27 °C Budapest

ÁPV idei eladási tervei: Richter - 80 mrd Ft, Antenna - 13 mrd Ft (3.)

Pénzcentrum
2004. április 5. 08:08

Az ÁPV Rt. igazgatósága által még jóvá nem hagyott idei privatizációs tervet szellőztet meg a Magyar Nemzet mai száma. A lap birtokába került dokumentumok szerint az idei privatizációs terv 230 mrd Ft bevétel, 45 társaság értékesítése, melynek fele 1 mrd Ft feletti árbevételt hoz. Kiemelt tételek: Richter - 80 mrd Ft bevételi terv (de a 25%-os csomag egy részének megtartása megfontolandó!) Antenna Hungaria - 13 mrd Ft bevételi terv három koncepció mentén Forrás - maradék részvények eladása MOL - nem nevesített bevételi tervvel A volán társaságok értékesítése 2005-re tolódik

Richter

Az ÁPV Rt. jelenleg 25% +1 részvénnyel rendelkezik a Richterben. A korábban elfogadott privatizációs koncepció szerint az egész pakett eladásra kerülne. Ezzel szemben a menedzsment az elmúlt másfél hónapban intenzív tárgyalásokat folytatott az ÁPV-vel és a PM-mel, mely a társaság függetlenségének nemzetgazdasági szempontból fontos megőrzésének kimutatására irányult.
Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a Portfolio.hu Tőzsdekluban múlt héten úgy nyilatkozott, hogy már nem érzi az állami csomag körüli bizonytalanságot, a kompromisszumhoz közelebb jutottak a felek. Ezt jelzi az MN azon értesülései is, miszerint az ÁPV előterjesztésben szerepel a 25% egy részének megőrzése "hosszabb távon befektetésnek is javasolt, osztalék révén stabil bevételi forrás". Nem számszerűsített az eladás mértéke, illetve, hogy hány százalék maradna az ÁPV-nél. Bevételi terv 80 mrd Ft.

A Richter állami csomagja pénteki záróárral 107 mrd Ft-ot ér, s a részvényár tartalmaz egy jelentős diszkontot a gyógyszerárvita miatt. Kizártnak tartjuk, hogy a részvényeladásra az árvita rendezése előtt sor kerülhetne. Előzőeket figyelembe véve jó esélyt látunk arra, hogy az állami kézben maradó pakett 10% körüli legyen.

Antenna Hungaria

A kormány még nem fogadta el a privatizációs koncepciót. Az ÁPV előterjesztése három javaslatot tartalmaz (nem meglepő módon):
Tőkepiaci értékesítés
Szakmai befektetőnek történő eladás
Az előzőek kombinációja

Az állam tulajdonában jelenleg 77%-nyi részvény van. Bevételi terv: 13 mrd Ft.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

MOL

A MOL-lal kapcsolatban a februári tranzakciót követően állami tuilajdonban maradt 11.9% értékesítésére vonatkozóan részletek nem kerültek napvilágra.
Mint ismeretes az ÁPV Rt. 180 napos eladási moratóriumot vállalt a február 17-i eladás után.

Forrás

A Forrás vonatkozásában sem időzítés, sem a várt bevétel nem került nyilvánosságra. Mint emlékezetes a Forrás részvények kárpótlási jegy cserével kerültek be a BÉT-re. A tranzakció "az utolsó kárpótlási jegy felhasználási lehetőségként" került aposztrofálásra.
A Forrás távolról sem lett egy tőkepiaci sikertörténet, így az állami csomag eladásának módja jelenleg nyitott kérdés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM