Draskovics a kamatcsökkentésről és az euró bevezetéséről

Pénzcentrum
2004. április 6. 08:40

A jegybank immár másodszor úgy ítélte meg, hogy kedvező irányban haladnak a hazai gazdasági folyamatok - hangsúlyozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn, a jegybanki kamatdöntést követően az MTI-nek és a Reutersnek adott nyilatkozatában. A pénzügyminiszter bízik benne, hogy az év további részében úgy megerősödnek a magyar gazdaságban a folyamatok, amelyek alapján az MNB az eddiginél nagyobb lépést tehet.

Draskovics szerint a kormánynak az a dolga, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek további jegybanki kamatlépéseket alapozhatnak meg. Javul a külső egyensúly, a gazdaság belső szerkezete, a gazdasági folyamatok pozitív irányba mozdultak el. Draskovics Tibor hangsúlyozta, a költségvetési fegyelmet tovább kell folytatni .

A pénzügyminiszter londoni tárgyalásainak tanulságaként említette, hogy a londoni befektetők szerint is folytatni kell a szigorú költségvetési politikát, a fórumot nagy érdeklődés, fokozott tájékozottság és erősödő bizalom jellemezte.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy 2005-től legalább évi 0.5 százalékponttal kell lefaragni az államháztartás hiányát .

Az euró bevezetésével kapcsolatban kiemelte, nem önmagában az euró bevezetése az alapvető kérdés "hanem az, hogyan lehet a fenntartható növekedés feltételeit megteremteni a magyar gazdaságban. Az euró bevezetése nem önmagában cél ".

A pénzügyminiszter kiemelte: szó sincs arról, hogy bármiféle költségvetési lazítást tervezne a kormány, ehelyett inkább egy árnyaltabb eszközrendszer várható. Ez segíthet az államháztartási hiányt úgy visszafogni, hogy a fenntartható növekedés feltételei sem sérülnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az euró bevezetésére a 2008-as időpont is elképzelhető, de reálisabbank látja a pénzügyminiszter a 2009-2010-es dátumot . A 2008-es cél feltehetően jelentős növekedési áldozatokkal járna. A bevezetés időpontjának meghatározásában ugyanakkor még nincs döntés.

A pénzügyminiszter utalt rá, hogy az euró bevezetésével kapcsolatban már három fontos megbeszélés lezajlott: a munkaadókkal, a munkavállalók képviselőivel, illetve a pénzügyi szféra szakértőivel. Három vélemény kristályosodott ki:
- nincs olyan kör, amely ellenezné az euró magyarországi bevezetését,
- nem volt olyan szereplő, aki a költségvetési lazítás mellett érvelt volna,
- elenyésző kisebbség állt ki az euró 2008-as bevezetése mellett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?