10 °C Budapest

A MOL megmaradt állami csomagja nem kerül idén eladásra

Pénzcentrum
2004. április 9. 08:28

Pár nappal azt követően, hogy a Magyar Nemzet részleteket hozott nyilvánosságra az ÁPV idei privatizációs tervéből, a Népszabadság is információkhoz jutott. A legfontosabb új hírek: 1., a MOL maradék állami csomagja nem szerepel az értékesítési listán. 2., úgy tűnik, hogy a Richter menedzsment törekvések sikeresek voltak, a napilap ugyanis arról ír, hogy az ÁPV keresi a társaság függetlenségének megtartását biztosító koncepciót.

Az ÁPV Rt. idei bevételi terve 266 mrd Ft. 44 állami tulajdonban lévő társaság vár értékesítésre, ezek fele 1 mrd Ft feletti bevételt hozhat az ÁPV-nek.

MOL

A legfontosabb hír, hogy a MOL nem szerepel az értékesítési listán. Mint ismeretes az februári közepi tranzakciót követően 180 napos leadási tilalmat vállalt az ÁPV, ez azonban azt jelenti, hogy augusztus közepe után a pakett elvileg értékesíthető.

Meggyőződésünk, hogy kedvező részvényárfolyam esetén az ÁPV megfontolás tárgyává fogja tenni a pakett eladását még idén. A februári 6,500 Ft-os tranzakciót követően a részvény árfolyama 7,800 Ft-ig emelkedett. 8,000 Ft felett stabilizálódó árfolyam esetén nem látjuk valószínűnek a csomag megtartását.

Richter

Az ÁPV vizsgálja azt a konstrukciót, amellyel biztosítható a Richter függetlenségének fenntartása az állami csomag eladása esetén. Az állam jelenleg 25%-os részesedéssel bír, megítélésünk szerint 15% kerülhet ebből eladásra és 10% átsorolásra kerül hosszú távon állami kézben maradó pakettnek, s az állam osztalék oldalon válik érdekelté a befektetésben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(A 25%-os pakett teljes értékesítése és az alapszabályban most meglévő korlátozások EU követelményeknek megfelelő eltörlése esetén a Richter igen könnyen felvásárlási célponttá válhat. Bogsch Erik úgy fogalmazott nemrégen, hogy "mindig is voltak érdeklődők (szakmai befektetők) a Richter iránt, a menedzsment azonban nem foglalkozott velük".)

2004-es eladási terv:
Richter
Bábolna
Mahart
Antenna Hungária
Nemzeti Tankönyvkiadó

2005-ös terv:
Malév
Budapest Airport
Magyar Lóversenyfogadás Kft
Nemzeti Lóverseny Kft.
Volán társaságok

Későbbi eladás:
Magyar Posta
MVM

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm