Draskovics a kamatcsökkentésről és az euró bevezetéséről

Pénzcentrum
2004. április 6. 08:40

A jegybank immár másodszor úgy ítélte meg, hogy kedvező irányban haladnak a hazai gazdasági folyamatok - hangsúlyozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn, a jegybanki kamatdöntést követően az MTI-nek és a Reutersnek adott nyilatkozatában. A pénzügyminiszter bízik benne, hogy az év további részében úgy megerősödnek a magyar gazdaságban a folyamatok, amelyek alapján az MNB az eddiginél nagyobb lépést tehet.

Draskovics szerint a kormánynak az a dolga, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek további jegybanki kamatlépéseket alapozhatnak meg. Javul a külső egyensúly, a gazdaság belső szerkezete, a gazdasági folyamatok pozitív irányba mozdultak el. Draskovics Tibor hangsúlyozta, a költségvetési fegyelmet tovább kell folytatni .

A pénzügyminiszter londoni tárgyalásainak tanulságaként említette, hogy a londoni befektetők szerint is folytatni kell a szigorú költségvetési politikát, a fórumot nagy érdeklődés, fokozott tájékozottság és erősödő bizalom jellemezte.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy 2005-től legalább évi 0.5 százalékponttal kell lefaragni az államháztartás hiányát .

Az euró bevezetésével kapcsolatban kiemelte, nem önmagában az euró bevezetése az alapvető kérdés "hanem az, hogyan lehet a fenntartható növekedés feltételeit megteremteni a magyar gazdaságban. Az euró bevezetése nem önmagában cél ".

A pénzügyminiszter kiemelte: szó sincs arról, hogy bármiféle költségvetési lazítást tervezne a kormány, ehelyett inkább egy árnyaltabb eszközrendszer várható. Ez segíthet az államháztartási hiányt úgy visszafogni, hogy a fenntartható növekedés feltételei sem sérülnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az euró bevezetésére a 2008-as időpont is elképzelhető, de reálisabbank látja a pénzügyminiszter a 2009-2010-es dátumot . A 2008-es cél feltehetően jelentős növekedési áldozatokkal járna. A bevezetés időpontjának meghatározásában ugyanakkor még nincs döntés.

A pénzügyminiszter utalt rá, hogy az euró bevezetésével kapcsolatban már három fontos megbeszélés lezajlott: a munkaadókkal, a munkavállalók képviselőivel, illetve a pénzügyi szféra szakértőivel. Három vélemény kristályosodott ki:
- nincs olyan kör, amely ellenezné az euró magyarországi bevezetését,
- nem volt olyan szereplő, aki a költségvetési lazítás mellett érvelt volna,
- elenyésző kisebbség állt ki az euró 2008-as bevezetése mellett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM