17 °C Budapest

Beige Book: erősödő gazdasági növekedés az USA-ban

Pénzcentrum
2004. április 22. 09:55

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap este közzétett időszakos jelentése szerint az USA gazdasági növekedése gyorsult az elmúlt mintegy másfél hónapban, és általánossá vált a gazdaság élénkülése az egész országban.

A Fed 12 körzetének beszámolója szerint a február közepe és április eleje közötti időszakban az országban mindenütt élénkült a gazdasági aktivitás. A gazdasági növekedés általánossá vált, figyelemre méltóan nőtt a kiskereskedelem értékesítése, érezhetően élénkült a feldolgozó-, a bánya-, az energiaipar, valamint az idegenforgalmi és a szolgáltatói ágazat.

A munkaerőpiacon mérsékelt ütemben nőttek a bérek, és a legtöbb körzetben csak mérsékelt ütemű volt a fogyasztói árak emelkedése is (kivétel az energiaárak), azonban számos nyersanyag és áru estében jelentős árnövekedés volt megfigyelhető.

A növekvő anyagköltségek profitcsökkentő hatását a vállalatok tovább már nem kívánják felvállalni, így egyre több vállalat megpróbálja a fogyasztókra hárítani a magasabb előállítási költségeket áremelések formájában. Eddig azonban a fogyasztói árnövekedés még csak mérsékelt ütemben fokozódott. Az inflációs nyomás tehát egyre inkább nyomon követhetővé válik, amelyre a FED is bizonyára figyel.

A Beige Book megállapításait felhasználja majd a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor május 4-én dönt az irányadó kamatról. Elemzők többsége arra számít, hogy a FOMC szinten tartja az irányadó kamatot, amely 45 éves mélyponton, 1 százalékon áll. A szakértők abban egyetértenek, hogy a Fed következő kamatlépése emelés lesz, erre a többség szerint az év második felében kerül sor, de vannak olyan vélekedések is, miszerint csak a jövő év elején.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előző, március 3-án ismertetett Beige Book a 12 körzet különböző mértékű - a mérsékelttől az erőteljesig - gazdasági élénküléséről számolt be.

A tegnap este közölt új Fed-jelentésre nem reagáltak különösebb elmozdulással a piacok, a vezető tőzsdeindexek kismértékű ingadozást mutatnak. A dollár tovább erősödött az euróval szemben, és jelenleg már az 1.18-es szint közelében (1.1800 - 1.1820) zajlik a kereskedés.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?