1 °C Budapest

Bokros: a halasztás mulasztás

Pénzcentrum
2004. április 21. 15:11

Kisebb terjedelmű és hatékonyabb közszféra mellett érveltek ma az MKT, az ICEG és az ÁSZ által közösen szervezett, államháztartásról szóló konferencia előadói. Csak a nagy elosztórendszerek reformja mellett képzelhető el, hogy a szolgáltatások minősége is javuljon. Bokros Lajos, a Világbank igazgatója szerint a halasztás mulasztás, nagyobb lépéseket kell tenni az államháztartási reform terén.
Az államháztartási reform minden országban napirenden van - idézi az MTI Bokros Lajost. A Világbank igazgatója szerint már tíz éve nagyobb lépésekben kellett volna haladnunk. "A halasztás mulasztás" - állította.

Mivel az állam túlzott feladatokat vállal magára - melynek hatékonysága is megkérdőjelezhető -, az elvonások szintje is magas. Ezzel szemben inkább csökkenteni kell az állami beavatkozás mértékét, az adókat. Szlovákia ebből a szempontból jó példa Magyarország számára is. Egy alacsony lineáris adókulcs az adóelkerülési hajlandóságot is csökkenti.

Az expénzügyminiszter szerint szükség van arra, hogy a lakosság is részt vegyen az egészségügy és az oktatás finanszírozásában. Bokros továbbra is kiállt a tandíj mellett. Mind az oktatásban, mind az egészségügyben a minőségi romlást csak többlet magánforrások bevonásával lehet megakadályozni - szögezte le a volt pénzügyminiszter az MTI szerint.Az államháztartási reform halogatását kritizálta Kopits György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja is. Kopits úgy gondolja, 1990 óta az államháztartást "húzd meg, ereszd meg" alapon reformálták. A jövedelemcentralizáció magas mértéke a magánszektortól von el forrásokat. A szakember szükségesnek vélte, hogy a költségvetési gazdálkodás mindinkább depolitizálódjon. Ez nem jelent mást, mint hosszabb távú politikai-társadalmi megállapodás kialakítását.

Az államháztartás túlköltekezése az inflációra is kedvezőtlen hatással van. Magyarországon a politikának pedig erős hajlama van arra, hogy a kiadásokat ne kontrollálja megfelelően.

Várfalvi István, a PM helyettes államtitkára szerint is kisebb terjedelmű és hatékonyabb közszférára van szükség, melyet az államháztartás reformjával lehet elérni. Az adóreformot 1988-ban valósította meg Magyarország, az önkormányzati reform 1989-90-ben részben megvalósult, amikor a tanácsok átalakultak, a nyugdíjreform pedig a '90-es évek második felében realizálódott. Várfalvi szerint vissza kell hozni a járásokat, jelenleg ugyanis minden kisebb falu saját iskolával és egészségüggyel rendelkezik, ami tarthatatlan.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem