14 °C Budapest

A tranzakció folyamata - bepillantás a kockázati tőkebefektetők világába

Pénzcentrum
2004. március 30. 08:15

Korábbi cikkeinkben már áttekintettük a kockázati tőke fogalmát, általános jellemzőit, a speciális finanszírozási forma keresleti és kínálati oldalán álló szereplőket, mindezidáig azonban adósak maradtunk a befektetés tényleges folyamatának bemutatásával. Most ezt pótoljuk...


A kockázati tőkebefektetők az elvárt saját tőke feletti kockázati prémium vállalásával, a jelenlegi hazai viszonyokat tekintve 25-30%-os tőkeköltség mellett döntenek egy befektetés megvalósítása mellett.

Kockázati tőke (private equity)
A kockázati tőke magas kockázattal járó, tőzsdén nem jegyzett vállalatokban közepes időtávon (leggyakrabban 3-7 évre) tulajdonossá váló professzionális szervezetek, befektetők részesedés vásárlására fordított tőkéje, amelynek elsődleges célja, magas hozam realizálása a kiszálláskori értékesítés, az exit során.

SZÓTÁR >>


A tulajdon likviditása igen alacsony, a tranzakció minden szakaszában alapos átvilágítás keretében szigorú kritériumrendszeren esnek át a lehetséges célpontot jelentő, életciklusuk tőzsdei bevezetés előtti szakaszában álló, az idegen tőkénél rugalmasabb finanszírozási formát igénylő vállalatok.


A kockázati tőke nemcsak pénzt biztosít a vállalkozásokhoz, hanem szükség szerint részt is vesz a vállalkozások menedzselésében, vagyis a finanszírozott vállalkozás szolgálatába állítja az adott szakterületen szerzett tapasztalatait, szakértelmét, piaci kapcsolatait, azaz inkubátor funkciókat lát el. Ez a tulajdonság mind az induló, mind a még jelentős növekedés előtt álló vállalatok számára vonzó megítélést kölcsönöz az iparágnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nincs olyan kockázati tőkebefektető, aki már a kezdet kezdetén ne döntené el, hogy melyik régióban, szegmensben, nagyságrendben milyen típusú célpontokat keres. A kommunikációs csatornák kiválasztása, a pozicionálás a marketing eszköztár alkalmazását juttathatja eszünkbe.

A befektetés kezdeti fázisában üzleti angyaloknak nevezett, magánvagyonukat kockáztató szakértők segíthetik a folyamot, felkutatva azokat az ígéretes ötletekkel induló vállalkozásokat, melyek pusztán önmagukban még nem számíthatnak intézményi befektető segítségére. Az érdeklődő vállalatok gyakran saját helyzetüket és igényeiket áttekintő referencia anyagot küldenek magukról.

A kockázati tőke társaságok/alapok a beáramló információk alapján hetente akár tucatnyi vállalattal is kapcsolatba kerülnek, évente azonban mindössze 10-20 befektetési lehetőséget vizsgálnak meg tüzetesebben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem