Beige Book: erősödő gazdasági növekedés az USA-ban

Pénzcentrum
2004. április 22. 09:55

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap este közzétett időszakos jelentése szerint az USA gazdasági növekedése gyorsult az elmúlt mintegy másfél hónapban, és általánossá vált a gazdaság élénkülése az egész országban.

A Fed 12 körzetének beszámolója szerint a február közepe és április eleje közötti időszakban az országban mindenütt élénkült a gazdasági aktivitás. A gazdasági növekedés általánossá vált, figyelemre méltóan nőtt a kiskereskedelem értékesítése, érezhetően élénkült a feldolgozó-, a bánya-, az energiaipar, valamint az idegenforgalmi és a szolgáltatói ágazat.

A munkaerőpiacon mérsékelt ütemben nőttek a bérek, és a legtöbb körzetben csak mérsékelt ütemű volt a fogyasztói árak emelkedése is (kivétel az energiaárak), azonban számos nyersanyag és áru estében jelentős árnövekedés volt megfigyelhető.

A növekvő anyagköltségek profitcsökkentő hatását a vállalatok tovább már nem kívánják felvállalni, így egyre több vállalat megpróbálja a fogyasztókra hárítani a magasabb előállítási költségeket áremelések formájában. Eddig azonban a fogyasztói árnövekedés még csak mérsékelt ütemben fokozódott. Az inflációs nyomás tehát egyre inkább nyomon követhetővé válik, amelyre a FED is bizonyára figyel.

A Beige Book megállapításait felhasználja majd a Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amikor május 4-én dönt az irányadó kamatról. Elemzők többsége arra számít, hogy a FOMC szinten tartja az irányadó kamatot, amely 45 éves mélyponton, 1 százalékon áll. A szakértők abban egyetértenek, hogy a Fed következő kamatlépése emelés lesz, erre a többség szerint az év második felében kerül sor, de vannak olyan vélekedések is, miszerint csak a jövő év elején.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előző, március 3-án ismertetett Beige Book a 12 körzet különböző mértékű - a mérsékelttől az erőteljesig - gazdasági élénküléséről számolt be.

A tegnap este közölt új Fed-jelentésre nem reagáltak különösebb elmozdulással a piacok, a vezető tőzsdeindexek kismértékű ingadozást mutatnak. A dollár tovább erősödött az euróval szemben, és jelenleg már az 1.18-es szint közelében (1.1800 - 1.1820) zajlik a kereskedés.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06