9 °C Budapest

A tranzakció folyamata - bepillantás a kockázati tőkebefektetők világába

Pénzcentrum
2004. március 30. 08:15

Korábbi cikkeinkben már áttekintettük a kockázati tőke fogalmát, általános jellemzőit, a speciális finanszírozási forma keresleti és kínálati oldalán álló szereplőket, mindezidáig azonban adósak maradtunk a befektetés tényleges folyamatának bemutatásával. Most ezt pótoljuk...


A kockázati tőkebefektetők az elvárt saját tőke feletti kockázati prémium vállalásával, a jelenlegi hazai viszonyokat tekintve 25-30%-os tőkeköltség mellett döntenek egy befektetés megvalósítása mellett.

Kockázati tőke (private equity)
A kockázati tőke magas kockázattal járó, tőzsdén nem jegyzett vállalatokban közepes időtávon (leggyakrabban 3-7 évre) tulajdonossá váló professzionális szervezetek, befektetők részesedés vásárlására fordított tőkéje, amelynek elsődleges célja, magas hozam realizálása a kiszálláskori értékesítés, az exit során.

SZÓTÁR >>


A tulajdon likviditása igen alacsony, a tranzakció minden szakaszában alapos átvilágítás keretében szigorú kritériumrendszeren esnek át a lehetséges célpontot jelentő, életciklusuk tőzsdei bevezetés előtti szakaszában álló, az idegen tőkénél rugalmasabb finanszírozási formát igénylő vállalatok.


A kockázati tőke nemcsak pénzt biztosít a vállalkozásokhoz, hanem szükség szerint részt is vesz a vállalkozások menedzselésében, vagyis a finanszírozott vállalkozás szolgálatába állítja az adott szakterületen szerzett tapasztalatait, szakértelmét, piaci kapcsolatait, azaz inkubátor funkciókat lát el. Ez a tulajdonság mind az induló, mind a még jelentős növekedés előtt álló vállalatok számára vonzó megítélést kölcsönöz az iparágnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nincs olyan kockázati tőkebefektető, aki már a kezdet kezdetén ne döntené el, hogy melyik régióban, szegmensben, nagyságrendben milyen típusú célpontokat keres. A kommunikációs csatornák kiválasztása, a pozicionálás a marketing eszköztár alkalmazását juttathatja eszünkbe.

A befektetés kezdeti fázisában üzleti angyaloknak nevezett, magánvagyonukat kockáztató szakértők segíthetik a folyamot, felkutatva azokat az ígéretes ötletekkel induló vállalkozásokat, melyek pusztán önmagukban még nem számíthatnak intézményi befektető segítségére. Az érdeklődő vállalatok gyakran saját helyzetüket és igényeiket áttekintő referencia anyagot küldenek magukról.

A kockázati tőke társaságok/alapok a beáramló információk alapján hetente akár tucatnyi vállalattal is kapcsolatba kerülnek, évente azonban mindössze 10-20 befektetési lehetőséget vizsgálnak meg tüzetesebben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem