12 °C Budapest

Újabb tőkeemelésről dönthet a Globus közgyűlése (3.)

Pénzcentrum
2004. március 25. 17:30

A Globus Rt. 2004. április 28-án 11 órától tartja éves rendes közgyűlését, a megismételt közgyűlésre egy órával később kerülhet sor. A meghívó idén nem tartalmazta az eddig megszokott osztalékfizetési javaslatot, ugyanakkor a közgyűlés a jelenlegi 9,936,344 db részvényből álló alaptőke min. 496,818. max. 993,636 db új részvény kibocsátásával történő emeléséről dönthet az eredménytartalék terhére.

Elméletileg a kibocsátott új részvényeket a jelenlegi részesedésük arányában (osztalékfizetés helyett) kaphatják meg a tulajdonosok: az elfogadott alaptőke-emelés függvényében minden 10-20 részvény után járhat újabb egy részvény. A tranzakció nem jár tőkehígulással, ugyanakkor javíthatja a likviditást, valamint a hitelezői megítélés szempontjából lehet szerepe; az uniós előírások teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket nem idegen tőkéből finanszírozza a társaság.

A személyi jövedelemadóról szóló hatályos törvény értelmében "nem minősül bevételnek a magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték, ha a magánszemély (...) az értékpapírt társas vállalkozás részvényeseként a társas vállalkozás jegyzett tőkéjének a saját tőke terhére történő felemelése révén szerezte."

Ennek értelmében a tranzakció nem jár együtt semmilyen adófizetési kötelezettséggel, amely jelentős előny a részvényesek számára az osztalékbevételnek minősülő jövedelem adózásához képest.

Jéhn József, a társaság alelnöke szerint a tranzakció lebonyolítására valószínűleg az augusztus-szeptemberi időszakban kerül majd sor, hiszen a vállalat pénzügyi, likviditási terve a mezőgazdasági feltételeknek megfelelően figyelembe veszi a szezonalitást.

Az előterjesztések tudatosan hagynak viszonylag széles játékteret a lehetséges alaptőke-emelés minimum és maximum nagyságrendje között; végleges határozati javaslatot a felügyelő-bizottság és az igazgatóság hoz majd, a döntés pedig az április végére összehívott közgyűlésre vár.

A közgyűlés helyszíne:
a GLOBUS Konzervipari Rt. Konferenciaterme
(1106 Budapest, X. kerület, Maglódi út 47.)

A közgyűlés napirendje:
1.
a) Az Igazgatóság jelentése és számadása a Globus Konzervipari Rt. 2003. évi üzleti tevékenységéről és auditált mérlegéről. Az Igazgatóság indítványa a társaság 2003. évi eredményének felosztására és az osztalékalap megállapítására.
b) A Felügyelő Bizottság jelentése a 2003. évre vonatkozó éves beszámoló, valamint az eredményfelosztási javaslat megvizsgálásáról.
c) A könyvvizsgáló jelentése.
d) A társaság 2003. évi mérlegének megállapítása, döntés az éves nyereség felosztásáról és az osztalékalapról.

2.
a) A Globus Konzervipari Rt. 2003. évi konszolidált éves beszámolójának ismertetése.
b) A Felügyelő Bizottság jelentése.
c) A könyvvizsgáló jelentése.
d) A 2003. évi konszolidált éves beszámoló elfogadása.

3. Döntés az alaptőkének az alaptőkén felüli vagyon terhére - legalább 124.2045 millió, legfeljebb 248.409 millió Ft összeggel - történő felemeléséről, legalább 496,818 db, legfeljebb 993,636 db "A" sorozatú, az eddig kibocsátott törzsrészvényekkel azonos jogokat megtestesítő, egyenként 250 Ft névértékű, új, dematerializált törzsrészvény kibocsátásával.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

4. Tájékoztató a 2004. évi üzleti tervről.

5. Döntés könyvvizsgáló választásáról.

6. Döntés új fióktelep létesítéséről.

7. Döntés a társaság Igazgatósága tagjainak tiszteletdíjáról.

8. Döntés a társaság Felügyelő Bizottsága tagjainak tiszteletdíjáról.

9. Döntés a könyvvizsgáló díjazásáról.

10. Döntés az Alapszabály módosításáról.

11. Egyéb társasági ügyek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?