27 °C Budapest

ÁPV idei eladási tervei: Richter - 80 mrd Ft, Antenna - 13 mrd Ft (3.)

Pénzcentrum
2004. április 5. 08:08

Az ÁPV Rt. igazgatósága által még jóvá nem hagyott idei privatizációs tervet szellőztet meg a Magyar Nemzet mai száma. A lap birtokába került dokumentumok szerint az idei privatizációs terv 230 mrd Ft bevétel, 45 társaság értékesítése, melynek fele 1 mrd Ft feletti árbevételt hoz. Kiemelt tételek: Richter - 80 mrd Ft bevételi terv (de a 25%-os csomag egy részének megtartása megfontolandó!) Antenna Hungaria - 13 mrd Ft bevételi terv három koncepció mentén Forrás - maradék részvények eladása MOL - nem nevesített bevételi tervvel A volán társaságok értékesítése 2005-re tolódik

Richter

Az ÁPV Rt. jelenleg 25% +1 részvénnyel rendelkezik a Richterben. A korábban elfogadott privatizációs koncepció szerint az egész pakett eladásra kerülne. Ezzel szemben a menedzsment az elmúlt másfél hónapban intenzív tárgyalásokat folytatott az ÁPV-vel és a PM-mel, mely a társaság függetlenségének nemzetgazdasági szempontból fontos megőrzésének kimutatására irányult.
Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a Portfolio.hu Tőzsdekluban múlt héten úgy nyilatkozott, hogy már nem érzi az állami csomag körüli bizonytalanságot, a kompromisszumhoz közelebb jutottak a felek. Ezt jelzi az MN azon értesülései is, miszerint az ÁPV előterjesztésben szerepel a 25% egy részének megőrzése "hosszabb távon befektetésnek is javasolt, osztalék révén stabil bevételi forrás". Nem számszerűsített az eladás mértéke, illetve, hogy hány százalék maradna az ÁPV-nél. Bevételi terv 80 mrd Ft.

A Richter állami csomagja pénteki záróárral 107 mrd Ft-ot ér, s a részvényár tartalmaz egy jelentős diszkontot a gyógyszerárvita miatt. Kizártnak tartjuk, hogy a részvényeladásra az árvita rendezése előtt sor kerülhetne. Előzőeket figyelembe véve jó esélyt látunk arra, hogy az állami kézben maradó pakett 10% körüli legyen.

Antenna Hungaria

A kormány még nem fogadta el a privatizációs koncepciót. Az ÁPV előterjesztése három javaslatot tartalmaz (nem meglepő módon):
Tőkepiaci értékesítés
Szakmai befektetőnek történő eladás
Az előzőek kombinációja

Az állam tulajdonában jelenleg 77%-nyi részvény van. Bevételi terv: 13 mrd Ft.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

MOL

A MOL-lal kapcsolatban a februári tranzakciót követően állami tuilajdonban maradt 11.9% értékesítésére vonatkozóan részletek nem kerültek napvilágra.
Mint ismeretes az ÁPV Rt. 180 napos eladási moratóriumot vállalt a február 17-i eladás után.

Forrás

A Forrás vonatkozásában sem időzítés, sem a várt bevétel nem került nyilvánosságra. Mint emlékezetes a Forrás részvények kárpótlási jegy cserével kerültek be a BÉT-re. A tranzakció "az utolsó kárpótlási jegy felhasználási lehetőségként" került aposztrofálásra.
A Forrás távolról sem lett egy tőkepiaci sikertörténet, így az állami csomag eladásának módja jelenleg nyitott kérdés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?