7 °C Budapest

Járai: folyamatos kamatcsökkentéssel lehet előre haladni

Pénzcentrum
2004. április 5. 15:20

Járai Zsigmond elismételte, hogy a Monetáris Tanács 25 bp-tal csökkentette az irányadó kamatszintet. A magyar gazdaság fundamentális mutatói javulnak, a folyó fizetési mérleg egyenlege javul, az exportnövekedés igen dinamikus. A költségvetési hiány alakulásában kedvező folyamatok mutatkoznak. A 2005 végére kitűzött inflációs cél az alacsonyabb kamatszinttel is elérhető -vélte az MNB elnöke.

Az optimizmus ellenére Járai úgy véli, hogy sérülékeny a javulás, csak folyamatos kamatcsökkentéssel lehet előre haladni. A mostani lépés ismét főleg üzenet értékűnek nevezhető.

Járai elmondta, hogy a jegybanknak továbbra sincs árfolyamcélja. Az erősödő forintárfolyam hozzájárul az inflációs célok elérhetőségéhez. Az erős árfolyam és a kamatszint között létezik összefüggés, de a kamatcsökkentés nem egyértelműen erre vezethető vissza.

Reális félelem az MNB elnöke szerint, hogy az év eleji magas infláció az év második felében esetleg a várakozások növekedését is okozza. Részben ezt tükrözi az óvatos magatartás. A jegybank visszafogottságát az is indokolja, hogy nem akarja a piacokat túllövésre késztetni a kedvező makrofundamentumok ellenére sem. A két 25 bp-os kamatvágás megengedhető volt, ugyanakkor nem kell arra számítani, hogy ez a viselkedés a következő hetekben is mindenképpen folytatódhat.

A kockázati tényezők között említette Járai a bérnövekedés alakulását, a költségvetés helyzetét, az olajárat, a devizaárfolyamokat. Egy átlagos várható kimenet egy 4%-os 2005 végi inflációhoz vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első negyedévben az infláció 6.9-7% körül lehet. Az infláció teteje 8% környékén lehetett volna, ugyanakkor a gyógyszerár kérdés miatt ennél valamivel alacsonyabb lehet majd (a gyógyszerárak csökkentése 0.2%-kal mérsékelheti az inflációt Járai szerint). A 2-3. negyedévben csökkenés várható, az év végén 6% körüli fogyasztói árindex prognosztizálható. 2005-re az idei ÁFA hatások kiesésével egy erőteljesebb csökkenés várható az árnövekedés dinamikájában.

Az MNB modellszámításai szerint ha a mostani erősebb forintárfolyamszint fennmarad (az elmúlt időszakban kb. 4%-os erősödés), az a 2005 végi inflációs szintet a korábbi számításokhoz képest (ceteris paribus) 0.2-0.4%-kal viheti lejjebb.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem