmi és a szolgáltatói ágazat.

A munkaerőpiacon mérsékelt ütemben nőttek a bérek, és a legtöbb körzetben csak mérsékelt ütemű volt a fogyasztói árak emelkedése is (kivétel az energiaárak), azonban számos nyersanyag és áru estében jelentős árnövekedés volt megfigyelhető.

A növekvő anyagköltségek profitcsökkentő hatását a vállalatok tovább már nem kívánják felvállalni, így egyre több vállalat megpróbálja a fogyasztókra hárítani a magasabb előállítási költségeket áremelések formájában. Eddig azonban a fogyasztói árnövekedés még csak mérsékelt ütemben fokozódott. Az inflációs nyomás tehát egyre inkább nyomon követhetővé válik, amelyre a FED is bizonyára figyel.

A Beige Book megállapításait felhasználja majd a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor május 4-én dönt az irányadó kamatról. Elemzők többsége arra számít, hogy a FOMC szinten tartja az irányadó kamatot, amely 45 éves mélyponton, 1 százalékon áll. A szakértők abban egyetértenek, hogy a Fed következő kamatlépése emelés lesz, erre a többség szerint az év második felében kerül sor, de vannak olyan vélekedések is, miszerint csak a jövő év elején.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az előző, március 3-án ismertetett Beige Book a 12 körzet különböző mértékű - a mérsékelttől az erőteljesig - gazdasági élénküléséről számolt be.

A tegnap este közölt új Fed-jelentésre nem reagáltak különösebb elmozdulással a piacok, a vezető tőzsdeindexek kismértékű ingadozást mutatnak. A dollár tovább erősödött az euróval szemben, és jelenleg már az 1.18-es szint közelében (1.1800 - 1.1820) zajlik a kereskedés.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?