A GVH javaslatai a gyógyszerpiac újraszabályozására

Pénzcentrum
2004. március 26. 14:05

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a mai napon javaslatokat juttatott el az illetékes parlamenti bizottságok, valamint a minisztériumok számára a gyógyszerpiacot érintő, napirenden lévő törvénymódosítások kiegészítésére, korrekciójára.


A kiegészítő módosítási javaslatok érintik
  • a gyógyszer árellenőrzés bevezetésének, valamint a nagy- és kiskereskedelem árszabályozásának megoldását,

  • a támogatásban részesülő gyógyszerek és az egyéb egészségügyi termékek eladás-ösztönzésére vonatkozó korlátozások törvényi szintű rendezését, valamint

  • a gyógyszertárak alapítási korlátjainak oldását, és korlátozott versenyük lehetővé tételét.

Annak tudatában, hogy a gyógyszerek piacán szabadalommal védett termékek jelentős piaci súlya, a támogatások áreltérítő hatása, a szokatlanul magas információs aszimmetria, valamint az orvosok és gyógyszerészek kereslet befolyásolásában betöltött szerepe miatt a fennálló verseny nem kielégítő vagy hiányzik, a GVH szükségesnek tartja az állam olyan szabályozási beavatkozásait, melyek eredményeként megfizethető árú gyógyszerekkel, megfelelő helyen, megfelelő ellátás biztosítható.

A fentiekből következően a GVH álláspontja a következőkben foglalható össze:

  • A gyógyszerpiacon, ezen belül különösen a támogatott gyógyszerek körében nem nélkülözhető az ár- és támogatáskontroll megoldása. Ennek szabályait azonban nem az ártörvény általános elvei alapján kell kialakítani, hanem a társadalombiztosítási joganyag keretei között, a piaci sajátosságokat figyelembe vevő módon.

  • A támogatott termékek piacain az árversenynek kell prioritást adni, még pedig oly módon, hogy ennek a társadalombiztosító, ezen keresztül pedig a lakosság legyen a nyertese. Ezért megtiltható minden olyan eladás-ösztönzési módszer, vagy eszköz használata, amely közvetlenül vagy közvetetten a gyógyszert felíró orvosokat, vagy az azt kiadó gyógyszerészeket teszi érdekeltté adott gyógyszer forgalmának növelésében, vagy szinten tartásában.

  • A támogatott termékek körében ugyancsak megtiltható minden olyan, a laikus fogyasztókat közvetlenül vagy közvetetten megcélzó eladás-ösztönzési módszer alkalmazása, amely ezáltal fokozza a támogatások kiáramlását.

  • A gyógyszer nagy- és kiskereskedelem területén meg kell szüntetni az ártörvényi rendelkezések folyamatos megsértését, amely a kötött térítési díjak alkalmazásából fakad. A kereskedelemben a minimális árrések szabályozásával szükséges garanciát teremteni az ellátási kötelezettség teljesíthetősége érdekében, amit ki kell egészíteni a távoli, kisforgalmú gyógyszertárak fennmaradását garantáló külön támogatási rendszerrel.

  • A gyógyszertári piacon a betegek érdekében oldani kell a patikaalapítás szabályait, hogy ösztönzés teremtődjön a szolgáltatások színvonalának javítására (időbeli rendelkezésre állás, házhoz szállítás), valamint a nem támogatott gyógyszereknél lehetőséget kell teremteni a korlátozott árversenyre. Ez utóbbi is a betegek érdekét szolgálja, mert a nem vényköteles gyógyszerek körében lehetővé teszi a hatékonyabb működésből fakadó árcsökkentést.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem