23 °C Budapest

Járai: folyamatos kamatcsökkentéssel lehet előre haladni

Pénzcentrum
2004. április 5. 15:20

Járai Zsigmond elismételte, hogy a Monetáris Tanács 25 bp-tal csökkentette az irányadó kamatszintet. A magyar gazdaság fundamentális mutatói javulnak, a folyó fizetési mérleg egyenlege javul, az exportnövekedés igen dinamikus. A költségvetési hiány alakulásában kedvező folyamatok mutatkoznak. A 2005 végére kitűzött inflációs cél az alacsonyabb kamatszinttel is elérhető -vélte az MNB elnöke.

Az optimizmus ellenére Járai úgy véli, hogy sérülékeny a javulás, csak folyamatos kamatcsökkentéssel lehet előre haladni. A mostani lépés ismét főleg üzenet értékűnek nevezhető.

Járai elmondta, hogy a jegybanknak továbbra sincs árfolyamcélja. Az erősödő forintárfolyam hozzájárul az inflációs célok elérhetőségéhez. Az erős árfolyam és a kamatszint között létezik összefüggés, de a kamatcsökkentés nem egyértelműen erre vezethető vissza.

Reális félelem az MNB elnöke szerint, hogy az év eleji magas infláció az év második felében esetleg a várakozások növekedését is okozza. Részben ezt tükrözi az óvatos magatartás. A jegybank visszafogottságát az is indokolja, hogy nem akarja a piacokat túllövésre késztetni a kedvező makrofundamentumok ellenére sem. A két 25 bp-os kamatvágás megengedhető volt, ugyanakkor nem kell arra számítani, hogy ez a viselkedés a következő hetekben is mindenképpen folytatódhat.

A kockázati tényezők között említette Járai a bérnövekedés alakulását, a költségvetés helyzetét, az olajárat, a devizaárfolyamokat. Egy átlagos várható kimenet egy 4%-os 2005 végi inflációhoz vezethet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az első negyedévben az infláció 6.9-7% körül lehet. Az infláció teteje 8% környékén lehetett volna, ugyanakkor a gyógyszerár kérdés miatt ennél valamivel alacsonyabb lehet majd (a gyógyszerárak csökkentése 0.2%-kal mérsékelheti az inflációt Járai szerint). A 2-3. negyedévben csökkenés várható, az év végén 6% körüli fogyasztói árindex prognosztizálható. 2005-re az idei ÁFA hatások kiesésével egy erőteljesebb csökkenés várható az árnövekedés dinamikájában.

Az MNB modellszámításai szerint ha a mostani erősebb forintárfolyamszint fennmarad (az elmúlt időszakban kb. 4%-os erősödés), az a 2005 végi inflációs szintet a korábbi számításokhoz képest (ceteris paribus) 0.2-0.4%-kal viheti lejjebb.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 28. 10:19
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM