Egy cég, amely számára a tőzsdeképesség is álom - kommentár

Pénzcentrum
2004. április 7. 08:53

A Posta jelenleg alkalmatlan a tőzsdei privatizációra, ugyanakkor állami vagyonkezelésben is működhet versenyképesen és nyereségesen- mondta Szabó Pál, vezérigazgató tegnap Budaörsön.

A Posta az idei évben 152.6 milliárd forintos árbevételt és 2.1 milliárd forint előtti adózás előtti eredményt tervez. A beruházásokra 18.7 milliárd forintot fordítanak.

A társaságnál jelenleg folyik egy belső költségszerkezet-vizsgálat. A vezérigazgató 2,000 fő elbocsátását tervezi.

Szabó Pál szerint a társaság sorsát illetően az állam bármilyen megoldást választ, meg kell várnia a strukturális átalakulás befejeződését.

**********************************************
A Tőzsdeképes Cégek Klubjában a BÉT erőfeszítéseinek eredményeképpen rengeteg társaság prezentációját nézhettük már végig. Voltak egészen biztatóak, s voltak elvetélt ötletek is. Bár a cégek többsége nem akar a tőzsdére menni, azért képesnek érzik magukat, hogy pár éven belül elérjék a tőzsdeképesség szintjét.

Ezzel szemben a Magyar Posta még önmagát is képtelennek érzi rá. Természetes-e, hogy a menedzsment számára az a legkényelmesebb, ha egy lassan piaci körülmények között tevékenykedő társaság állami tulajdonban van. Szerintünk nem, egy általunk minimálisan is elfogadható cégvezetés olyan társaságot épít, ahol a tőzsdeképesség alap, s más kérdés, hogy egyéb okokból kifolyólag nem megy a tőzsdére a társaság. Amelyik cég nem érzi magát pár éven (1-3) tőzsdeképesnek, ott vagy a céggel, vagy a menedzsment motivációival lehet valami komoly hiba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk, de tényeket ki kell mondani. Meg kell nézni az egykori nagy Posta 3 jogutódját a Matávot, az Antenna Hungáriát és a Magyar Postát. Megdöbbentőek a különbségek (főleg a 1. és 3. között), s ez nem fogható pusztán a tevékenység jellegére.

Szerintünk alap dolognak kellene lenni, hogy a Magyar Posta 1-3 éven belül tőzsdeképes legyen. Utána az állam még mindig dönthet úgy, hogy nem adja el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?