32 °C Budapest

Bokros: a halasztás mulasztás

Pénzcentrum
2004. április 21. 15:11

Kisebb terjedelmű és hatékonyabb közszféra mellett érveltek ma az MKT, az ICEG és az ÁSZ által közösen szervezett, államháztartásról szóló konferencia előadói. Csak a nagy elosztórendszerek reformja mellett képzelhető el, hogy a szolgáltatások minősége is javuljon. Bokros Lajos, a Világbank igazgatója szerint a halasztás mulasztás, nagyobb lépéseket kell tenni az államháztartási reform terén.
Az államháztartási reform minden országban napirenden van - idézi az MTI Bokros Lajost. A Világbank igazgatója szerint már tíz éve nagyobb lépésekben kellett volna haladnunk. "A halasztás mulasztás" - állította.

Mivel az állam túlzott feladatokat vállal magára - melynek hatékonysága is megkérdőjelezhető -, az elvonások szintje is magas. Ezzel szemben inkább csökkenteni kell az állami beavatkozás mértékét, az adókat. Szlovákia ebből a szempontból jó példa Magyarország számára is. Egy alacsony lineáris adókulcs az adóelkerülési hajlandóságot is csökkenti.

Az expénzügyminiszter szerint szükség van arra, hogy a lakosság is részt vegyen az egészségügy és az oktatás finanszírozásában. Bokros továbbra is kiállt a tandíj mellett. Mind az oktatásban, mind az egészségügyben a minőségi romlást csak többlet magánforrások bevonásával lehet megakadályozni - szögezte le a volt pénzügyminiszter az MTI szerint.Az államháztartási reform halogatását kritizálta Kopits György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja is. Kopits úgy gondolja, 1990 óta az államháztartást "húzd meg, ereszd meg" alapon reformálták. A jövedelemcentralizáció magas mértéke a magánszektortól von el forrásokat. A szakember szükségesnek vélte, hogy a költségvetési gazdálkodás mindinkább depolitizálódjon. Ez nem jelent mást, mint hosszabb távú politikai-társadalmi megállapodás kialakítását.

Az államháztartás túlköltekezése az inflációra is kedvezőtlen hatással van. Magyarországon a politikának pedig erős hajlama van arra, hogy a kiadásokat ne kontrollálja megfelelően.

Várfalvi István, a PM helyettes államtitkára szerint is kisebb terjedelmű és hatékonyabb közszférára van szükség, melyet az államháztartás reformjával lehet elérni. Az adóreformot 1988-ban valósította meg Magyarország, az önkormányzati reform 1989-90-ben részben megvalósult, amikor a tanácsok átalakultak, a nyugdíjreform pedig a '90-es évek második felében realizálódott. Várfalvi szerint vissza kell hozni a járásokat, jelenleg ugyanis minden kisebb falu saját iskolával és egészségüggyel rendelkezik, ami tarthatatlan.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?