Újabb tőkeemelésről dönthet a Globus közgyűlése (3.)

Pénzcentrum
2004. március 25. 17:30

A Globus Rt. 2004. április 28-án 11 órától tartja éves rendes közgyűlését, a megismételt közgyűlésre egy órával később kerülhet sor. A meghívó idén nem tartalmazta az eddig megszokott osztalékfizetési javaslatot, ugyanakkor a közgyűlés a jelenlegi 9,936,344 db részvényből álló alaptőke min. 496,818. max. 993,636 db új részvény kibocsátásával történő emeléséről dönthet az eredménytartalék terhére.

Elméletileg a kibocsátott új részvényeket a jelenlegi részesedésük arányában (osztalékfizetés helyett) kaphatják meg a tulajdonosok: az elfogadott alaptőke-emelés függvényében minden 10-20 részvény után járhat újabb egy részvény. A tranzakció nem jár tőkehígulással, ugyanakkor javíthatja a likviditást, valamint a hitelezői megítélés szempontjából lehet szerepe; az uniós előírások teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket nem idegen tőkéből finanszírozza a társaság.

A személyi jövedelemadóról szóló hatályos törvény értelmében "nem minősül bevételnek a magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték, ha a magánszemély (...) az értékpapírt társas vállalkozás részvényeseként a társas vállalkozás jegyzett tőkéjének a saját tőke terhére történő felemelése révén szerezte."

Ennek értelmében a tranzakció nem jár együtt semmilyen adófizetési kötelezettséggel, amely jelentős előny a részvényesek számára az osztalékbevételnek minősülő jövedelem adózásához képest.

Jéhn József, a társaság alelnöke szerint a tranzakció lebonyolítására valószínűleg az augusztus-szeptemberi időszakban kerül majd sor, hiszen a vállalat pénzügyi, likviditási terve a mezőgazdasági feltételeknek megfelelően figyelembe veszi a szezonalitást.

Az előterjesztések tudatosan hagynak viszonylag széles játékteret a lehetséges alaptőke-emelés minimum és maximum nagyságrendje között; végleges határozati javaslatot a felügyelő-bizottság és az igazgatóság hoz majd, a döntés pedig az április végére összehívott közgyűlésre vár.

A közgyűlés helyszíne:
a GLOBUS Konzervipari Rt. Konferenciaterme
(1106 Budapest, X. kerület, Maglódi út 47.)

A közgyűlés napirendje:
1.
a) Az Igazgatóság jelentése és számadása a Globus Konzervipari Rt. 2003. évi üzleti tevékenységéről és auditált mérlegéről. Az Igazgatóság indítványa a társaság 2003. évi eredményének felosztására és az osztalékalap megállapítására.
b) A Felügyelő Bizottság jelentése a 2003. évre vonatkozó éves beszámoló, valamint az eredményfelosztási javaslat megvizsgálásáról.
c) A könyvvizsgáló jelentése.
d) A társaság 2003. évi mérlegének megállapítása, döntés az éves nyereség felosztásáról és az osztalékalapról.

2.
a) A Globus Konzervipari Rt. 2003. évi konszolidált éves beszámolójának ismertetése.
b) A Felügyelő Bizottság jelentése.
c) A könyvvizsgáló jelentése.
d) A 2003. évi konszolidált éves beszámoló elfogadása.

3. Döntés az alaptőkének az alaptőkén felüli vagyon terhére - legalább 124.2045 millió, legfeljebb 248.409 millió Ft összeggel - történő felemeléséről, legalább 496,818 db, legfeljebb 993,636 db "A" sorozatú, az eddig kibocsátott törzsrészvényekkel azonos jogokat megtestesítő, egyenként 250 Ft névértékű, új, dematerializált törzsrészvény kibocsátásával.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

4. Tájékoztató a 2004. évi üzleti tervről.

5. Döntés könyvvizsgáló választásáról.

6. Döntés új fióktelep létesítéséről.

7. Döntés a társaság Igazgatósága tagjainak tiszteletdíjáról.

8. Döntés a társaság Felügyelő Bizottsága tagjainak tiszteletdíjáról.

9. Döntés a könyvvizsgáló díjazásáról.

10. Döntés az Alapszabály módosításáról.

11. Egyéb társasági ügyek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24