8 °C Budapest

Bokros: a halasztás mulasztás

Pénzcentrum
2004. április 21. 15:11

Kisebb terjedelmű és hatékonyabb közszféra mellett érveltek ma az MKT, az ICEG és az ÁSZ által közösen szervezett, államháztartásról szóló konferencia előadói. Csak a nagy elosztórendszerek reformja mellett képzelhető el, hogy a szolgáltatások minősége is javuljon. Bokros Lajos, a Világbank igazgatója szerint a halasztás mulasztás, nagyobb lépéseket kell tenni az államháztartási reform terén.




Az államháztartási reform minden országban napirenden van - idézi az MTI Bokros Lajost. A Világbank igazgatója szerint már tíz éve nagyobb lépésekben kellett volna haladnunk. "A halasztás mulasztás" - állította.

Mivel az állam túlzott feladatokat vállal magára - melynek hatékonysága is megkérdőjelezhető -, az elvonások szintje is magas. Ezzel szemben inkább csökkenteni kell az állami beavatkozás mértékét, az adókat. Szlovákia ebből a szempontból jó példa Magyarország számára is. Egy alacsony lineáris adókulcs az adóelkerülési hajlandóságot is csökkenti.

Az expénzügyminiszter szerint szükség van arra, hogy a lakosság is részt vegyen az egészségügy és az oktatás finanszírozásában. Bokros továbbra is kiállt a tandíj mellett. Mind az oktatásban, mind az egészségügyben a minőségi romlást csak többlet magánforrások bevonásával lehet megakadályozni - szögezte le a volt pénzügyminiszter az MTI szerint.



Az államháztartási reform halogatását kritizálta Kopits György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja is. Kopits úgy gondolja, 1990 óta az államháztartást "húzd meg, ereszd meg" alapon reformálták. A jövedelemcentralizáció magas mértéke a magánszektortól von el forrásokat. A szakember szükségesnek vélte, hogy a költségvetési gazdálkodás mindinkább depolitizálódjon. Ez nem jelent mást, mint hosszabb távú politikai-társadalmi megállapodás kialakítását.

Az államháztartás túlköltekezése az inflációra is kedvezőtlen hatással van. Magyarországon a politikának pedig erős hajlama van arra, hogy a kiadásokat ne kontrollálja megfelelően.

Várfalvi István, a PM helyettes államtitkára szerint is kisebb terjedelmű és hatékonyabb közszférára van szükség, melyet az államháztartás reformjával lehet elérni. Az adóreformot 1988-ban valósította meg Magyarország, az önkormányzati reform 1989-90-ben részben megvalósult, amikor a tanácsok átalakultak, a nyugdíjreform pedig a '90-es évek második felében realizálódott. Várfalvi szerint vissza kell hozni a járásokat, jelenleg ugyanis minden kisebb falu saját iskolával és egészségüggyel rendelkezik, ami tarthatatlan.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem