27 °C Budapest

18%-os exportnövekedés januárban

Pénzcentrum
2004. március 26. 09:00

2004 januárjában a kivitel volumene 18%-kal, a behozatalé 12%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Az exportárindex mintegy 3, az importindex közel 5%-os forintárszint-növekedést mutat, ezáltal a külkereskedelmi forgalom kismértékű, 1% körüli cserearányromlás mellett bonyolódott le.

A forint 2004 januárjában az előző év azonos időszakához képest a főbb devizákkal szemben 8%-kal leértékelődött: a forgalomban meghatározó súlyú euróhoz viszonyítva 11%-os gyengülés, míg a mintegy 14%-os arányt képviselő dollárhoz képest 7% körüli erősödés volt tapasztalható.

A kivitel volumene a forgalomból közel 65%-kal részesedő gépek és szállítóeszközök körében közel 25%-kal nőtt: 2004 januárjában folytatódott a - televízió- és videókészülékeket, mobiltelefonokat, valamint ezek részegységeit is tartalmazó - híradás-technikai berendezések forgalmának dinamikus bővülése. A gépkivitel több mint 80%-a az Európai Unióba irányult, ahol a forgalom volumene 20%-kal nőtt. Megkétszereződött - szintén a híradástechnikai termékeknek köszönhetően - a fejlődő országokba irányuló gépexport. Az élelmiszerek, italok és dohány exportja - a 2003. évi stagnálást követően - 2004 januárjában 20%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A behozatal volumene a forgalom több mint felét jelentő gépek és szállítóeszközök körében - az export növekedésével összefüggésben - 20%-kal emelkedett: számottevően bővült a híradástechnikai készülékek, valamint a villamos gépek (ezen belül az elektromos alkatrészek és az integrált áramkörök) importja. A fejlődő országok viszonylatában - különösen a Kínával, Koreai Köztársasággal és Malajziával megélénkülő forgalomnak köszönhetően - 50%-kal nőtt a gépbehozatal volumene. Az energiahordozó-import volumene nem változott: a kőolaj és a földgáz importjának csökkenését ellensúlyozta az elektromos energia növekvő behozatala.


Az energiahordozó-import árszínvonala - a földgáz jelentős árszintnövekedése és a kőolajtermékek mérsékelt árszintcsökkenése következtében 8%-kal emelkedett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM