22 °C Budapest

Járai: folyamatos kamatcsökkentéssel lehet előre haladni

Pénzcentrum
2004. április 5. 15:20

Járai Zsigmond elismételte, hogy a Monetáris Tanács 25 bp-tal csökkentette az irányadó kamatszintet. A magyar gazdaság fundamentális mutatói javulnak, a folyó fizetési mérleg egyenlege javul, az exportnövekedés igen dinamikus. A költségvetési hiány alakulásában kedvező folyamatok mutatkoznak. A 2005 végére kitűzött inflációs cél az alacsonyabb kamatszinttel is elérhető -vélte az MNB elnöke.

Az optimizmus ellenére Járai úgy véli, hogy sérülékeny a javulás, csak folyamatos kamatcsökkentéssel lehet előre haladni. A mostani lépés ismét főleg üzenet értékűnek nevezhető.

Járai elmondta, hogy a jegybanknak továbbra sincs árfolyamcélja. Az erősödő forintárfolyam hozzájárul az inflációs célok elérhetőségéhez. Az erős árfolyam és a kamatszint között létezik összefüggés, de a kamatcsökkentés nem egyértelműen erre vezethető vissza.

Reális félelem az MNB elnöke szerint, hogy az év eleji magas infláció az év második felében esetleg a várakozások növekedését is okozza. Részben ezt tükrözi az óvatos magatartás. A jegybank visszafogottságát az is indokolja, hogy nem akarja a piacokat túllövésre késztetni a kedvező makrofundamentumok ellenére sem. A két 25 bp-os kamatvágás megengedhető volt, ugyanakkor nem kell arra számítani, hogy ez a viselkedés a következő hetekben is mindenképpen folytatódhat.

A kockázati tényezők között említette Járai a bérnövekedés alakulását, a költségvetés helyzetét, az olajárat, a devizaárfolyamokat. Egy átlagos várható kimenet egy 4%-os 2005 végi inflációhoz vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első negyedévben az infláció 6.9-7% körül lehet. Az infláció teteje 8% környékén lehetett volna, ugyanakkor a gyógyszerár kérdés miatt ennél valamivel alacsonyabb lehet majd (a gyógyszerárak csökkentése 0.2%-kal mérsékelheti az inflációt Járai szerint). A 2-3. negyedévben csökkenés várható, az év végén 6% körüli fogyasztói árindex prognosztizálható. 2005-re az idei ÁFA hatások kiesésével egy erőteljesebb csökkenés várható az árnövekedés dinamikájában.

Az MNB modellszámításai szerint ha a mostani erősebb forintárfolyamszint fennmarad (az elmúlt időszakban kb. 4%-os erősödés), az a 2005 végi inflációs szintet a korábbi számításokhoz képest (ceteris paribus) 0.2-0.4%-kal viheti lejjebb.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?