Egy cég, amely számára a tőzsdeképesség is álom - kommentár

Pénzcentrum
2004. április 7. 08:53

A Posta jelenleg alkalmatlan a tőzsdei privatizációra, ugyanakkor állami vagyonkezelésben is működhet versenyképesen és nyereségesen- mondta Szabó Pál, vezérigazgató tegnap Budaörsön.

A Posta az idei évben 152.6 milliárd forintos árbevételt és 2.1 milliárd forint előtti adózás előtti eredményt tervez. A beruházásokra 18.7 milliárd forintot fordítanak.

A társaságnál jelenleg folyik egy belső költségszerkezet-vizsgálat. A vezérigazgató 2,000 fő elbocsátását tervezi.

Szabó Pál szerint a társaság sorsát illetően az állam bármilyen megoldást választ, meg kell várnia a strukturális átalakulás befejeződését.

**********************************************
A Tőzsdeképes Cégek Klubjában a BÉT erőfeszítéseinek eredményeképpen rengeteg társaság prezentációját nézhettük már végig. Voltak egészen biztatóak, s voltak elvetélt ötletek is. Bár a cégek többsége nem akar a tőzsdére menni, azért képesnek érzik magukat, hogy pár éven belül elérjék a tőzsdeképesség szintjét.

Ezzel szemben a Magyar Posta még önmagát is képtelennek érzi rá. Természetes-e, hogy a menedzsment számára az a legkényelmesebb, ha egy lassan piaci körülmények között tevékenykedő társaság állami tulajdonban van. Szerintünk nem, egy általunk minimálisan is elfogadható cégvezetés olyan társaságot épít, ahol a tőzsdeképesség alap, s más kérdés, hogy egyéb okokból kifolyólag nem megy a tőzsdére a társaság. Amelyik cég nem érzi magát pár éven (1-3) tőzsdeképesnek, ott vagy a céggel, vagy a menedzsment motivációival lehet valami komoly hiba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lehet, hogy túl szigorúak vagyunk, de tényeket ki kell mondani. Meg kell nézni az egykori nagy Posta 3 jogutódját a Matávot, az Antenna Hungáriát és a Magyar Postát. Megdöbbentőek a különbségek (főleg a 1. és 3. között), s ez nem fogható pusztán a tevékenység jellegére.

Szerintünk alap dolognak kellene lenni, hogy a Magyar Posta 1-3 éven belül tőzsdeképes legyen. Utána az állam még mindig dönthet úgy, hogy nem adja el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?