A MOL megmaradt állami csomagja nem kerül idén eladásra

Pénzcentrum
2004. április 9. 08:28

Pár nappal azt követően, hogy a Magyar Nemzet részleteket hozott nyilvánosságra az ÁPV idei privatizációs tervéből, a Népszabadság is információkhoz jutott. A legfontosabb új hírek: 1., a MOL maradék állami csomagja nem szerepel az értékesítési listán. 2., úgy tűnik, hogy a Richter menedzsment törekvések sikeresek voltak, a napilap ugyanis arról ír, hogy az ÁPV keresi a társaság függetlenségének megtartását biztosító koncepciót.

Az ÁPV Rt. idei bevételi terve 266 mrd Ft. 44 állami tulajdonban lévő társaság vár értékesítésre, ezek fele 1 mrd Ft feletti bevételt hozhat az ÁPV-nek.

MOL

A legfontosabb hír, hogy a MOL nem szerepel az értékesítési listán. Mint ismeretes az februári közepi tranzakciót követően 180 napos leadási tilalmat vállalt az ÁPV, ez azonban azt jelenti, hogy augusztus közepe után a pakett elvileg értékesíthető.

Meggyőződésünk, hogy kedvező részvényárfolyam esetén az ÁPV megfontolás tárgyává fogja tenni a pakett eladását még idén. A februári 6,500 Ft-os tranzakciót követően a részvény árfolyama 7,800 Ft-ig emelkedett. 8,000 Ft felett stabilizálódó árfolyam esetén nem látjuk valószínűnek a csomag megtartását.

Richter

Az ÁPV vizsgálja azt a konstrukciót, amellyel biztosítható a Richter függetlenségének fenntartása az állami csomag eladása esetén. Az állam jelenleg 25%-os részesedéssel bír, megítélésünk szerint 15% kerülhet ebből eladásra és 10% átsorolásra kerül hosszú távon állami kézben maradó pakettnek, s az állam osztalék oldalon válik érdekelté a befektetésben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

(A 25%-os pakett teljes értékesítése és az alapszabályban most meglévő korlátozások EU követelményeknek megfelelő eltörlése esetén a Richter igen könnyen felvásárlási célponttá válhat. Bogsch Erik úgy fogalmazott nemrégen, hogy "mindig is voltak érdeklődők (szakmai befektetők) a Richter iránt, a menedzsment azonban nem foglalkozott velük".)

2004-es eladási terv:
Richter
Bábolna
Mahart
Antenna Hungária
Nemzeti Tankönyvkiadó

2005-ös terv:
Malév
Budapest Airport
Magyar Lóversenyfogadás Kft
Nemzeti Lóverseny Kft.
Volán társaságok

Későbbi eladás:
Magyar Posta
MVM

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24