25 °C Budapest

ÁPV idei eladási tervei: Richter - 80 mrd Ft, Antenna - 13 mrd Ft (3.)

Pénzcentrum
2004. április 5. 08:08

Az ÁPV Rt. igazgatósága által még jóvá nem hagyott idei privatizációs tervet szellőztet meg a Magyar Nemzet mai száma. A lap birtokába került dokumentumok szerint az idei privatizációs terv 230 mrd Ft bevétel, 45 társaság értékesítése, melynek fele 1 mrd Ft feletti árbevételt hoz. Kiemelt tételek: Richter - 80 mrd Ft bevételi terv (de a 25%-os csomag egy részének megtartása megfontolandó!) Antenna Hungaria - 13 mrd Ft bevételi terv három koncepció mentén Forrás - maradék részvények eladása MOL - nem nevesített bevételi tervvel A volán társaságok értékesítése 2005-re tolódik

Richter

Az ÁPV Rt. jelenleg 25% +1 részvénnyel rendelkezik a Richterben. A korábban elfogadott privatizációs koncepció szerint az egész pakett eladásra kerülne. Ezzel szemben a menedzsment az elmúlt másfél hónapban intenzív tárgyalásokat folytatott az ÁPV-vel és a PM-mel, mely a társaság függetlenségének nemzetgazdasági szempontból fontos megőrzésének kimutatására irányult.
Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a Portfolio.hu Tőzsdekluban múlt héten úgy nyilatkozott, hogy már nem érzi az állami csomag körüli bizonytalanságot, a kompromisszumhoz közelebb jutottak a felek. Ezt jelzi az MN azon értesülései is, miszerint az ÁPV előterjesztésben szerepel a 25% egy részének megőrzése "hosszabb távon befektetésnek is javasolt, osztalék révén stabil bevételi forrás". Nem számszerűsített az eladás mértéke, illetve, hogy hány százalék maradna az ÁPV-nél. Bevételi terv 80 mrd Ft.

A Richter állami csomagja pénteki záróárral 107 mrd Ft-ot ér, s a részvényár tartalmaz egy jelentős diszkontot a gyógyszerárvita miatt. Kizártnak tartjuk, hogy a részvényeladásra az árvita rendezése előtt sor kerülhetne. Előzőeket figyelembe véve jó esélyt látunk arra, hogy az állami kézben maradó pakett 10% körüli legyen.

Antenna Hungaria

A kormány még nem fogadta el a privatizációs koncepciót. Az ÁPV előterjesztése három javaslatot tartalmaz (nem meglepő módon):
Tőkepiaci értékesítés
Szakmai befektetőnek történő eladás
Az előzőek kombinációja

Az állam tulajdonában jelenleg 77%-nyi részvény van. Bevételi terv: 13 mrd Ft.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

MOL

A MOL-lal kapcsolatban a februári tranzakciót követően állami tuilajdonban maradt 11.9% értékesítésére vonatkozóan részletek nem kerültek napvilágra.
Mint ismeretes az ÁPV Rt. 180 napos eladási moratóriumot vállalt a február 17-i eladás után.

Forrás

A Forrás vonatkozásában sem időzítés, sem a várt bevétel nem került nyilvánosságra. Mint emlékezetes a Forrás részvények kárpótlási jegy cserével kerültek be a BÉT-re. A tranzakció "az utolsó kárpótlási jegy felhasználási lehetőségként" került aposztrofálásra.
A Forrás távolról sem lett egy tőkepiaci sikertörténet, így az állami csomag eladásának módja jelenleg nyitott kérdés.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22