27 °C Budapest

Járai: folyamatos kamatcsökkentéssel lehet előre haladni

Pénzcentrum
2004. április 5. 15:20

Járai Zsigmond elismételte, hogy a Monetáris Tanács 25 bp-tal csökkentette az irányadó kamatszintet. A magyar gazdaság fundamentális mutatói javulnak, a folyó fizetési mérleg egyenlege javul, az exportnövekedés igen dinamikus. A költségvetési hiány alakulásában kedvező folyamatok mutatkoznak. A 2005 végére kitűzött inflációs cél az alacsonyabb kamatszinttel is elérhető -vélte az MNB elnöke.

Az optimizmus ellenére Járai úgy véli, hogy sérülékeny a javulás, csak folyamatos kamatcsökkentéssel lehet előre haladni. A mostani lépés ismét főleg üzenet értékűnek nevezhető.

Járai elmondta, hogy a jegybanknak továbbra sincs árfolyamcélja. Az erősödő forintárfolyam hozzájárul az inflációs célok elérhetőségéhez. Az erős árfolyam és a kamatszint között létezik összefüggés, de a kamatcsökkentés nem egyértelműen erre vezethető vissza.

Reális félelem az MNB elnöke szerint, hogy az év eleji magas infláció az év második felében esetleg a várakozások növekedését is okozza. Részben ezt tükrözi az óvatos magatartás. A jegybank visszafogottságát az is indokolja, hogy nem akarja a piacokat túllövésre késztetni a kedvező makrofundamentumok ellenére sem. A két 25 bp-os kamatvágás megengedhető volt, ugyanakkor nem kell arra számítani, hogy ez a viselkedés a következő hetekben is mindenképpen folytatódhat.

A kockázati tényezők között említette Járai a bérnövekedés alakulását, a költségvetés helyzetét, az olajárat, a devizaárfolyamokat. Egy átlagos várható kimenet egy 4%-os 2005 végi inflációhoz vezethet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első negyedévben az infláció 6.9-7% körül lehet. Az infláció teteje 8% környékén lehetett volna, ugyanakkor a gyógyszerár kérdés miatt ennél valamivel alacsonyabb lehet majd (a gyógyszerárak csökkentése 0.2%-kal mérsékelheti az inflációt Járai szerint). A 2-3. negyedévben csökkenés várható, az év végén 6% körüli fogyasztói árindex prognosztizálható. 2005-re az idei ÁFA hatások kiesésével egy erőteljesebb csökkenés várható az árnövekedés dinamikájában.

Az MNB modellszámításai szerint ha a mostani erősebb forintárfolyamszint fennmarad (az elmúlt időszakban kb. 4%-os erősödés), az a 2005 végi inflációs szintet a korábbi számításokhoz képest (ceteris paribus) 0.2-0.4%-kal viheti lejjebb.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 3. 13:22