Egy cég, amely számára a tőzsdeképesség is álom - kommentár

Pénzcentrum
2004. április 7. 08:53

A Posta jelenleg alkalmatlan a tőzsdei privatizációra, ugyanakkor állami vagyonkezelésben is működhet versenyképesen és nyereségesen- mondta Szabó Pál, vezérigazgató tegnap Budaörsön.

A Posta az idei évben 152.6 milliárd forintos árbevételt és 2.1 milliárd forint előtti adózás előtti eredményt tervez. A beruházásokra 18.7 milliárd forintot fordítanak.

A társaságnál jelenleg folyik egy belső költségszerkezet-vizsgálat. A vezérigazgató 2,000 fő elbocsátását tervezi.

Szabó Pál szerint a társaság sorsát illetően az állam bármilyen megoldást választ, meg kell várnia a strukturális átalakulás befejeződését.

**********************************************
A Tőzsdeképes Cégek Klubjában a BÉT erőfeszítéseinek eredményeképpen rengeteg társaság prezentációját nézhettük már végig. Voltak egészen biztatóak, s voltak elvetélt ötletek is. Bár a cégek többsége nem akar a tőzsdére menni, azért képesnek érzik magukat, hogy pár éven belül elérjék a tőzsdeképesség szintjét.

Ezzel szemben a Magyar Posta még önmagát is képtelennek érzi rá. Természetes-e, hogy a menedzsment számára az a legkényelmesebb, ha egy lassan piaci körülmények között tevékenykedő társaság állami tulajdonban van. Szerintünk nem, egy általunk minimálisan is elfogadható cégvezetés olyan társaságot épít, ahol a tőzsdeképesség alap, s más kérdés, hogy egyéb okokból kifolyólag nem megy a tőzsdére a társaság. Amelyik cég nem érzi magát pár éven (1-3) tőzsdeképesnek, ott vagy a céggel, vagy a menedzsment motivációival lehet valami komoly hiba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk, de tényeket ki kell mondani. Meg kell nézni az egykori nagy Posta 3 jogutódját a Matávot, az Antenna Hungáriát és a Magyar Postát. Megdöbbentőek a különbségek (főleg a 1. és 3. között), s ez nem fogható pusztán a tevékenység jellegére.

Szerintünk alap dolognak kellene lenni, hogy a Magyar Posta 1-3 éven belül tőzsdeképes legyen. Utána az állam még mindig dönthet úgy, hogy nem adja el.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.02 02:59
WORKFLUENCER Influencers who share work-related content on social media platforms. Since more peopl...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem