32 °C Budapest

Draskovics a kamatcsökkentésről és az euró bevezetéséről

Pénzcentrum
2004. április 6. 08:40

A jegybank immár másodszor úgy ítélte meg, hogy kedvező irányban haladnak a hazai gazdasági folyamatok - hangsúlyozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn, a jegybanki kamatdöntést követően az MTI-nek és a Reutersnek adott nyilatkozatában. A pénzügyminiszter bízik benne, hogy az év további részében úgy megerősödnek a magyar gazdaságban a folyamatok, amelyek alapján az MNB az eddiginél nagyobb lépést tehet.

Draskovics szerint a kormánynak az a dolga, hogy megteremtse a feltételeket, amelyek további jegybanki kamatlépéseket alapozhatnak meg. Javul a külső egyensúly, a gazdaság belső szerkezete, a gazdasági folyamatok pozitív irányba mozdultak el. Draskovics Tibor hangsúlyozta, a költségvetési fegyelmet tovább kell folytatni .

A pénzügyminiszter londoni tárgyalásainak tanulságaként említette, hogy a londoni befektetők szerint is folytatni kell a szigorú költségvetési politikát, a fórumot nagy érdeklődés, fokozott tájékozottság és erősödő bizalom jellemezte.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy 2005-től legalább évi 0.5 százalékponttal kell lefaragni az államháztartás hiányát .

Az euró bevezetésével kapcsolatban kiemelte, nem önmagában az euró bevezetése az alapvető kérdés "hanem az, hogyan lehet a fenntartható növekedés feltételeit megteremteni a magyar gazdaságban. Az euró bevezetése nem önmagában cél ".

A pénzügyminiszter kiemelte: szó sincs arról, hogy bármiféle költségvetési lazítást tervezne a kormány, ehelyett inkább egy árnyaltabb eszközrendszer várható. Ez segíthet az államháztartási hiányt úgy visszafogni, hogy a fenntartható növekedés feltételei sem sérülnek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az euró bevezetésére a 2008-as időpont is elképzelhető, de reálisabbank látja a pénzügyminiszter a 2009-2010-es dátumot . A 2008-es cél feltehetően jelentős növekedési áldozatokkal járna. A bevezetés időpontjának meghatározásában ugyanakkor még nincs döntés.

A pénzügyminiszter utalt rá, hogy az euró bevezetésével kapcsolatban már három fontos megbeszélés lezajlott: a munkaadókkal, a munkavállalók képviselőivel, illetve a pénzügyi szféra szakértőivel. Három vélemény kristályosodott ki:
- nincs olyan kör, amely ellenezné az euró magyarországi bevezetését,
- nem volt olyan szereplő, aki a költségvetési lazítás mellett érvelt volna,
- elenyésző kisebbség állt ki az euró 2008-as bevezetése mellett.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?