25 °C Budapest

Bokros: a halasztás mulasztás

Pénzcentrum
2004. április 21. 15:11

Kisebb terjedelmű és hatékonyabb közszféra mellett érveltek ma az MKT, az ICEG és az ÁSZ által közösen szervezett, államháztartásról szóló konferencia előadói. Csak a nagy elosztórendszerek reformja mellett képzelhető el, hogy a szolgáltatások minősége is javuljon. Bokros Lajos, a Világbank igazgatója szerint a halasztás mulasztás, nagyobb lépéseket kell tenni az államháztartási reform terén.
Az államháztartási reform minden országban napirenden van - idézi az MTI Bokros Lajost. A Világbank igazgatója szerint már tíz éve nagyobb lépésekben kellett volna haladnunk. "A halasztás mulasztás" - állította.

Mivel az állam túlzott feladatokat vállal magára - melynek hatékonysága is megkérdőjelezhető -, az elvonások szintje is magas. Ezzel szemben inkább csökkenteni kell az állami beavatkozás mértékét, az adókat. Szlovákia ebből a szempontból jó példa Magyarország számára is. Egy alacsony lineáris adókulcs az adóelkerülési hajlandóságot is csökkenti.

Az expénzügyminiszter szerint szükség van arra, hogy a lakosság is részt vegyen az egészségügy és az oktatás finanszírozásában. Bokros továbbra is kiállt a tandíj mellett. Mind az oktatásban, mind az egészségügyben a minőségi romlást csak többlet magánforrások bevonásával lehet megakadályozni - szögezte le a volt pénzügyminiszter az MTI szerint.Az államháztartási reform halogatását kritizálta Kopits György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja is. Kopits úgy gondolja, 1990 óta az államháztartást "húzd meg, ereszd meg" alapon reformálták. A jövedelemcentralizáció magas mértéke a magánszektortól von el forrásokat. A szakember szükségesnek vélte, hogy a költségvetési gazdálkodás mindinkább depolitizálódjon. Ez nem jelent mást, mint hosszabb távú politikai-társadalmi megállapodás kialakítását.

Az államháztartás túlköltekezése az inflációra is kedvezőtlen hatással van. Magyarországon a politikának pedig erős hajlama van arra, hogy a kiadásokat ne kontrollálja megfelelően.

Várfalvi István, a PM helyettes államtitkára szerint is kisebb terjedelmű és hatékonyabb közszférára van szükség, melyet az államháztartás reformjával lehet elérni. Az adóreformot 1988-ban valósította meg Magyarország, az önkormányzati reform 1989-90-ben részben megvalósult, amikor a tanácsok átalakultak, a nyugdíjreform pedig a '90-es évek második felében realizálódott. Várfalvi szerint vissza kell hozni a járásokat, jelenleg ugyanis minden kisebb falu saját iskolával és egészségüggyel rendelkezik, ami tarthatatlan.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 3. 13:22