25 °C Budapest

A tranzakció folyamata - bepillantás a kockázati tőkebefektetők világába

Pénzcentrum
2004. március 30. 08:15

Korábbi cikkeinkben már áttekintettük a kockázati tőke fogalmát, általános jellemzőit, a speciális finanszírozási forma keresleti és kínálati oldalán álló szereplőket, mindezidáig azonban adósak maradtunk a befektetés tényleges folyamatának bemutatásával. Most ezt pótoljuk...


A kockázati tőkebefektetők az elvárt saját tőke feletti kockázati prémium vállalásával, a jelenlegi hazai viszonyokat tekintve 25-30%-os tőkeköltség mellett döntenek egy befektetés megvalósítása mellett.

Kockázati tőke (private equity)
A kockázati tőke magas kockázattal járó, tőzsdén nem jegyzett vállalatokban közepes időtávon (leggyakrabban 3-7 évre) tulajdonossá váló professzionális szervezetek, befektetők részesedés vásárlására fordított tőkéje, amelynek elsődleges célja, magas hozam realizálása a kiszálláskori értékesítés, az exit során.

SZÓTÁR >>


A tulajdon likviditása igen alacsony, a tranzakció minden szakaszában alapos átvilágítás keretében szigorú kritériumrendszeren esnek át a lehetséges célpontot jelentő, életciklusuk tőzsdei bevezetés előtti szakaszában álló, az idegen tőkénél rugalmasabb finanszírozási formát igénylő vállalatok.


A kockázati tőke nemcsak pénzt biztosít a vállalkozásokhoz, hanem szükség szerint részt is vesz a vállalkozások menedzselésében, vagyis a finanszírozott vállalkozás szolgálatába állítja az adott szakterületen szerzett tapasztalatait, szakértelmét, piaci kapcsolatait, azaz inkubátor funkciókat lát el. Ez a tulajdonság mind az induló, mind a még jelentős növekedés előtt álló vállalatok számára vonzó megítélést kölcsönöz az iparágnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nincs olyan kockázati tőkebefektető, aki már a kezdet kezdetén ne döntené el, hogy melyik régióban, szegmensben, nagyságrendben milyen típusú célpontokat keres. A kommunikációs csatornák kiválasztása, a pozicionálás a marketing eszköztár alkalmazását juttathatja eszünkbe.

A befektetés kezdeti fázisában üzleti angyaloknak nevezett, magánvagyonukat kockáztató szakértők segíthetik a folyamot, felkutatva azokat az ígéretes ötletekkel induló vállalkozásokat, melyek pusztán önmagukban még nem számíthatnak intézményi befektető segítségére. Az érdeklődő vállalatok gyakran saját helyzetüket és igényeiket áttekintő referencia anyagot küldenek magukról.

A kockázati tőke társaságok/alapok a beáramló információk alapján hetente akár tucatnyi vállalattal is kapcsolatba kerülnek, évente azonban mindössze 10-20 befektetési lehetőséget vizsgálnak meg tüzetesebben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?