33 °C Budapest

A tranzakció folyamata - bepillantás a kockázati tőkebefektetők világába

Pénzcentrum
2004. március 30. 08:15

Korábbi cikkeinkben már áttekintettük a kockázati tőke fogalmát, általános jellemzőit, a speciális finanszírozási forma keresleti és kínálati oldalán álló szereplőket, mindezidáig azonban adósak maradtunk a befektetés tényleges folyamatának bemutatásával. Most ezt pótoljuk...


A kockázati tőkebefektetők az elvárt saját tőke feletti kockázati prémium vállalásával, a jelenlegi hazai viszonyokat tekintve 25-30%-os tőkeköltség mellett döntenek egy befektetés megvalósítása mellett.

Kockázati tőke (private equity)
A kockázati tőke magas kockázattal járó, tőzsdén nem jegyzett vállalatokban közepes időtávon (leggyakrabban 3-7 évre) tulajdonossá váló professzionális szervezetek, befektetők részesedés vásárlására fordított tőkéje, amelynek elsődleges célja, magas hozam realizálása a kiszálláskori értékesítés, az exit során.

SZÓTÁR >>


A tulajdon likviditása igen alacsony, a tranzakció minden szakaszában alapos átvilágítás keretében szigorú kritériumrendszeren esnek át a lehetséges célpontot jelentő, életciklusuk tőzsdei bevezetés előtti szakaszában álló, az idegen tőkénél rugalmasabb finanszírozási formát igénylő vállalatok.


A kockázati tőke nemcsak pénzt biztosít a vállalkozásokhoz, hanem szükség szerint részt is vesz a vállalkozások menedzselésében, vagyis a finanszírozott vállalkozás szolgálatába állítja az adott szakterületen szerzett tapasztalatait, szakértelmét, piaci kapcsolatait, azaz inkubátor funkciókat lát el. Ez a tulajdonság mind az induló, mind a még jelentős növekedés előtt álló vállalatok számára vonzó megítélést kölcsönöz az iparágnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nincs olyan kockázati tőkebefektető, aki már a kezdet kezdetén ne döntené el, hogy melyik régióban, szegmensben, nagyságrendben milyen típusú célpontokat keres. A kommunikációs csatornák kiválasztása, a pozicionálás a marketing eszköztár alkalmazását juttathatja eszünkbe.

A befektetés kezdeti fázisában üzleti angyaloknak nevezett, magánvagyonukat kockáztató szakértők segíthetik a folyamot, felkutatva azokat az ígéretes ötletekkel induló vállalkozásokat, melyek pusztán önmagukban még nem számíthatnak intézményi befektető segítségére. Az érdeklődő vállalatok gyakran saját helyzetüket és igényeiket áttekintő referencia anyagot küldenek magukról.

A kockázati tőke társaságok/alapok a beáramló információk alapján hetente akár tucatnyi vállalattal is kapcsolatba kerülnek, évente azonban mindössze 10-20 befektetési lehetőséget vizsgálnak meg tüzetesebben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?