16 °C Budapest

A MOL megmaradt állami csomagja nem kerül idén eladásra

Pénzcentrum
2004. április 9. 08:28

Pár nappal azt követően, hogy a Magyar Nemzet részleteket hozott nyilvánosságra az ÁPV idei privatizációs tervéből, a Népszabadság is információkhoz jutott. A legfontosabb új hírek: 1., a MOL maradék állami csomagja nem szerepel az értékesítési listán. 2., úgy tűnik, hogy a Richter menedzsment törekvések sikeresek voltak, a napilap ugyanis arról ír, hogy az ÁPV keresi a társaság függetlenségének megtartását biztosító koncepciót.

Az ÁPV Rt. idei bevételi terve 266 mrd Ft. 44 állami tulajdonban lévő társaság vár értékesítésre, ezek fele 1 mrd Ft feletti bevételt hozhat az ÁPV-nek.

MOL

A legfontosabb hír, hogy a MOL nem szerepel az értékesítési listán. Mint ismeretes az februári közepi tranzakciót követően 180 napos leadási tilalmat vállalt az ÁPV, ez azonban azt jelenti, hogy augusztus közepe után a pakett elvileg értékesíthető.

Meggyőződésünk, hogy kedvező részvényárfolyam esetén az ÁPV megfontolás tárgyává fogja tenni a pakett eladását még idén. A februári 6,500 Ft-os tranzakciót követően a részvény árfolyama 7,800 Ft-ig emelkedett. 8,000 Ft felett stabilizálódó árfolyam esetén nem látjuk valószínűnek a csomag megtartását.

Richter

Az ÁPV vizsgálja azt a konstrukciót, amellyel biztosítható a Richter függetlenségének fenntartása az állami csomag eladása esetén. Az állam jelenleg 25%-os részesedéssel bír, megítélésünk szerint 15% kerülhet ebből eladásra és 10% átsorolásra kerül hosszú távon állami kézben maradó pakettnek, s az állam osztalék oldalon válik érdekelté a befektetésben.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

(A 25%-os pakett teljes értékesítése és az alapszabályban most meglévő korlátozások EU követelményeknek megfelelő eltörlése esetén a Richter igen könnyen felvásárlási célponttá válhat. Bogsch Erik úgy fogalmazott nemrégen, hogy "mindig is voltak érdeklődők (szakmai befektetők) a Richter iránt, a menedzsment azonban nem foglalkozott velük".)

2004-es eladási terv:
Richter
Bábolna
Mahart
Antenna Hungária
Nemzeti Tankönyvkiadó

2005-ös terv:
Malév
Budapest Airport
Magyar Lóversenyfogadás Kft
Nemzeti Lóverseny Kft.
Volán társaságok

Későbbi eladás:
Magyar Posta
MVM

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?